Bawang putih bukan sekadar di perlukan dalam masakan sahaja, malahan punya khasiat yang pelbagai terutamanya dalam kesihatan dan kecantikan. Bawang putih ni memang banyak khasiatnya biasa orang guna untuk buang angin dalam badan. Tapi tak sangka kalau di panggang khasiatnya lebih banyak lagi! Jom cuba..

Bawang putih dikenal di seluruh dunia kerana manfaatnya membantu banyak orang sakit. Doktor menyarankan untuk menggunakan bawang putih mentah sebagai ubat semula jadi untuk mengendalikan tekanan darah tinggi dan rendah, kolesterol tinggi, penyakit jantung, serangan jantung dan penurunan aliran darah.

Sifat yang menakjubkan adalah bawang putih mampu membantu mencegah pembentukan angiotensin II, hormon dan melancarkan pembuluh darah. Bawang putih juga bermanfaat dalam mengendalikan kolesterol LDL.

Pasti terkejut dengen kesan pencegahannya. Siapa sangka ternyata ada banyak khasiat yang tak terduga. Para ahli menyatakan bahwa jika seseorang makan enam ulas bawang putih panggang setiap hari hasilnya akan menakjubkan.

Setelah makan enam ulas bawang putih panggang sehari, akan nampak perubahan ini pada tubuh.

Khasiat bawang panggang, khasiat bawang bakar, manfaat bawang putih, khasiat bawang putih, kelebihan bawang putih, bawang putih bakar, bawang putih panggang

1 jam

Pada jam pertama bawang putih dicerna di perut, dan kebanyakan sayuran, itu menjadi makanan bagi tubuh badan.

2-4 jam

Pada tempoh ini, bawang putih sedang melawan radikal bebas dan sel kancer yang ada.

4-6 jam

Cairan berlebih dan lemak tubuh yang tersimpan dikeluarkan kerana metabolisme tubuh, Orang yang makan mula merasakan manfaat yang bertindak balas oleh bawang putih.

IKLAN

6-7 jam

Suatu proses melawan bakteria mula berlaku kerana sifat anti bakteria bawang putih.

6-10 jam

Tubuh akan terlindung dari oksidasi kerana nutrisi telah memainkan peranan utama pada jumlah sel.

10-24 jam

Setelah itu, tubuh akan melalui proses pembersihan dalam dan memiliki hasil sebagai berikut :

• Mengatur kadar kolesterol – Bawang putih juga berkesan menentang penyakit jantung. Bawang putih membantu mencair dan mencuci serta mengurangkan proses pembekuaan darah. Pengambilan hanya seulas bawang putih berkesan untuk mengurangkan kadar kolestrol dalam badan seseorang sebanyak 10%-15%.

• Memperkuat sistem kekebalan tubuh – Ia merupakan antibiotik semulajadi bertindak sebagai antibiotik yang dapat memusnahkan bakteria dan virus. Bagi mereka yang menghidap selesema, cirit- birit berdarah, taun dan penyakit lain yang berjangkit. Sekiranya anda mengalami jangkitan dlaam telinga, titiskan minyak bawang putih dan kesannya melegakan.

IKLAN

• Mencegah keracunan makanan – Bawang putih mengandungi ciri-ciri anti bakteria dan juga antivirus. Sebagai agen anti bakteria yang berbahaya kepada badan, pengambilan bawang putih dapat mencegah daripada terjadinya keracunan makanan.

• Meningkatkan kekuatan tulang – Selain daripada pengambilanvitamin atau suplemen, makanan tambahan yang paling menjimatkan dan mudah didapati adalah mengambil bawang putih secara teratur yang mampu menambahkan tenaga fizikal dan daya kekuatan stamina seseorang.

IKLAN

Mengurangkan kembung perut – Masalah angin dalam badan boleh membuat ketidakselesaan dan kembung perut. Ambil dan bakar dua ulas bawang putih di bakar bersama kulitnya sehingga garing dan buang kulitnya untuk dimakan. Anda akan rasa legeaan dalam masa setengah jam.

• Meningkatkan keinginan seksual – Mereka yang mengalami masalah ereksi di galakkan untuk mengambil bawang putih secara konsisten dan teratur kerana bawang putih dapat merangsang pengeluaran enzim dan pengedaran alat kelamin.

• Melegakan kulat dan kegatalan – Bawang putih juga berupaya untuk melegakan gatal-gatal dan kulat pada kaki. Caranya hancurkan bawang putih dan masukkan  ke dalambesen berisi air hangat dan rendamkan kaki.

 

SUMBER: KISAH KINI & CUN.MY

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI