Tidak perlu menatal ke bawah timeline anda tanpa henti. Begini cara mencari siaran Facebook lama dengan cepat dan mudah.

Mencari posting lama pada timeline Facebook boleh jadi menyukarkan anda dan mungkin melibatkan banyak masa menatal. Anda mungkin menggunakan apl dan alatan pihak ketiga untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, terdapat cara mudah untuk mencari melalui timeline anda dan anda tidak perlu menjejaskan privasi anda dengan menggunakan apl luaran.

Apl dan alatan pihak ketiga berkemungkinan melanggar privasi anda dengan mendapatkan akses kepada semua perkara pada akaun sendiri. Hanya gunakan apl yang anda percayai untuk mengelak daripada digodam. Begini cara menggunakan fungsi carian Facebook untuk mencari posting lama pada timeline, serta beberapa petua untuk memanfaatkan alat tersebut dengan sebaiknya.

Cara Mencari Catatan Lama Anda di Garis Masa Facebook Anda

Anda boleh menggunakan Facebook’s default search function untuk mencari siaran lama anda. Jika anda terlepas fungsi ini, ia boleh difahami, kerana ia agak tersembunyi dalam pilihan. Anda boleh mengikuti bersama pada PC atau telefon anda untuk mencari bahan pada garis masa anda.

Perkara pertama yang perlu diingat ialah jika anda mencari “My Posts”, hasil carian yang muncul adalah sama ada hasil carian yang anda siarkan sendiri atau yang disiarkan oleh orang lain yang pernah anda lihat pada masa lalu. Tetapi anda boleh menambah kata kunci selepas istilah carian ini untuk memperhalusi hasil lagi. Sebagai contoh, kami mencari “My Posts Rumi” dan siaran lama berikut muncul sebagai hasilnya.

Ini hanyalah carian yang sangat asas, walaupun. Untuk memperhalusinya dengan lebih lanjut, anda perlu menggunakan beberapa penapis. Mula-mula, anda mungkin mahu hasil carian menunjukkan hanya siaran yang diterbitkan oleh anda dan untuk melakukannya, pergi ke Posts di bawah Filters. Kemudian klik pada Posts From dan pilih You dalam menu lungsur. Kini, semua siaran yang ditunjukkannya telah disiarkan oleh anda.

IKLAN

Pilih penapis Anda untuk memperhalusi carian Facebook

Jika anda masih tidak menemui siaran yang anda cari, anda boleh memperhalusi lagi hasil carian mengikut tahun. Untuk berbuat demikian, sekali lagi pergi ke Posts di bawah Filters, dan klik pada Date Posted. Di sini, anda boleh memilih tahun siaran itu dan ia akan menunjukkan hasil daripada tahun tertentu sahaja.

Facebook menyiarkan hasil carian mengikut tahun

Selain daripada Posts From dan Date Posted, anda juga mempunyai pilihan untuk menapis hasil mengikut Recent Posts, Posts You’ve Seen dan Tagged Location. Jika anda sedang mencari siaran yang diterbitkan baru-baru ini, anda boleh memilih Recent Posts untuk mengecilkan hasil carian. Jika siaran itu diterbitkan oleh orang lain, anda boleh cuba memilih Posts You’ve Seen. Dan akhir sekali, anda boleh memperhalusi hasil carian berdasarkan lokasi dengan memilih Tagged Location.

IKLAN

Jika anda ingin mencari foto atau video pada Timeline, anda akan menemui pilihan tersebut di bawah Filters. Kaedah mencari foto dan video hampir sama dengan kaedah yang disebutkan di atas. Walau bagaimanapun, kedua-dua pilihan ini mempunyai penapis yang lebih sedikit berbanding dengan posted, diubah suai mengikut keperluan jenis kandungan.

Hasil Carian untuk Foto di Facebook

Dengan mencuba option dan filters ini, anda boleh mencari mana-mana siaran pada timeline anda. Cuba filters yang berbeza untuk mengoptimumkan dan memperibadikan hasil carian. Semasa melakukan carian ini, anda disyorkan lebih baik untuk menyiarkan bahan dengan kapsyen. Ini sangat membantu semasa mencari siaran lama pada timeline anda, kerana algoritma carian mencari kata kunci dalam bahagian siaran ini. Selain itu, anda boleh menghalang orang lain daripada menyiarkan pada garis masa anda untuk memastikannya bersih.

IKLAN

Cari siar foto facebook lama anda dengan mudah menggunakan kaedah ini

Kaedah yang dinyatakan di atas boleh membantu anda mencari apa sahaja pada timeline Facebook anda, sama ada siaran teks biasa, foto atau video. Anda boleh menggunakan filters, jika perlu, untuk mengecilkan lagi hasil carian anda.

Satu-satunya kesukaran yang anda akan hadapi ialah apabila anda mencari siaran tanpa kapsyen. Contohnya, jika anda telah menyiarkan foto tanpa sebarang teks yang disertakan, ia mungkin sukar dicari. Walau bagaimanapun, anda boleh mencari mengikut tahun, peluang anda menemui foto tertentu itu.

SUMBER: Makeuseoff

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI