Menjaga kulit kering bukan sahaja tentang menggunakan produk penjagaan kulit yang memastikan kulit anda sentiasa lembap, tetapi juga tentang memilih produk dengan bahan yang selamat untuk digunakan.

Ini kerana tidak semua bahan dalam produk penjagaan kulit sesuai digunakan pada jenis kulit ini dan ketidakserasian ini berpotensi menyebabkan kerengsaan pada kulit yang pada mulanya kering.

Artikel Berkaitan : Detoks Guna Lemon & Air Panas, Wajah Bebas Jerawat & Jeragat, Paling Best Kulit Lembut & Flawless

1.Paraben

Kemudian terdapat paraben. Paraben adalah bahan yang boleh menyebabkan produk penjagaan kulit tahan lebih lama. Selain itu, ramuan ini juga dikatakan mampu menghalang pertumbuhan mikrob dalam produk penjagaan kulit.

Malangnya, apabila digunakan pada orang yang kulitnya diketahui kering, paraben ini boleh menyebabkan tindak balas seperti kerengsaan dan alahan.

IKLAN

2.Fragrance

Jika anda terhidu bau yang menyegarkan semasa menggunakan produk penjagaan kulit, itu tanda produk tersebut mengandungi pewangi. Walaupun baunya menyegarkan, bahan ini boleh merengsakan kulit kering dan menyebabkan jerawat.

3.Glycolic Acid

IKLAN

Asid glikolik adalah bahan aktif yang biasa digunakan untuk membuang sel kulit mati supaya kulit kelihatan lebih berseri. Selain itu, asid glikolik juga dapat memastikan kulit kelihatan lebih licin dan pori-pori menjadi lebih kecil.

Bagaimanapun,orang yang mempunyai kulit kering tidak digalakkan menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi asid glikolik kerana tahap ini dikatakan boleh merengsakan kulit.

IKLAN

4.Salicylic acid

Asid salisilik ini mempunyai banyak manfaat kulit seperti: B. melawan jerawat dan keradangan serta mengurangkan minyak berlebihan pada kulit. Malangnya, kandungan ini boleh menyebabkan kulit kering.

Oleh itu, jika anda mempunyai kulit kering, anda harus mengelakkan produk penjagaan kulit yang mengandungi asid salisilik.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI