Pada masa kini, keterikatan orang ramai pada telefon pintar mereka merentasi semua sempadan. 73% daripada mereka yang ditinjau mengakui bahawa mereka tidak berpisah dengan peranti mereka, malah di dalam bilik mandi. Dan dalam kalangan golongan muda di bawah 30 tahun, angka itu lebih tinggi lagi.

Pakar memberi amaran bahawa tabiat ini mungkin berbahaya kepada kesihatan mental dan fizikal. Jom lihat apa akibat yang boleh dijangkakan oleh mereka yang suka duduk di atas takhta mereka dengan peranti mudah alih di tangan.

ARTIKEL BERKAITAN: Malas Nak Basuh Tangan Lepas Keluar Tandas, Anda Sengaja Tempah Penyakit

Peluang untuk dijangkiti bakteria patogen.

Pemegang pintu, tempat duduk tandas, dulang kertas tandas, tong sampah dan butang siram adalah semua permukaan yang tidak dapat dielakkan di dalam bilik mandi. Tambahkan pada telefon mudah alih itu dan risiko menghidap salmonella atau E. coli meningkat berlipat kali ganda. Sangat mudah untuk mengambil telefon pintar sebelum mencuci tangan dan kemudian bawa peranti yang sama ke muka anda semasa anda menggunakan telefon.

Bagi mereka yang menyelinap telefon ke bilik mandi, pakar kebersihan mengesyorkan betul-betul menilik tangan anda. Pada saat paling penting itu, gerakkan telefon ke tangan kiri anda, lap dengan kanan anda dan tekan butang siram dengan tangan kanan anda sambil masih memegang peranti dengan tangan kiri anda. Hanya kembalikan telefon ke tangan kanan anda selepas mencuci.

IKLAN

Kaki manis perlu lebih berhati-hati.

Bukan hanya untuk keseronokan pakar mengesyorkan membersihkan telefon anda dengan kerap menggunakan pembersih antibakteria, kerana kuman pada permukaan peranti anda boleh hidup di sana sehingga beberapa hari. Ini boleh diburukkan lagi dengan sisa melekit yang ditinggalkan oleh gula-gula pada skrin telefon. Ini mewujudkan tempat pembiakan yang sempurna untuk bakteria berkembang dan membiak.

Telefon pintar juga menjadi panas dan persekitaran yang hangat itu sesuai untuk kuman. Walaupun anda mungkin berasa agak selamat di rumah, anda harus lebih berhati-hati di tandas awam. Risiko mendapatkan virus atau kotoran najis di hospital lebih tinggi daripada di pejabat kecil atau di rumah.

ARTIKEL BERKAITAN: Makan Burger, Kurang Bersenam Salah Satu Tabiat Yang Mengalakkan Kanser Usus, Kata Pakar

IKLAN

Boleh mencetuskan buasir.

Satu lagi sebab untuk berhenti membawa telefon anda ke tandas ialah risiko tinggi untuk menghidapi buasir. Anda boleh menghabiskan banyak masa di atas takhta melihat telefon pintar. Pakar, sebaliknya, menasihatkan anda untuk tidak berada di dalam bilik mandi selama lebih daripada 10-15 minit. Sebaik-baiknya, anda harus keluar dari tandas serta-merta selepas anda selesai, yang boleh mengambil masa seawal 12 saat. Jika anda menolak secara kerap dan untuk jangka masa yang lama, anda boleh mengalami ketulan buasir.

Doktor mengatakan bahawa menatal boleh mengganggu pengosongan usus dan juga menyebabkan sembelit. Perhatian anda harus ditumpukan pada proses. Sebaik sahaja anda merasakan keperluan, pergi ke tandas dan berehat. Jika tidak, najis akan kembali sebahagiannya ke usus besar dan anda akan mendapati lebih sukar untuk mengosongkan usus.

IKLAN

Membahayakan kesihatan mental dan produktiviti.

Doktor juga memberi amaran bahawa simbiosis antara orang dan telefon mereka adalah tanda ketagihan alat. Pakar mendapati bahawa orang menjadi cemas dan mudah marah apabila mereka menyimpan peranti mudah alih mereka. Anda semakin sukar untuk bersendirian, jadi  mencari pelarian dalam dunia digital telefon pintar amat sukar.

Malah pakar mengesyorkan pergi ke bilik air dengan cara lama, tanpa telefon anda, demi kesihatan mental dan kreativiti. Kepala anda memerlukan rehat untuk berehat dan menangani tugas kreatif yang lebih kompleks. Beri diri anda beberapa minit masa tenang. Dan untuk itu, kedua-dua otak dan usus anda hanya akan bersyukur.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/zdAG-16k9vs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI