Pesakit buah pinggang peringkat awal atau sedang dialisis, perlu beri lebih perhatian terhadap makanan yang tinggi fosforus. Fosforus adalah sejenis mineral yang membantu mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang. 

Bagi pesakit buah pinggang, kandungan fosforus yang berlebihan boleh membahayakan. Pesakit dinasihatkan untuk membaca setiap label pada produk terlebih dahulu memandangkan ada sesetengah produk yang mengandungi aditif daripada fosforus. 

Awasi produk yang mengandungi, calcium phosphate, disodium phosphate, phosphoric acid, monopotassium phosphate, sodium acid pyrophosphate dan juga sodium tripolyphosphate. Individu yang sihat disarankan untuk mengawasi berat badan dan jaga makan di mana amalan begini mampu mencegah kencing manis dan darah tinggi kerana pesakit kencing manis dan darah tinggi berisiko tinggi untuk mengalami kegagalan buah pinggang. 

Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!
Sumber gambar: Bel Marra Health

Bukan itu sahaja, malah Individu yang mempunyai sejarah keluarga, digalakkan untuk melakukan saringan kesihatan secara berkala dan beri perhatian yang lebih pada tekanan darah anda.

Terdapat kajian mendapati mereka yang mempunyai tekanan darah sistolik ( bahagian atas) antara 130 hingga 139 mempunyai 26 peratus risiko kegagalan buah pinggang dan mereka yang mengalami tekanan darah 140 ke atas mempunyai 69 peratus risiko. 

Oleh kerana itu, pastikan tekanan darah anda sentiasa terkawal. Walau bagaimanapun amalan pemakanan sihat, senaman berkala, menjalani gaya hidup sihat adalah faktor pencegahan utama untuk penyakit-penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung. 

IKLAN

Secara tuntasnya, amalkan pemakanan sihat dan sasar- kan berat badan ideal,”ujarnya 

Pesakit dinasihatkan untuk membaca setiap label pada produk terlebih dahulu memandangkan ada sesetengah produk yang mengandungi aditif daripada fosforus. 

Makanan Tinggi Fosforus

IKLAN
Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!
Sumber gambar: Healthline

1. Susu atau produk tenusu (yoghurt, aiskrim,atau apa saja pencuci mulut yang mengandungi susu). 

2. Susu bermalt. Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!

3. Beras perang. Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!4. Makanan yang mengandungi serbuk penaik kerana serbuk penaik mengandungi kandungan fosfat yang tinggi. Contoh makanan seperti biskut, roti, kek, donut atau apa saja yang mengandungi serbuk penaik. Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!5. Makanan laut seperti udang, ikan kap, ikan sardin, telur ikan dan organ dalaman haiwan.Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!

IKLAN

6. Kacang lima atau kacang pinto. Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!

7. Buah-buahan kering, prun, jus buah prun. Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!

8. Minuman ringan cola. Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!

9. Kacang, mentega kacang, biji bunga matahari, biji labu. Awas Makan Makanan ‘Fosforus’, Terutamanya Untuk Penghidap Buah Pinggang! Jangan Tersalah Makan! Binasa Diri!10. Coklat/koko/ minuman bercoklat. 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI