Pesakit buah pinggang peringkat awal atau sedang dialisis, perlu beri lebih perhatian terhadap makanan yang tinggi fosforus. Fosforus adalah sejenis mineral yang membantu mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang. 

Bagi pesakit buah pinggang, kandungan fosforus yang berlebihan boleh membahayakan. Pesakit dinasihatkan untuk membaca setiap label pada produk terlebih dahulu memandangkan ada sesetengah produk yang mengandungi aditif daripada fosforus. 

Awasi produk yang mengandungi, calcium phosphate, disodium phosphate, phosphoric acid, monopotassium phosphate, sodium acid pyrophosphate dan juga sodium tripolyphosphate. Individu yang sihat disarankan untuk mengawasi berat badan dan jaga makan di mana amalan begini mampu mencegah kencing manis dan darah tinggi kerana pesakit kencing manis dan darah tinggi berisiko tinggi untuk mengalami kegagalan buah pinggang. 

Sumber gambar: Bel Marra Health

Bukan itu sahaja, malah Individu yang mempunyai sejarah keluarga, digalakkan untuk melakukan saringan kesihatan secara berkala dan beri perhatian yang lebih pada tekanan darah anda.

Terdapat kajian mendapati mereka yang mempunyai tekanan darah sistolik ( bahagian atas) antara 130 hingga 139 mempunyai 26 peratus risiko kegagalan buah pinggang dan mereka yang mengalami tekanan darah 140 ke atas mempunyai 69 peratus risiko. 

IKLAN

Oleh kerana itu, pastikan tekanan darah anda sentiasa terkawal. Walau bagaimanapun amalan pemakanan sihat, senaman berkala, menjalani gaya hidup sihat adalah faktor pencegahan utama untuk penyakit-penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung. 

Secara tuntasnya, amalkan pemakanan sihat dan sasar- kan berat badan ideal,”ujarnya 

Pesakit dinasihatkan untuk membaca setiap label pada produk terlebih dahulu memandangkan ada sesetengah produk yang mengandungi aditif daripada fosforus. 

IKLAN

Makanan Tinggi Fosforus

Sumber gambar: Healthline

1. Susu atau produk tenusu (yoghurt, aiskrim,atau apa saja pencuci mulut yang mengandungi susu). 

2. Susu bermalt. pastedGraphic.png

IKLAN

3. Beras perang. pastedGraphic.png4. Makanan yang mengandungi serbuk penaik kerana serbuk penaik mengandungi kandungan fosfat yang tinggi. Contoh makanan seperti biskut, roti, kek, donut atau apa saja yang mengandungi serbuk penaik. pastedGraphic.png5. Makanan laut seperti udang, ikan kap, ikan sardin, telur ikan dan organ dalaman haiwan.pastedGraphic.png

6. Kacang lima atau kacang pinto. pastedGraphic.png

7. Buah-buahan kering, prun, jus buah prun. pastedGraphic.png

8. Minuman ringan cola. pastedGraphic.png

9. Kacang, mentega kacang, biji bunga matahari, biji labu. pastedGraphic.png10. Coklat/koko/ minuman bercoklat.