Maskara merupakan salah satu alat solek wajib ada kegemaran wanita. Leretan maskara pada bulu mata mampu membuatkan mata anda kelihatan lebih menarik walau hanya dengan solekan nan tipis.

Bagi yang gemar mengenakan maskara untuk tampil lebih konfiden dan memastikan riasan menawan, pastikan aplikasi maskara anda kemas dan tidak comot. Boleh ikut tip ini untuk mengelakkan masalah ini daripada berlaku.

  1. Bersihkan berus maskara sebelum gunakannya. Jika ada ketulan lama pada maskara bersihkan ia terdahulu.

2. Bersihkan mata anda dan pastikan ia kering sebelum menyapu maskara.

IKLAN

3. Gunakan pelentik bulu mata jika anda mempunyai bulu mata yang pendek.

4. Sapukan maskara asas atau berfiber, tumpukan pada bahagian akar atau pangkal bulu mata untuk menebalkannya. Lakukan dalam pergerakan ‘zig-zag’ dan biarkan ia kering.

IKLAN

5. Kemudian, sapukan lapisan kedua maskara. Untuk membuatkan mata anda nampak lebih besar, sapukan maskara pada bulu mata bawah, tetapi hanya penghujung bulu mata sahaja.

Biarkan ia betul-betul kering dan bersihkan ketulan yang melekat pada bulu mata anda dengan lembut agar ia tidak comot.

7. Untuk penggunaan harian, warna hitam atau coklat amat sesuai digunakan. Namun, jika ada acara khusus dan ingin bereksperimen dengan maskara yang berwarna, usah ragu-ragu. Sesuaikan warna maskara dengan tema solekan dan tema majlis untuk membuat penampilan yang sedikit berbeza.

IKLAN

8. Untuk dapatkan bulu mata yang cantik, tebal dan panjang pula, aliskan maskara beberapa kali dan tunggu sehingga iakering terlebih dahulu sebelum sapuan lapisan kedua dilakukan. Lebihan maskara yang melekat di atas mata dibuang menggunakan putik kapas dan bersihkan dengan cermat.

PERLU INGAT:

  1. Ganti maskara setelah tiga sehingga enam bulan walau keadaannya masih cukup baik.

2. Untuk menghindari penyakit, usahakan jangan bertukar atau saling meminjam maskara.

3. Gunakan pelentik bulu mata sebelum menggunakan maskara untuk hasil yang maksimal. Menggunakan pelentik setelah mengaplikasikan maskara boleh berisiko membuatkan bulu mata anda menjadi patah dan rapuh.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI