Manusia di dalam hidup mereka akan ada kerisauan tertentu. Dan kerisauan yang paling menghantui mereka adalah berkaitan rezeki.

Pernahkah anda berasa usaha sudah kuat, berdoa juga sudah, tetapi rezeki seolah-olah enggan menghampiri? Sedarilah bahawa masih ada yang belum lengkap lagi usaha anda itu.

Berikut 12 Amalan Doa 'Meluaskan' Dan Murah Rezeki

1.Doa memohon petunjuk dan kekayaan

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعَفَافَ وَالْغِنَ
Ertinya : “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon petunjuk, ketakwaan, kesucian (dijauhkan dari hal-hal yang tidak halal/tidak baik) dan kecukupan (kekayaan).”

2.Doa dapat membayar hutang, dijauhi sifat lemah, malas dan kesedihan doa dari malas

Ertinya : “Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada keluh kesah dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan daripada penindasan orang.”

3.Doa mohon diberkati rezeki

اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ لِيْ دِيْنِيْ، وَوَسِّعْ لِيْ فِي دَارِيْ وَبَارِكْ لِيْ فِيْ رِزْقِيْ

Ertinya : “Ya Allah, perbaikilah agamaku, dan luaskanlah kepadaku rumahku dan berkatilah kepadaku rezekiku.”

4.Doa mohon pertolongan dan tawakal kepada Allah

يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ أَصْلِحْ لِيْ شَأْنِيْ كُلَّهُ وَلاَ تَكِلْنِيْ إِلَى نَفْسِيْ طَرْفَةَ عَيْنٍ

Ertinya :“Wahai Rabb Yang Maha Hidup, wahai Rabb Yang Maha Berdiri sendiri (tidak memerlukan segala sesuatu), dengan rahmat-Mu aku meminta pertolongan, perbaikilah segala urusanku dan jangan diserahkan kepadaku sekalipun sekejap mata (tanpa mendapat pertolongan dari-Mu).”

IKLAN

5.Doa Nabi Sulaiman supaya dianugerahkan rasa bersyukur di atas segala nikmat yang diperoleh

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

Ertinya : “Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan aku mengerjakan kebajikan yang Engkau redhai dan masukkanlah aku dengan rahmatmu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang soleh.” (Surah An-Naml, ayat 19)

6.Doa kebaikan di dunia dan di akhirat

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Ertinya : “Ya Tuhan kami, berikanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan lindungilah kami dari azab neraka.” (Surah Al-Baqarah, ayat 201)

7.Doa minta diperbaiki segala urusan dunia dan akhirat

اَللَّهُمَّ أَصْلِحْ لِي دِيْنِي الَّذِي هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِي، وَأَصْلِحْ لِي دُنْيَايَ الَّتِي فِيْهَا مَعَاشِي، وَأَصْلِحْ لِي آخِرَتِي الَّتِي فِيْهَا مَعَادِي، وَاجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لِي فِي كُلِّ خَيْرٍ وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لِي مِنْ كُلِّ شَرٍّ

Ertinya : “Ya Allah, perbaikilah bagiku agamaku yang merupakan pelindung bagi urusanku, dan perbaikilah bagiku duniaku yang di dalamnya ada penghidupanku, dan perbaikilah bagiku akhiratku yang kepadanya aku kembali (di dalamnya ada tempat kembaliku), dan jadikanlah kehidupan (di dunia ini) tempat aku menambah semua kebaikan, dan jadikanlah kematian bagiku sebagai tempat istirehat (akhir) dari setiap keburukan.”

IKLAN

8.Doa dijauhkan dari bala dan kebinasaan

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوْذُبِكَ مِنْ جَهْدِ الْبَلاَءِ، وَدَرْكِ الشَّقَاءِ وَسُوْءِ الْقَضَاءِ، وَشَمَاتَةِ اْلأَعْدَاءِ

Ertinya : “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari besarnya malapetaka, terjerumus dalam kebinasaan, buruknya takdir dan gembiranya para musuh di atas musibahku.”

9.Bacaan Penghulu Istighfar

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ وَأَبُوْءُ بِذَنْبِي فَاغْفِرْلِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ

Ertinya : “Ya Allah, Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah dengan benar) kecuali Engkau, Engkaulah yang menciptakan aku. Aku adalah hamba-Mu, Aku akan setia pada perjanjianku dengan-Mu semampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan (apa) yang ku perbuat. Aku mengakui nikmat-Mu (yang diberikan) kepadaku dan aku mengakui dosaku, oleh kerana itu, ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa kecuali Engkau.”

10.Bacaan kalimah zikir Nabi Yunus di dalam perut ikan

لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِيْنَ

IKLAN

Ertinya : “Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.” (Surah Al-Anbiya’, ayat 87)

11.Doa memohon rahmat dan petunjuk dalam segala urusan

رَبَّنَا آتِنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Ertinya : “Ya Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah petunjuk yang lurus bagi kami dalam urusan kami.” (Surah Al-Kahfi, ayat 10)

12.Mengamalkan bacaan Asma’-ul-Husna

Terdapat 99 nama Allah yang boleh diamalkan membacanya setiap hari. Contohnya, amalkan membaca ‘Ya Allah’, ‘Ya Rahman’, ‘Ya Fattah’, ‘Ya Razzaq’ dan ‘Ya Hayyul Qayyum’ setiap kali selepas solat dengan sebanyak bilangan yang anda mahukan.

Berdoalah meminta hajat kepada Allah dengan bersungguh-sungguh dan penuh keyakinan. Lafazkan apa-apa doa dan hajat yang anda inginkan dalam Bahasa Arab atau Bahasa Melayu. Allah Maha Mengetahui hajat hamba-Nya dan Allah ingin mendengar hamba-Nya sendiri yang meminta kepada-Nya.

Berdoalah dengan bersungguh-sungguh, di saat anda berseorangan diri menghadap Allah, mengangkat tangan ke langit, menangis dan merayu meminta hanya kepada Allah, menyerahkan segala ketentuan takdir dan rezeki kepada Allah, mengaku segala dosa yang pernah anda lakukan dan memohon keampunan Allah, mengaku kekerdilan dan kelemahan diri sebagai hamba Allah, dan segala kekuasaan adalah milik Allah, memuji Allah dan bersyukur atas segala nikmat yang telah Allah berikan, meminta diberikan kesabaran di atas ujian, memohon supaya ditunjukkan jalan yang lurus, meminta cahaya hidayah, petunjuk dan taufiq menuju jalan ketakwaan, meminta kemudahan dalam setiap urusan dan meminta bantuan Allah dan pertolongan-Nya dengan penuh keyakinan, dan mintalah segala hajat yang anda inginkan.

Berdoalah sehingga air mata anda jatuh bercucuran ke bumi, sehingga hati anda berputus asa daripada makhluk dan sandarkan segalanya kepada Allah. Kemudian, mintalah segala hajat dan impian anda kepada Allah. Yakinlah, pada saat itu, Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui isi hati hamba-Nya. Berdoalah sebanyak-banyaknya kerana anda sedang menghantar permohonan terus kepada Allah, Tuhan sekalian alam.

Di saat diri kita telah sedia untuk rebahkan diri sujud dan berdoa kepada Allah, di saat itulah Allah telah bersedia untuk memakbulkan doa dan permohonan kita kepada-Nya.
Aamiin

Dimulakan dengan BISMILLAH, disudahi dengan alhamdulillah. Mudah-mudahan dipermudahkan.

Sumber kredit: Mohd Ibrahim

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI