Mengekalkan rambut yang sihat adalah sama penting dengan mengekalkan badan dan kulit yang sihat, terutamanya apabila rambut anda sering terdedah kepada bahan kimia panas dan alat penggayaan.

Perubahan iklim juga memerlukan anda lebih mengambil berat tentang kesihatan rambut anda. Ini kerana rambut cenderung mengalami pelbagai masalah apabila cuaca berubah. Pada musim panas, misalnya, rambut mudah gugur kerana terdedah kepada panas matahari.

Artikel Berkaitan : Trend Bilas Rambut Dengan Air Beras, Hasilnya Rambut Berkepok Lebat Berseri.

  1. Lindungi setiap helai rambut dengan pelindung matahari

Bukan sahaja digunakan pada kulit, ia adalah penting untuk memastikan rambut anda sihat dengan menggunakan rawatan rambut yang dilengkapi dengan penapis UV, baik dalam bentuk semburan dan krim.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh memberikan perlindungan tambahan dengan memakai topi untuk semua aktiviti di luar rumah.

  1. Gunakan syampu yang melembapkan rambut anda

IKLAN

Dalam cuaca panas, rambut cenderung lebih kering daripada biasa. Untuk mengelakkannya daripada menjadi lebih teruk, anda boleh menggunakan syampu yang akan memastikan rambut anda basah sepanjang hari.

Untuk memastikan rambut anda bebas daripada kotoran terbina dan sisa kimia daripada produk rambut yang anda gunakan, basuh rambut anda dengan syampu penjernih sekali seminggu.

  1. Basuh rambut anda setiap dua hari

Cuaca panas menjadikan kulit kepala berminyak. Namun, dalam keadaan ini, tidak digalakkan untuk mencuci rambut setiap hari, Bela.

IKLAN

Ini kerana jika anda mencuci rambut anda setiap hari anda bimbang minyak semula jadi dalam rambut anda akan dihanyutkan, anda akan mudah mendapat kelemumur dan rambut anda perlahan-lahan kering dan malah pecah.

Daripada melakukannya setiap hari, anda boleh mencuci rambut anda setiap dua hari.

  1. Hadkan penggunaan alat styling

IKLAN

Dalam cuaca panas, sebaiknya hadkan penggunaan alat penggayaan. Ini dilakukan supaya rambut yang kerap terdedah kepada cahaya matahari tidak mudah rosak. Daripada menggunakan alat penggayaan rambut, anda boleh mencari alat alternatif yang tidak akan merosakkan rambut anda, seperti pengeriting rambut.

Anda juga boleh menggayakan rambut anda dengan cara beralun dengan mengikatnya dalam scrunchie semalaman.

Artikel Berkaitan : Senarai Produk Penjagaan Kulit Dan Rambut Disyorkan Tiktok Yang Sebenarnya Berbaloi Untuk Dibeli

Tambahan lagi, selain keupayaannya untuk mencegah dehidrasi, air juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan rambut.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI