Kulit muka merupakan satu bahagian yang agak sensitif dan ia boleh bertindak balas terhadap masalah dalaman atau sebarang perubahan kesihatan. Setiap bahagian pada muka juga boleh dikaitkan dengan organ-organ tertentu. Bukan itu sahaja, ia telah diamalkan sejak dari dahulu lagi oleh pelbagai perubatan terutamanya perubatan tradisional Cina.

Perubahan warna, jerawat atau ruam merupakan tanda bahawa terdapat ketidakseimbangan dalam organ-organ tertentu. Berikut merupakan tanda yang perlu anda tahu dan bagaimana ia dapat menentukan kesihatan organ dalaman anda.

Selain itu, Hijabista turut berkongsi tentang cara untuk merawat masalah tersebut.

1. Hidung – Jantung

Sebab utama anda mengalami masalah hidung termasuklah sirkulasi yang lemah, kembung, pencemaran dan hipertensi.

CADANGAN:  Hijabisa cadangkan agar anda merawatnya dengan menyahtoksikan badan, kekalkan gaya hidup yang aktif dan minum teh hijau setiap hari.

2. Dahi – Usus Kecil & Pundi Kencing

Apa yang menyebabkan masalah di dahi boleh dikaitkan dengan usus kecil dan pundi kencing iaitu pengambilan makanan berlemak atau makanan dalam tin, alkohol, gula, dan tekanan yang berlebihan.

CADANGAN: Dapatkan tidur yang cukup. Amalkan pemakanan serta diet yang sihat dan seimbang.

IKLAN

3. Dagu & Mulut – Hormon

Dehidrasi biasanya boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Ada kemungkinan ia turut disebabkan oleh pengambilan makanan dalam kuantiti yang besar, banyak garam atau kafein juga boleh mempunyai kesan yang sama.

CADANGAN: Oleh itu, kami mencadangkan agar anda menjauhi semua bahan perasa sehingga kesakitan hilang.  Walau bagaimanapun, ada yang menganggap bahawa ketidakseimbangan hormon juga disebabkan oleh faktor keturunan.

4. Masalah Di Antara Kening – Hati

Sekiranya perut anda terbeban, hati tidak dapat berfungsi dengan baik. Oleh itu, anda harus cuba meningkatkan sistem penghadaman dan mengambil makanan yang lebih sihat. Selain itu, amalkan sebarang aktiviti fizikal boleh menjadi cara yang baik untuk meningkatkan pencernaan.

CADANGAN: Idea yang baik untuk atasi masalah ini adalah dengan berjalan-jalan, mengamalkan yoga, berenang atau menari. Apa sahaja bentuk aktiviti fizikal sememangnya baik untuk kesihatan.

IKLAN

5. Kening – Buah Pinggang

Apa yang menyebabkan masalah ini adalah otot jantung yang lemah, terlalu banyak alkohol, peredaran darah yang lemah, atau merokok.

CADANGAN: Elakkan kafein, merokok, dan alkohol untuk merawat masalah ini dengan betul. Selain itu, kami mencadangkan anda minum banyak air. Adalah penting untuk kekal hidrasi supaya buah pinggang dapat berfungsi dengan baik.

6. Leher & Rahang – Perut

Kafein, gula, alkohol dan lemak merupakan antara punca yang boleh menyebabkan masalah perut. Tambahan pula, makan makanan pedas dengan terlalu banyak, berjaga sehingga larut malam dan berada dalam keadaan yang tertekan juga boleh memberi kesan yang sama.

IKLAN

CADANGAN: Lakukan rutin yang sihat dari semasa ke semasa dan ambil lebih banyak buah segar. Juga meluangkan masa dengan orang yang memberi aura positif pada anda. Oleh itu, elakkan daripada berada dalam situasi yang tertekan.

7. Pipi – Buah Pinggang & Paru-paru

Penyebab biasa masalah ini adalah diet yang tidak sihat, terlalu banyak gula, tekanan dan merokok.

8. Bawah Dagu – Paru-paru

Penyebab utama masalah paru-paru adalah pencemaran dan merokok.

CADANGAN: Oleh itu, jika ingin menyingkirkan masalah ini, kami cadangkan anda menghabiskan lebih banyak masa di kawasan kurang pencemaran atau tempat di mana orang awam merokok.

Sumber: http://gottadotherightthing.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI