Bagi mereka yang mempunyai jenis kulit kering tentunya berasa kurang selesa. Ini kerana kulit terasa pedih dan hangat. Keadaan menjadi lebih teruk lagi apabila ketika cuaca panas dan tentunya kita berpeluh sehingga menyebab kulit wajah sangatlah tidak selesa.

Maka sebab itulah mereka yang memiliki jenis kulit kering harus tahu cara penjagaan kulit wajah mereka dengan cara yang betul. Penggunaan produk juga amat penting bagi memastikan kulit wajah kekal lembap dan tidak kering.

Berikut perkongsian daripada Dr Nazelia

TIP MERAWAT KULIT KERING 

Pernah mengalami kulit kering sampai menggelupas? Sudah pasti sangat mengganggu aktiviti harian kan? Apatah lagi jika masalah kulit kering disertai dengan rasa gatal-gatal, kulit kemerahan, dan kasar pada permukaannya.

Atasi Masalah Kulit Kering, Salah Satu Caranya Dengan Guna Pembersih & Penyegar Bebas Aroma

IKLAN

Walau apa pun penyebabnya, kulit kering dapat dikurangkan dengan mengamalkan tip berikut:

1.Hindari mandi dengan air panas . Air panas dapat mengurangkan minyak di kulit sebagai pelembap semulajadi. Begitu juga jika mandi terlalu lama. Mereka yg mengalami masalah kulit kering disarankan untuk mandi dengan air biasa selama 5-10 minit sahaja. Selesai mandi, gunakan tuala yang lembut dan tidak mengeringkan badan dgn cara menggosok kulit terlalu kuat. Setelah itu, sapu pelembap tubuh dgn segera utk kekalkan kelembapan kulit selepas mandi.

2.Gunakan pembersih dan penyegar bebas aroma: biasakan menggunakan sabun dan skincare yang bebas kandungan aroma, alkohol, atau antibakteria dan deodorant. Ini kerana kandungan kimia di dalam produk tersebut dapat membuat kulit mengalami iritasi sehingga menjadi kering. Pilihlah sabun lembut (mild soap).

IKLAN
Atasi Masalah Kulit Kering, Salah Satu Caranya Dengan Guna Pembersih & Penyegar Bebas Aroma
Pic: reownyou.com

3.Gunakan tabir suria dan pelembap: Untuk kulit kering disarankan menggunakan sunscreen yang mengandungi SPF minimum 15. Selain itu, biasakan menggunakan pelembap. Dalam memilih pelembap, cari bahan yang mengandungi ceramide yang bersifat melembapkan dan meredakan kulit kering dan hyaluronic acid serta urea yang membantu kulit mengekalkan air. Kandungan lanolin juga dapat membantu mengekalkan kandungan air yang sebelumnya diserap kulit ketika mandi.

4.Perawatan di malam hari: Perawatan kulit tidak hanya diperlukan pada siang hari, tetapi juga pada malam hari ketika tidur. Sebelum tidur, bersihkan wajah dari sisa kosmetik dan kotoran lainnya agar tidak menimbulkan jerawat. Cuci wajah dengan lembut menggunakan sabun yang berbahan lembut dan hindari menggosoknya dengan kasar atau menggunakan sabun scrub.Lalu, sapukan pelembap lebih tebal daripada biasanya.

5.Lindungi kulit dari udara dingin: Udara yang dingin dapat mengurangi kelembapan kulit dan akhirnya membuat kulit kekeringan.

IKLAN

Atasi Masalah Kulit Kering, Salah Satu Caranya Dengan Guna Pembersih & Penyegar Bebas Aroma

6.Lakukan pengelupasan: Eksfoliasi atau pengelupasan pada kulit kering akan menghilangkan kulit mati. Dengan cara ini, pelembap dapat meresap lebih baik. Lakukan eksfoliasi cukup satu kali sebulan saja kerana terlalu kerap melakukan eksfoliasi dapat merosakkan kulit dan justeru itu menyebabkan kulit kering.

7.Menutrisi kulit dari dalam: Ada beberapa makanan yang diketahui mengandungi nutrisi penting untuk menjaga kesihatan kulit, di antaranya makanan kaya dengan antioksia dan Omega 3. Beberapa makanan yang terbukti dapat memberi kesihatan kulit ialah bluberries, tomato, kekacang. Manakala makanan yang kaya omega-3, seperti salmon, dapat membuat kulit lebih cerah bersinar. Jangan lupa, minum air putih untuk kekal hidrasi.

Sumber kredit: Dr Nazelia

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI