Semua orang ada hak untuk bersuara namun terpulanglah pada kita bagaimana hendak menyuarakannya samada dalam keadaan baik ataupun sebaliknya.

Ujar Yatt Hamzah, jagalah lidah yang dikurniakan ini dengan sebaiknya kerana menurut Rasulullah SAW, golongan yang tidak menjaga lisanlah yang paling ramai dalam neraka.

Pilih mana lg bijak, LAWAN atau DIAM ?? 😇
.
Nabi SAW kata, golongan paling ramai dalam neraka adalah disebabkan lidah (juga tulisan) mereka.

Sebab tu Islam galakkan umatnya lebih banyak berdiam drpd banyak berkata2. Berdiam bukan bermakna mengalah atau tidak mampu melawan, tetapi mengelak berlakunya fitnah dan menyebarkan keaiban.

IKLAN

Daripada Abu Hurairah r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata baik atau diam…” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Kalau kita x suka orang lain cakap hal peribadi kita, begitu juga orang itu x suka kita bercakap ttg dirinya.

Maka, setiap kali rasa nak bercakap aib orang lain, ingatlah kita pun ada aib sendiri. 😇

IKLAN

Nabi SAW sangat marah kepada golongan yang membuka aib saudaranya.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Seorang Muslim adalah saudara bagi Muslim lainnya, dia tidak menzaliminya dan tidak membiarkannya untuk disakiti. Siapa yang membantu keperluan saudaranya maka Allah akan membantu keperluannya. Siapa yang menghilangkan satu kesusahan seorang Muslim, maka Allah menghilangkan satu kesusahan baginya daripada kesusahan-kesusahan hari kiamat. Dan siapa yang menutupi (aib) seorang Muslim maka Allah akan menutup aibnya pada hari kiamat.” (Riwayat Bukhari)

IKLAN

Kita tak tahu pahala kita berapa banyak. Jika ada, nak ke kita lihat semua pahala itu ‘dipindahkan’ kpd orang lain yg pernah kita fitnah atau aibkan ketika di dunia?

Ingat tak hadis tentang golongan yang muflis pada hari kiamat?

Nabi SAW bersabda: “Orang yang muflis di kalangan umatku ialah mereka yang pada hari kiamat datang dg membawa pahala amal solat, puasa, zakat dan haji ttp ketika di dunia mereka pernah mencaci maki orang, menuduh tanpa bukti, memakan harta dengan zalim, membunuh dan memukul sesuka hati. Lalu pada hari kiamat, orang yang dizalimi akan menerima pahala amal si penzalim. Jika pahala amalnya sudah habis (diberikan) sedangkan kesalahan dan dosanya ketika di dunia masih byk, maka Allah akan memberi pula dosa orang dizalimi itu kpdnya & dicampak ke neraka. (Riwayat Muslim)

View this post on Instagram

MERDEKA! Dah habis pantang (obviously nampak kan muka gembira itu😅) Alhamdulillah, terus bz hadiri event dan meeting. Ni 2nd event dah. So siapa2 nak jemput ke event silakan..🥰 Mana baby #SuciHawaZulaikha ?? Adaaa.. tengah lena dlm stroller, nenek jaga. Yaa, nanti Bonda share muka dia ya. Sabar tau..tunggu tauu..😍👼 . Nak cerita psl baju cantik tu.. Dapat lama dah tahun lepas lg masa preggy tp x yakin nk pakai masa tu sbb kembang semangkuk sbb baju ni size M. Alhamdulillah dah muat dan menepati tema pula "Garden Fairytale" katanya.. Thank you @myrrakarim.exclusive ❤ . Thanks @maryjardinhq X @guardianmy for having me in your beautiful event namely the grand launch of peony series skin care by #maryjardin . Siapa lagi dah habis pantang? Sepp sikit..✋ . MUA @yusra_yahaya 👗@myrrakarim.exclusive . #yattmengayat #darihatiseorangmujahidah #fromtheheartofamujahidah #bondaYHshare #astaghfirullah #Alhamdulillah #syukur #habispantang #bondaYatt

A post shared by Yatt Hamzah (@yatthamzah_suci) on