Baru-baru ini, seorang anak Malaysia telah berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam pengajiannya di University of West England. Yang menariknya, kejayaan itu menjadi tular dan mendapat perhatian ramai kerana netizen menggelarkan dirinya ‘beauty with brain’.

Sarah Amanda Sahrudin,21, berjaya memperoleh kepujian dalam Bacelor Perakauanan dan Kewangan ketika menamatkan pengajiannya pada 17 Julai lalu.

Menurutnya, dia bukan dilahirkan terus pandai, tapi dirinya sentiasa melipatgandakan usaha untuk mencapai keputusan yang cemerlang.

Dia yang merupakan anak kepada pasangan juruterbang dan bekas pembaca berita popular tahun 90-an, Azura Abdul Karim itu berjaya menamatkan pengajian dalam masa singkat kerana memiliki sijil Juruteknik Perakaunan Bertauliah (CAT) dari Kolej Universiti Damansara Utama (KDU) ketika berusia 18 tahun.

IKLAN

Gadis yang berasal dari Shah Alam ini sering menghabiskan waktu dari pagi hingga ke malam untuk mengulangkaji pelajaran demi menamatkan pengajiannya dalam tempoh dua tahun. Ternyata perjuangannya tidak semudah yang disangka.

Dia juga akan duduk di meja untuk belajar dari pagi hingga ke malam dan kadang-kadang sampai tengah malam untuk mentelaah pelajaran.

Walaupun pada mulanya dia tidak berhasrat menyambung pengajian dalam jurusan peraukanan kerana tidak begitu minat dengan nombor,namun selepas ayahnya mencadangkan untuk ambil jurusan itu dan melakukan solat istikarah, dia teruskan jua.

Sarah yang merupakan anak keempat daripada enam beradik itu menjelaskan bahawa resepi kejayaannya adalah perlu bijak memberi keutamaan ke atas tugasan yang diberikan oleh pensyarah, selain belajar secara berkumpulan.

IKLAN

Mungkin tidak semua orang dianugerahkan kebijaksanaan, tetapi dia percaya setiap individu boleh berjaya sekiranya mereka berusaha dengan keras untuk mencapai apa yang diinginkan.

Bertuahnya Sarah, dia telah ditawarkan pekerjaan sebagai juruaudit di firma audit antarabangsa KPMG sebaik tiba di negara ini pada Sabtu lalu.

IKLAN

Sarah yang menjadikan tokoh perniagaan Aireen Omar, Datin Paduka Marina Mahathir dan Malala Yousafzai sebagai idolahnya itu juga bercadang untuk bekerja sambil belajar untuk mendapatkan sijil Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA).

Semoga semangat dan kejayaan Sarah ini boleh dijadikan inspirasi dan dorongan kepada hijabi di luar sana. Kejayaan tidak akan datang bergolek sebaliknya kitalah yang perlu berusaha dengan sebaiknya untuk merealisasikan impian kita.

 

Sumber: MStar

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI