Hidup dalam persekitaran yang panas dan lembap menyebabkan kebanyakan wanita Malaysia menghadapi masalah pori-pori besar dan terbuka di muka mereka. Apatah lagi masalah ini boleh menyebabkan bintik hitam dan komedo, dan yang paling menjengkelkan ialah jerawat. Aduh, menjengkelkan kan?

Malangnya, liang roma tidak hilang begitu sahaja. Mereka bukan seperti pintu yang mudah dibuka dan ditutup. Jadi kalau ada produk penjagaan kulit yang mendakwa ia boleh menghilangkan dan menutup pori-pori muka terutama dalam tempoh yang singkat, jangan percaya!

Artikel Berkaitan : Tiktoker Ini Kongsi Cara ‘COVER’ Semua Pori-Pori Yang Terbuka, Supaya Kulit Licin Tanpa Cela

Apakah yang menyebabkan pori-pori pada kulit muka kita membesar?

Kenapa pori-pori kulit kita boleh nampak besar dan terbuka? Kajian 2016, bertajuk “Liang Muka: Definisi, Punca, dan Pilihan Rawatan,” menyatakan bahawa terdapat tiga punca:

  • Pengeluaran sebum yang berlebihan.
  • Mengurangkan keanjalan kulit di kawasan pori.
  • Jumlah folikel rambut meningkat, yang menyumbat liang-liang.

Selain itu, faktor genetik, pendedahan matahari, usia dan tabiat pembersihan muka yang lembap juga boleh menyebabkan pori-pori kelihatan besar.

Satu cara untuk mengelakkan masalah dengan liang-liang ini adalah untuk meminimumkan serpihan yang boleh menyumbatnya. Contohnya termasuk sebum, habuk, kotoran, bakteria dan sel kulit mati. Ini menjadikan pori-pori kelihatan lebih kecil dan kurang kelihatan.

Ingin tahu tentang apa yang boleh anda lakukan? Diringkaskan daripada pelbagai sumber, lihat petua atau pelajari cara mengecilkan pori-pori muka dalam tujuh langkah yang mudah digunakan!

IKLAN

1. Jangan lupa pakai sunscreen!

Jangan lupa untuk sentiasa memakai pelindung matahari atau pelindung matahari! Ini kerana pendedahan cahaya matahari terutamanya pendedahan matahari yang berpanjangan boleh merosakkan kulit seterusnya menyebabkan pori-pori kelihatan besar dan terbuka.

2. Sudah cuba masker yogurt?

IKLAN

Yogurt juga boleh digunakan sebagai topeng. Kandungan asid laktiknya boleh mengurangkan sel kulit mati supaya pori tidak tersumbat.

3. Jangan malas membersihkan wajah!

Jangan malas untuk membersihkan muka pada waktu pagi dan petang terutamanya selepas menggunakan alat solek. Ini akan mengeluarkan sebarang zarah asing yang mungkin menyumbat liang-liang.

IKLAN

4. Cuba Gel Aloe Vera

Aloe Vera Gel atau Aloe Vera boleh membantu mengurangkan penampilan liang-liang. Ini kerana tumbuhan ini mengandungi bahan emolien dan astringen yang boleh melembutkan dan membersihkan pori-pori anda.

Artikel Berkaitan : Bukan Sahaja Menjadi Minuman Yang Sedap, Aloe Vera Dapat Merawat Sembelit

Selain cara-cara di atas untuk mengecilkan pori-pori di wajah anda, anda juga boleh mengecilkan penampilan pori-pori di bahagian dalam badan anda. Contohnya, dengan meminum banyak air, buah-buahan dan sayur-sayuran serta rajin bersenam. Semoga berjaya dan selamat maju jaya!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI