Flat sering dianggap kasut yang membosankan dan tidak bergaya, terutama jika dibandingkan dengan tumit. Walau bagaimanapun, pereka kasut kini memberi nafas baharu gaya flat yang menjadi ianya sangat bergaya.

Cetakan menarik, hiasan luar biasa, warna unik dan fabrik mewah membezakan gaya baru ini daripada flat klasik. Anda boleh menjadikan flat kelihatan bergaya dengan memilih padanan dan warna yang sesuai. Penting juga pilihan padanan pakaian ya!

Memilih Gaya yang Tepat

1. Flat runcing

Bentuk kasut ini tetap trend pada masa kini kerana kelihatan tajam dan anggun. Ia sangat serba boleh dan sesuai dengan apa sahaja yang anda pakai, sama ada kasual atau formal. Untuk meningkatkan faktor kekemasan, cari pasangan hitam yang mempunyai kilauan seperti kulit paten. Cetakan haiwan juga bergaya seperti cetakan macan tutul atau flat-toe  kulit ular yang timbul.

 • Hiasan yang berkilauan juga dapat menambahkan sedikit glamor.
 • Flat runcing dengan hujung bergigi dan bahan campuran dapat meniru penampilan versi pereka mewah.

2. Flat balet yang dihiasi.

Flat balet biasa digayakan, jadi cari versi yang ditingkatkan dengan ciri-ciri bergaya seperti perincian peekaboo, tali, kancing dan gesper yang dihiasi. Flat balet yang mengikat pergelangan kaki juga sangat bergaya. Carilah sepasang yang terbuat dari bahan unik atau menarik seperti baldu, suede atau kulit berkilauan.

 • Flat balet yang menampilkan kain logam juga sangat bergaya.
 • Flat balet runcing boleh kelihatan sangat glamor dan berfungsi dengan baik dengan pakaian yang lebih kemas.

3. Cubalah mules.

Mules adalah flat-on flat yang baru-baru ini membuat comeback dalam fesyen. Ia menutup jari kaki dan sebahagian besar kaki anda, tetapi membiarkan tumit terbuka. Cari pasangan yang menarik dengan butiran unik seperti kancing, jumbai dan pom pom. Bahan mewah seperti kulit paten atau suede, yang kelihatan bergaya klasik.

IKLAN

 • Tambahkan pop warna kasut flat anda dengan padanan pakaian berwarna natural seperti merah ceri.

4. Loafer khas

Pereka telah memperbaharui loafer klasik dengan perincian baru yang bergaya baru-baru ini. Untuk penampilan paling cantik, belilah sepasang loafer yang dibuat dari kulit logam atau bahan bercetak. Hiasan menarik, seperti gesper yang unik dan menarik, dapat menjadikannya kelihatan lebih bergaya.

 • Loafers cenderung kelihatan sedikit preppy, jadi tentukan aspek itu dengan memasangkannya dengan pakaian yang tidak diingini atau tidak dijangka.

Bijak Memilih Warna Padanan

1. Pilih sepasang flat hitam yang anggun

Warna hitam akan sentiasa bergaya dan cenderung menjadikan segalanya kelihatan lebih bergaya. Sepasang flat hitam yang anggun boleh kelihatan sama bergaya seperti pam hitam klasik. Cari sepasang flat hitam dengan hujung runcing dan berkilat. Kulit paten atau kulit palsu adalah pilihan yang sangat menarik.

IKLAN
 • Untuk sesuatu yang lebih menarik, cubalah kulit berkilau.
 • Flat suede hitam boleh kelihatan sangat elegan selagi mempunyai gaya yang tajam dan tirus.

2. Mainan cetakan haiwan

Cetakan Leopard dan zebra sangat bergaya dan ramai pereka kasut memasukkan cetakan ini ke dalam rekaaan flat mereka. Pilih tekstur yang kaya dan kombinasi warna semula jadi yang mempunyai getaran paling mewah. Flat balet ujung cetak Leopard sangat popular kerana fleksibiliti dan reka bentuk yang ringkas.

3. Cari warna yang berani

Warna yang berani dapat mengubah sepasang flat biasa menjadi kasut pernyataan yang bergaya. Dapatkan warna yang berani seperti merah ceri, kuning dan merah jambu. Beli flat berwarna berani yang diperbuat daripada bahan kaya seperti suede atau baldu. Tekstur kain mewah ini menambahkan dimensi tambahan pada warna kasut yang sudah menarik.

4. Flat logam

Flat yang diperbuat daripada kain logam seperti perak, emas dan tembaga dapat membuat penampilan yang sangat fesyen. Flat ini berfungsi dengan baik pada waktu siang dan malam, menjadikannya pilihan yang sangat serba boleh. Cari versi pakaian jalanan yang bergaya, seperti broges logam. Perhatikan warna yang rimbun seperti maroon dengan kemasan logam juga.

IKLAN

5. Flat ‘nude’

Flat nude minima sangat bergaya dan sesuai dengan hampir semua pakaian. Beli sepasang flat balet nude yang sangat popular. Walau bagaimanapun, cubalah menjaga flat nude anda bersih. Satu kelemahan warna ini adalah walaupun calitan dan noda terkecil sangat ketara. Warna ini juga cenderung menimbulkan ilusi bahawa anda tidak memakai kasut. Sekiranya flat kotor, sayangnya kelihatan seperti kaki anda yang kotor.

Ketahui padanan pakaian yang sesuai

1. Pakai dengan seluar skinny jeans.

Secara umum, flat kelihatan paling sesuai dengan gaya seluar skinny jeans yang sesuai dan biasanya dipasangkan dengan kasut tumit tinggi. Flats dan skinny jeans kedua-duanya adalah item yang sangat serba boleh, jadi menyatukannya boleh menghasilkan banyak kombinasi pakaian. Contohnya, anda boleh memakai seluar skinny jeans gelap dengan flat balet, sweater dan kardigan bulu yang dipakai untuk penampilan kasual tetapi tampak mewah.

 • Seluar skinny jeans terletak di atas kaki buku lali anda, padanan dengan flat cara yang baik untuk semua acara.
 • Pakai seluar jeans berkilau ringan yang diilhamkan vintaj dengan loafer hitam untuk suasana yang bergaya namun santai. Lengkapkan penampilan dengan blaus berinspirasi vintaj.
 • Pasangkan seluar jeans kurus hitam dengan brogues hitam yang anggun. Tambahkan sweater kasual dan blazer untuk melengkapkan gaya.

2. Bezakan warna flat dan pakaian anda.

Sepasang flat berwarna terang dapat mencerahkan pakaian berwarna neutral dengan warna yang tidak dijangka.

 • Semasa memilih kasut yang berwarna kontras, pilih warna yang mempunyai jumlah tepu yang sama dengan warna pakaian anda.

3. Padankan dengan sut

Kombinasi yang sangat bergaya adalah memasangkan flat dengan pakaian minima yang diilhamkan oleh lelaki. Cuba pakai sepasang flat runcing dengan sut potongan tipis untuk membuat penampilan yang ramping dan disesuaikan. Anda juga boleh menggulung lengan jaket baju hingga ke siku dan memakai sepasang flat ballet bertali dengan seluar yang dipotong.

 • Sekiranya anda tidak ada seluar yang dipangkas, gulung kaki seluar biasa hingga kira-kira mid-shin.
 • Pakai t-shirt atau bahagian atas dengan blazer untuk penampilan yang bergaya. Pastikan blazer tidak tertutup.
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI