Sebagai wanita yang mahukan kehidupan yang sihat, perlu amalkan beberapa tip yang boleh membuatkan anda sentiasa sihat dan cergas. Jika semua pakej ini anda, anda akan kelihatan cantik secara semula jadi. Ikuti 5 perkongsian tip kesihatan daripada Pegawai Perubatan, Dr Muhammad Shazril bin Shaharuddin atau lebih dikenali dengan panggilan Dr Say ketika ditemui di majlis pelancaran Safi Rania Gold Beetox Technology yang mengandungi manfaat Nano Gold 24K baru-baru ini. Beliau begitu menitik beratkan 5 tip kesihatan yang perlu setiap wanita amalkan untuk kekal sihat dan cergas menjalani rutin harian.

1. Minum Air Secukupnya

Pengambilan air yang secukupnya amat penting untuk kesihatan tubuh badan. Disarankan minum mengikut berat badan. Misalnya berat 25kg perlu minum 1 liter air. Anda boleh kira sendiri berapa agaknya air yang perlu diminum mengikut berat badan masing-masing.

IKLAN

2. Tidur  6 Hingga 8 jam Sehari

Tidur yang cukup juga perlu untuk memastikan kita akan cergas setiap kali bangun tidur dan menjalani kehidupan untuk sepanjang hari. Jika tidur kita mencukupi, tiada masalah untuk bangun awal dan bersedia untuk memikirkan perkara positif.

Tidur kena cukup.

3. Rajin Bersenam

Jangan malas untuk bersenam bagi mengekalkan kecergasan tubuh badan. Disarankan bersenam sekurang-kurangnya 3 hingga 5 kali seminggu. Tidak kisahlah melakukannya ketika di rumah atau luar kerana yang penting ia dapat mengeluarkan peluh. Turun naik tangga juga boleh dikatakan sebagai salah satu senaman paling mudah dilakukan.

IKLAN

4. Elak Diri Alami Stress

Jangan sesekali atau elakkan diri kita dari mengalami stress. Stress ini tidak elok untuk kesihatan dan juga penampilan diri. Bayangkan jika anda mengalami stress akan menyebabkan semua kerja terbantut dan emosi yang sukar untuk dikawal. Sentiasa berfikiran positif dan pastinya semua dilakukan akan dipermudahkan oleh Allah.

IKLAN
Elak ‘stress’.

5. Hidup Dengan Ceria

Kalau boleh jalani hidup ini dengan rasa ceria dan gembira. Jangan sesakkan fikiran dengan perkara negatif membabitkan urusan kerja atau personal. Walau apa juga dugaan yang Tuhan berikan, anggap sahaja ada hikmah di sebaliknya dan berusaha untuk cari jalan penyelesaian dengan baik. Anda ada pilihan dan jangan lupa sentiasa berterima kasih kepada Allah atas kehidupan yang dilalui sekarang.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI