Pada bulan Ramadan, Tadarus al-Quran menjadi acara tetap kerana ia adalah masa yang istimewa di mana orang ramai dapat mempelajari banyak perkara yang baik.

Ini adalah idea yang bagus kerana ia akan membantu masyarakat berkumpul dan membaca al-Quran bersama-sama sepanjang Ramadan. Di bulan yang mulia ini, amal ibadah seorang muslim dilipatgandakan pahalanya.

Artikel Berkaitan : Ikuti Checklist Ini Untuk Jadi Muslim Berjaya Pada Ramadan 2023!

Ini telah disabdakan oleh Rasulullah bahawa bulan suci Ramadan adalah Syahrul Quran, bulan Al-Quran, bulan yang di dalamnya Allah menurunkan Al-Quran kepada kita umat Islam sebagai pedoman hidup kita, sebagai petunjuk dan sebagai panduan kita untuk rujukan harian.

Seorang Sahabat dalam mempelajari dan menghafal ayat-ayat agama, Ibnu Mas’ud berkata, “Ada seseorang di antara kita yang mengetahui sepuluh ayat dengan hati dan tidak pernah melupakan maksudnya dan bagaimana untuk mengamalkannya.” Hadis ini disahkan oleh Syeikh Ahmad Muhammad Syakir dalam tafsir At-Thobari (I/80).

Maksud Sebenar Tadarus al-Quran

Kalimah Tadarus berasal dari درس yang bermaksud belajar, meneliti, memahami & mengkaji. Kemudian ditambah di hadapan kalimah itu dengan huruf Ta’. Maka jadilah ia تدارس yang bermakna saling belajar, saling meneliti, saling memahami & saling mengkaji.

IKLAN

Apabila kita menggabungkan huruf-huruf TADARUS AL-QUR’AN, maknanya menjadi saling belajar, memahami, dan meneliti ilmu al-Quran.

Para ulama yang mempelajari al-Quran meyakini bahawa terdapat tiga peringkat untuk memahami dan mempelajari teks. Pertama memahami ilmu tahsin iaitu cara membaca al-Quran dengan betul. Kedua ialah memahami dan menghayati setiap perkataan dalam teks. Ketiga, mengamalkan segala ilmu yang terkandung di dalam al-Quran.

Artikel Berkaitan : Ramadan Bakal Tiba, Ini Antara Lokasi Iftar Sesuai ‘Citarasa’ Hijabi, Pilihan Hijabista!

Cara Tadarus al-Quran

IKLAN

Hati Lebih Dekat Jiwa Tambah Tenang, Fahami Makna Sebenar Tadarus Al-Quran

Tiada cara yang seragam atau tertentu dalam aktiviti tadarus al-Quran. Bagaimanapun antara langkah-langkah yang boleh diikuti ialah:

  1. Membaca Al-Qur’an secara bergilir-gilir dalam suatu kumpulan kecil.
  2. Membaca mengikut tertib surah dan ayat, sebagaimana dalam mashaf 
  3. Menyemak bacaan agar selamat daripada kesalahan tajwid dan sebagainya.
  4. Baca dengan niat untuk mendekatkan diri kepada Allah bukan untuk segera khatam.
  5. Aktiviti ini boleh dihidupkan di tempat-tempat yang sesuai terutama di masjid, surau atau di rumah sebaik-baiknya bersama keluarga.

Kelebihan Tadarus Al-Quran

Al-Quran mempunyai banyak kelebihan, termasuk kelebihan yang dijanjikan kepada orang yang membacanya. Rasulullah s.a.w. juga telah bersabda yang bermaksud:

IKLAN

” Tidak berkumpul suatu kaum pada mana-mana rumah Allah, mereka membaca dan bertadarus Al-Qur’an, melainkan diturunkan kepada mereka ketenangan (sakinah), diliputi rahmat, dikelilingi malaikat dan Allah menyebut mereka pada para malaikat”.

Ayuh kita belajar tentang al-Quran dan fokus kepada konsep-konsep penting. Ini akan membantu kita memahami al-Quran dengan lebih baik dan lebih menghayatinya. Setiap kali kita belajar dan memahami ayat-ayat al-Quran dengan betul, ia akan membuatkan hati kita berasa baik.

Mari sama-sama kita jadikan al-Quran bukan sekadar buku untuk dibaca dan jadikan ianya sebahagian daripada kehidupan dan amalan kita.

Sumber: Quranproacedemy

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI