Rutin treadmill mudah, senaman dengan rentak lagu pilihan selama 30 minit bukan sahaja buat anda melekat di treadmill malah mampu menurunkan berat badan tak perlu berpeluh basah kuyup. Hanya perlu berjalan atau berlari ikut irama!

Senaman strut pertamanya, berjalan atas treadmill dengan diiringi senarai main yang penuh dengan lagu popular Taylor Swift, telah mengumpul lebih 2.6 juta tontonan dan memulakan kegilaan si gadis menghabiskan masa di treadmill.

@benntheredonethat historians will say we were gym partners #treadmillstrut #lgbt #bestfriends @moona.moo ♬ original sound – Adam Wright

Komponen utama latihan sokongan ini ialah anda hanya meningkatkan kelajuan sebanyak 1 batu sejam (mph) setiap kali lagu berubah. Kebanyakan senarai main bermula di suatu tempat dalam julat tiga mph, supaya pada penghujungnya, anda telah terus berjalan ke arah power walk atau mungkin juga berjoging tanpa disedari.

Senaman ini menjadikan ia sangat mesra pemula, mudah diakses, lain dari yang lain. Prestasi kecergasan yang melampau cenderung untuk menarik perhatian di platform media sosial.

Untuk mencuba dan mengubah naratif di “GymTok,” lelaki berusia 23 tahun dari Raleigh, North Carolina memutuskan dia mahu mencipta senaman yang memperkasakan orang ramai untuk menggerakkan badan mereka untuk tujuan semata-mata berasa baik dan bersiar-siar dengan mendengar lagu kegemaran artis mereka.

Tetapi adakah senaman ‘treadmill struts’ berkesan kerana ia menyeronokkan?

Asyik Berjogging, ‘Treadmill Struts’ Buat Anda Melekat Di Treadmill Tanpa Henti. Seronok Teruk!

IKLAN

Pendek kata, ya. Bersenam tidak perlu membuat anda basah kuyup dengan peluh untuk mendapat manfaat. Berjalan ialah satu bentuk senaman yang sangat hebat dengan halangan yang rendah untuk miliki faedah utama.

Lakukan senaman ini hanya 21 minit sehari berjalan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 30 peratus. Berita baiknya ialah anda boleh mencapai matlamat itu dengan melakukan hanya satu daripada latihan sokongan ini.

Format ini juga memberi anda banyak fleksibiliti untuk menyesuaikannya dengan tahap kecergasan anda. Jika tidak mahu meningkatkan rentak semasa lagu yang lebih laju, kekal dengan kelajuan yang dirasakan selesa. Lemparkan sepasang dumbel ringan atau pemberat buku lali semasa anda lakukan senaman ini. Sebagai alternatif, sesetengah orang suka lakukan rutin ini sebagai aktiviti memanaskan badan atau menyejukkan badan.

IKLAN

Tidak kira bagaimana anda mengubah suai, perlu diingat semangat sebenar ‘treadmill struts’. Ia bukan tentang menurunkan kilo atau menetapkan PR. Ini semua tentang mengingatkan diri anda bahawa menggerakkan badan sepatutnya menyenangkan.

Faedah mental ‘treadmill struts’ juga bagus

Asyik Berjogging, ‘Treadmill Struts’ Buat Anda Melekat Di Treadmill Tanpa Henti. Seronok Teruk!

Di sebalik manfaat fizikal berjalan selama 30 minit, ternyata terdapat banyak keajaiban mental yang berlaku dalam latihan ini yang membuatkan mereka hampir ketagih. Komponen terakhir dan boleh dikatakan paling menarik dari ‘strut treadmill’ ini? Muzik yang membuatkan anda berasa seperti bebas. Malah muzik adalah pengubah permainan yang besar.

IKLAN

Ia memberi fikiran kita sesuatu untuk disibukkan dan sesuatu untuk kita berhubung dengan emosi. Dan lagu-lagu dipilih dengan sengaja untuk menjadi sangat optimis, positif, menaikkan semangat. Ini bukan sahaja memberi kita tergesa-gesa endorfin, tetapi ia boleh mendorong anda untuk mendorong diri sedikit lebih kuat daripada biasanya. Dan oleh kerana senaman ini membuatkan anda berasa yakin dan bersemangat, anda berkemungkinan besar untuk membawa kepada rutin senaman yang lebih konsisten, yang seterusnya, meningkatkan tahap kecergasan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI