Seakan sudah menjadi trend buat rakyat Malaysia untuk bercuti semata-mata mahu mencari makanan yang sedap dan popular di sesuatu tempat itu. Mungkin inilah cara untuk mereka menghilangkan stress dan merehatkan minda mereka.

Terbaru, seorang wanita bernama Norizila Siran telah berkongsi di akaun Facebooknya tentang perjalanannya ke Hatyai semata-mata mahu jalan-jalan cari makan. Menarik kan? Ini merupakan kali kedua dia pergi ke Haytai tetapi ia merupakan pengalaman pertama menaiki train.

Menurutnya, naik train memang penat tetapi enjoy. Bajet yang diperlukan juga cukup berpatutan, hanya RM200 tetapi tidak termasuk kos membeli-belah. Memang berbaloi! Jom kita baca perkongsiannya. Diharapkan ia bermanfaat untuk anda.

IKLAN

FOOD HUNTING HATYAI!

Foto: Facebook Norizila Siran

BTW ni kali kedua aku pergi Hatyai. Sebab viral pasal Hatyai je sekarang. Iols pon terjebak. But dulu pergi bawak masuk kereta, now nak try naik train pulak. For me, naik train lagi best even penat siket but enjoyyyy.

IKLAN
SHORT ITINERARY 2 HARI 1 MALAM
  • Tukar duit RM350 – 2760bath *rate RM12.65
  • Tiket sehala Tasek Gelugor – Padang Besar RM10.40
  • Tiket sehala Pasang Besar – Hatyai :
  • RM7/50bath (open window)
  • RM10/70bath (aircond)
  • Kaunter tiket buka pukul 9am. Turun dari KTM pergi hujung sekali. Better datang awal kalau taknak beratur panjang.
  • Train dari Padang Besar ke Hatyai ada dua trip sahaja, pukul 9.55am & 3.40pm.
  • Train dari Hatyai ke Padang Besar ada dua trip juga, pukul 7.30am & 1pm (waktu thailand).
  • Alternatif lain ke Hatyai selain dari train dari Padang Besar, dengan menaiki mini van.
  • D-ONE hotel – RM95/malam book thru agoda *betul betul tengah town. Jalan kaki je nak g train station & lee garden plaza. Highly recommended.
  • DTAC sim – 240bath/RM28 FREE 7 days unlimited data. Tapi kalau pandai bodek boleh dapat 200bath/RM24 *nanti ada orang jual dalam train
  • Selain jalan kaki, aku naik GRAB utk ke tmpt jauh2 siket. Kalau ramai boleh naik TUKTUK. Kalau tak ramai, naik grab jimat lagi. Masuk code promo “THAILAND” dapat disc 50%. Boleh guna 2x sahaja utk 1 acc.
Foto: Facebook Norizila Siran
Foto: Facebook Norizila Siran
Foto: Facebook Norizila Siran
Foto: Facebook Norizila Siran
TEMPAT YANG BOLEH MASUK DALAM LIST
  • Lee Garden Plaza street
  • Kai Thot Decha (10am-9.30pm)
  • Khlong Hae Floating market (3pm-9pm jumaat,sabtu and ahad sahaja)
  • Asean Night Bazaar Market (3pm-10pm, Isnin tutup)
  • Lee Garden Night Market (8pm-12am)
  • Dim Sum Chabura (6am-2pm)
  • Greenway night market (4pm-10pm, Isnin tutup)
  • Kim Yong Market (6am-6pm)
  • Central Festival
  • Foot massage – 200 bath/jam
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran
    Foto: Facebook Norizila Siran

    Foto: Facebook Norizila Siran

TOTAL bajet – RM200 tak termasuk shopping

IKLAN
  • Tujuan utama adalah JJCM, so post ini lebih kepada tempat makan. Harap maklum.
  • Trip ni tak menggunakan mana-mana agen.

Sumber: Facebook Norizila Siran