Adakah anda mempunyai kulit berminyak? Berikut adalah beberapa strategi untuk memahami apa yang menyebabkan kulit berminyak dan mengetahui cara mengawalnya, supaya anda dapat menjalani hari-hari anda dengan kulit yang lebih sihat. Lebih mudah daripada yang anda fikirkan!

1. Menilai Punca Kulit Berminyak

Fahami apa yang menyebabkan kulit berminyak. Minyak pada kulit dihasilkan oleh kelenjar sebum. Ini lebih banyak di kawasan muka, leher, dada dan punggung, sebab itulah kawasan ini merupakan tempat yang paling sering anda alami kulit berminyak.

Ketahui faktor-faktor yang menjadikan anda kulit berminyak. Ini termasuk:

 • GENETIK – Sekiranya ibu dan ayah anda mempunyai atau mempunyai sejarah kulit berminyak, kemungkinan anda juga akan mengalami kulit.
 • UMUR – Kulit berminyak lebih biasa untuk remaja dan dewasa (berusia dua puluhan) berbanding kulit dewasa.
 • HORMON – Kulit berminyak boleh diprovokasi bagi beberapa wanita pada waktu haid, mengandung, mengambil pil kawalan kelahiran atau untuk wanita yang lebih tua pada masa menopaus; hormon kurang berperanan bagi lelaki kerana mereka tidak mempunyai corak turun naik yang sama dengan wanita.

Fahami faktor yang boleh memperburuk kulit berminyak.

Sebahagian daripadanya boleh diubah dan dapat memperbaiki keadaan kulit anda. Faktor yang memburukkan kulit berminyak termasuk:

 • TEKANAN – Kelembapan kulit anda boleh meningkat pada waktu tertekan dalam hidup.
 • DIET – Makanan berminyak dan berlemak, serta produk tenusu, dapat meningkatkan kulit berminyak.
 • ALAT SOLEK – Alat solek seperti foundation boleh menyumbang pada penyumbatan liang dan menjadikan kulit anda lebih berminyak.
 • CUACA – Ini boleh menjadi pencetus bagi sesetengah individu.
 • PENYENTAL DAN PENCUCIAN YANG KUAT – Ini merengsakan kulit dan sebenarnya boleh memburukkan lagi minyak.

2. Mengawal dan Meminimumkan Kulit Berminyak

Basuh muka anda dengan lembut tiga kali sehari. Penggosokan yang kuat sebenarnya dapat menambahkan minyak, jadi penting untuk bersikap lembut; namun, mencuci adalah mustahak agar tidak menyumbat liang dan mengurangkan kekenyalan secara keseluruhan.

 • Pilih produk sabun lembut atau agen pembersih ringan.
 • Keringkan sedikit wajah dengan tuala dengan lembut.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

Ubah diet anda.

 • Beberapa makanan yang terbukti dapat membantu kulit berminyak termasuk telur, jus lemon, yogurt, tomato, cuka sari apel, epal, timun dan madu.
 • Makanan yang harus dihindari termasuk makanan berminyak dan berlemak, serta lebihan produk tenusu yang dapat memperburuk masalah kulit.

Pilih produk pembersih dengan asid salisilik atau benzoil peroksida. Bahan-bahan ini sangat berguna untuk individu yang mempunyai kulit berminyak.

 • Periksa label produk untuk mencari ramuan ini.

Pilih kosmetik yang bertuliskan “tidak komedogenik” pada label.

 • Label ini menunjukkan bahawa produk tidak menyekat liang pori anda dan jauh lebih baik untuk kulit berminyak.
 • Pilih juga kosmetik berasaskan air berbanding dengan kosmetik berasaskan minyak dan serbuk lebih baik untuk kulit anda daripada krim jika mungkin.

PRODUK CADANGAN:

BAHARU: Young & Glow Foundation

IKLAN

Bedak asas kompak jenis krim ini mengandungi beberapa bahan natural istimewa: Argan Oil yang baik dalam melindungi kulit dari kerosakkan sinar matahari seterusnya mengurangkan kesan penuaan dan pada masa sama mengekalkan kelembapan sepanjang hari. Minyak Biji Avocado bakal memberikan penghidratan pada kulit juga mengelakkan kulit dari masalah seperti jerawat dan pori tersumbat. Ekstrak Pudina menjadi ejen utama yang mengelakkan kulit menjadi rengsa juga melindugi kulit dari pencemaran udara dan radikal bebas.

Hadir dengan satu warna yang sesuai dengan jenis dan warna kulit, bedak asas ikonik ini bakal meliputi wajah dengan menyeluruh dan kekal sehingga lapan jam bersama tekstur yang ringan serta selesa pada kulit wajah. Bedak asas mesra whudu ini juga kini hadir dengan sijil Halal rasmi, ideal dimiliki oleh wanita muslimah moden masa kini.

Gunakan kertas pelekap di wajah anda.

Sumber gambar: Bloq Halley Medical Aesthetics
 • Bawa sebungkus kecil kertas pelindung kosmetik dengan anda untuk menyerap minyak pada kulit semasa anda dalam perjalanan.
 • Tekan ke dagu, dahi, hidung, atau kawasan muka anda yang berminyak. Elakkan menggosok muka, tekap pada kulit anda selama kira-kira 10 hingga 15 saat.
 • Kertas lebam adalah pilihan yang sangat baik kerana ia tidak akan mengeringkan kulit.

Tunggu sekitar lima minit selepas mencuci muka untuk memakai solekan.

 • Solek anda lebih cenderung menyumbat liang yang terbuka, yang boleh menyebabkan kegatalan dan meningkatkan pengeluaran minyak.

Tanggalkan solekan lebih awal dan bukannya kemudian.

Sumber gambar: Sayeeda

Bersihkan kulit anda dengan lembut dengan pembersih ringan. Ini membantu mengekalkan kulit yang sihat dan untuk mengelakkan pengeluaran minyak berlebihan.

IKLAN

Terus melembapkan kulit anda.

Ini mungkin kelihatan tidak menarik bagi individu yang mempunyai kulit berminyak, tetapi semua jenis kulit memerlukan penghidratan yang betul.

 • Pilih pelembap ringan dan bebas minyak; Bagi menjaga kesihatan kulit anda dan mengurangkan pengeluaran minyak dengan meningkatkan keseluruhan kesihatan kulit. Anda hanya perlu sapukan sekali sehari.
 • Pilih pelindung matahari bebas minyak juga berfungsi sebagai krim pelembap.

PRODUK CADANGAN:

Minta padangan doktor mengenai produk yang mengeringkan kulit.

Terdapat produk di farmasi atau melalui doktor anda yang dapat membantu dalam kes kulit berminyak yang teruk untuk mengeringkan kulit.

Namun, selalu berjumpa doktor sebelum menggunakannya, keutamaan nombor satu adalah menjaga kesihatan kulit anda dan untuk mengelakkan kerengsaan. Jadi produk pengeringan kulit adalah pilihan terakhir.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI