Ramadan adalah masa istimewa dalam setahun apabila umat Islam diwajibkan berpuasa. Ini membantu kanak-kanak belajar tentang kewajipan agama mereka sejak awal.

Kebanyakan kanak-kanak apabila berpuasa mereka akan mengalami hari-hari apabila berasa sukar untuk makan atau minum. Kadang-kadang, ibu bapa tidak tahan melihat anak-anak mereka lapar atau dahaga.

Artikel Berkaitan : Doktor Ini Kongsi Diet Paling Powerful Ketika PKP, Kurangkan Makan Atau Lebih Baik Berpuasa

Pentingnya Membiasakan Berpuasa Sejak Kecil

Lebih mudah untuk mempelajari sesuatu apabila usia meningkat, kerana badan anda lebih biasa melakukannya. Walau bagaimanapun, ia juga penting untuk belajar sejak kecil, supaya anda boleh mempelajari sesuatu dengan cepat dan mudah.

IKLAN

Apabila anak-anak belajar tentang ketakwaan, ia sering membantu untuk memulakan dengan perkara-perkara seperti berpuasa semasa Ramadan. Salah satu cara untuk membantu mereka membiasakan diri berpuasa ialah dengan memulakan puasa setengah hari sahaja, yang dikenali sebagai “puasa beduk atau puasa Zohor” Dengan cara ini, mereka secara beransur-ansur boleh membiasakan diri berpuasa lebih lama.

Dalam Islam, puasa adalah satu cara untuk meningkatkan kesihatan dan melatih tubuh badan. Ia tidak diperlukan untuk kanak-kanak yang belum mencapai akil baligh, kerana mereka tidak dianggap sebagai dewasa penuh.

Maksudnya, “Kewajiban diangkat dari tiga orang, iaitu anak kecil hingga ia baligh, orang yang tidur hingga bangun, dan orang gila sampai ia sedar.” (HR Abu Dawud dan Ibnu Majah)

IKLAN

Hadis tersebut menjelaskan bahawa anak yang belum matang secara seksualnya belum mencapai tonggak mukallaf, yang bermaksud mereka tidak diwajibkan mengikut perintah agama seperti solat lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, dan kewajipan syariah yang lain. 

Hikmah Berpuasa Sejak Kecil

Di bawah undang-undang Syariah, kanak-kanak yang belum baligh tidak diwajibkan secara sah untuk mematuhi kewajipan agama seperti berpuasa pada bulan Ramadan, tetapi jika mereka berumur tujuh tahun atau lebih, ibu bapa mereka mungkin meminta mereka mula mengikut peraturan ini.

IKLAN

Jika anak anda berumur sepuluh tahun dan boleh berpuasa, tetapi tidak mahu berpuasa, maka ibu bapanya boleh memukulnya sebagai cara untuk memaksanya berpuasa.

  1. Salah satu cara untuk membantu menjadikan anak taat ialah dengan menyuruh mereka berpuasa sejak kecil. Ini akan membantu membentuk watak mereka dan menjadikan mereka lebih kuat dalam iman mereka. Jika dilakukan dengan betul, ini juga akan membantu kanak-kanak mempunyai iman yang kuat apabila mereka mencapai akil baligh dan melalui alam dewasa.
  2. Latihan mental boleh membantu memudahkan anak-anak berpuasa. Apabila mereka sudah biasa berpuasa dari kecil, emosi mereka akan lebih stabil. Ini akan membantu mereka membesar dengan lebih cepat dan menjadi lebih bijak.
  3. Puasa boleh membantu membentuk jiwa empati dalam diri kanak-kanak. Apabila mereka berpuasa, mereka akan merasakan perjuangan yang sukar untuk menahan lapar dan dahaga, walaupun hanya untuk beberapa jam pada waktu malam. Pengalaman ini akan membantu mewujudkan rasa empati terhadap orang lain yang mungkin terpaksa melalui perjuangan yang sama, seperti hidup dalam kemiskinan. Ini boleh dibantu oleh pendidikan daripada ibu bapa atau guru, tetapi paling berjaya apabila ia berlaku secara semula jadi.
  4. Puasa dapat membantu meningkatkan disiplin anak-anak. Ini kerana apabila mereka berpuasa, mereka biasanya akan bangun sahur dan berbuka apabila tiba waktunya. Ini akan mewujudkan corak kehidupan yang konsisten, yang akan membantu kanak-kanak belajar untuk menjadi lebih berdisiplin.

Sebab utama berpuasa adalah penting untuk kanak-kanak kecil kerana ia membantu mereka membentuk watak yang kuat. Mereka boleh berpuasa untuk tempoh yang singkat, seperti dari bangun pagi hingga waktu makan tengah hari, atau untuk tempoh yang lebih lama, bergantung pada umur mereka.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI