Apabila seorang muslim bersolat hendaklah membersihkan anggota badannya dengan air. Terdapat dua cara untuk melakukan ini dengan wudhu (bersuci dengan air) dan dengan tayammum (bersih dengan debu). 

Semasa berpuasa, wudhuk tetap memerlukan berkumur dengan air dan menyedut air melalui hidung sebanyak tiga kali, tetapi berhati-hati agar tidak menelannya atau menyedutnya ke dalam perut.

Artikel Berkaitan : Sah Atau Tidak Wuduk Jika Ada Kotoran Di Celahan Kuku? Jom Ketahui Lebih Lanjut

Apakah Cara Terbaik Untuk Berkumur?

Berkumur Ketika Berpuasa? Batal Ke Tak Puasa? Jangan Ragu-Ragu Ini Hukumnya!

Berkumur di sebelah kiri mulut dan sebelah kanan mulut selama seminit, dan kemudian meludahkannya. Ini berdasarkan produk pencuci mulut yang kami gunakan, jadi berhati-hatilah untuk mengikuti semua arahan.

Adakah Sunnah Berkumur?

Mungkin ramai yang tidak tahu ini, tetapi Nabi berkumur-kumur selepas minum susu. Daripada Abdullah ibn Abbas, dikatakan bahawa Nabi melakukan ini untuk mengelakkan penyakit.

Rasulullah SAW telah meminum susu dan lalu baginda berkumur-kumur. Dan Baginda SAW bersabda : “Sesungguhnya susu mengandungi lemak.” (Hadis riwayat Bukhari)

IKLAN

Menurut Sahih Ibn Khuzaimah, menjadi kebiasaan bagi umat Islam untuk berkumur-kumur selepas makan atau minum sesuatu yang mengandungi lemak.

Dalam Sahih Minhaj Sahih Muslim, Imam Nawawi berkata:

“Padanya terdapat dalil bahawa hukumnya adalah sunat untuk berkumur-kumur selepas minum susu… Dan demikianlah pada selainnya yang terdiri daripada makanan dan minuman, disunatkan untuk berkumur-kumur (selepas selesai makan dan minum), supaya tidak ada baki sisa yang tertinggal lalu dia menelannya semasa sedang solat. Juga bagi menghilangkan lekit dan lemaknya serta membersihkan mulutnya.”

Ringkasnya, sunat hukumnya untuk kita membersihkan mulut selepas makan atau minum benda yang tinggi lemak.

Berkumur-kumur semasa membasuh kemaluan dianggap sebagai sebahagian daripada prosedur berkhatan Islam, sama seperti memotong bersih.

IKLAN

Artikel Berkaitan : Ambil Wuduk Tapi Dalam Keadaan Bogel, Sah Ke?

Batalkah Puasa Jika Berkumur?

Berkumur Ketika Berpuasa? Batal Ke Tak Puasa? Jangan Ragu-Ragu Ini Hukumnya!

Ketua Majelis Ulama Indonesia Lampung berkata, dalam hukum syarak puasa, berkumur dikira sebagai dosa kecil. Walau bagaimanapun, ia dibenarkan selagi tidak dilakukan secara berlebihan dan airnya tidak ditelan.

Jika berkumur dengan air, itu dikira sebagai wuduk di sisi syarak. Namun, jika berkumur terlalu berlebihan, ia akan membatalkan puasa. Tetapi, jika berkumur dilakukan sebagai sebahagian daripada berwuduk, ia tetap diharuskan selagi tidak dilakukan secara berlebihan. Itu kini telah menjadi tidak sah.

IKLAN

Berkumur tidak menjadikan puasa tidak sah.

Berkumur adalah cara untuk membersihkan mulut dan tekak anda, tetapi tidak selalu selamat untuk melakukannya. Sekiranya anda takut airnya tertelan, sebaiknya jangan berkumur.

Namun, apabila ada risiko sesuatu berlaku, kita harus cuba mengelakkannya. Ini menjadikan berpuasa lebih mudah dan kurang pening untuk kita. Jika berkumur berisiko menelan, kita tidak sepatutnya berkumur. 

Jika anda boleh mengawalnya dengan baik, mari kita berkumur dengan jumlah yang diperlukan sahaja.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI