Jerawat adalah masalah kulit yang sangat menjengkelkan tetapi sukar untuk dielakkan. Terdapat banyak tabiat yang menyumbang kepada penampilan jerawat pada kulit. Daripada kerap mencuci muka, kepada kerap bersentuhan dengan objek kotor yang tidak sesuai dengan kosmetik dan produk penjagaan kulit, kepada tekanan yang tidak terkawal.

Tetapi tahukah anda bahawa selain pelbagai punca jerawat yang diterangkan di atas, terdapat pencetus lain, iaitu makan makanan manis, produk tenusu, makanan segera, makanan berlemak dan minuman beralkohol?

Artikel Berkaitan : Tip Mencegah Jerawat Menggunakan Micellar Water. Jadikan Rutin!

  1. Makanan yang seperti gula

Adakah Anda Mahukan Kulit Bebas Jerawat? Hadkan Pengambilan 4 Perkara Ini!

Walaupun makanan manis, seperti coklat, boleh memulihkan mood, pengambilan berlebihan boleh menjejaskan kesihatan badan dan kulit.

Makan makanan tinggi gula bukan sahaja boleh menyebabkan diabetes tetapi juga mencetuskan pertumbuhan jerawat. Anda sebenarnya tidak dilarang makan makanan bergula, cuma hadkan dos dan kekerapan supaya ia tidak memudaratkan anda.

  1. Produk tenusu

Adakah Anda Mahukan Kulit Bebas Jerawat? Hadkan Pengambilan 4 Perkara Ini!

IKLAN

Seperti yang anda tahu, susu ini mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tulang dan pertumbuhan tulang.

Tetapi, sudah tentu, itu berbeza apabila anda mengambil produk tenusu yang diproses seperti ais krim dan keju. Penggunaan berlebihan boleh mencetuskan jerawat.

Ini disebabkan oleh kandungan asid amino produk ini.

  1. Makanan segera

Adakah Anda Mahukan Kulit Bebas Jerawat? Hadkan Pengambilan 4 Perkara Ini!

IKLAN

Apa yang menjadikan hidangan makanan segera ini begitu digemari ramai orang ialah rasanya yang enak. Makanan segera yang dihidangkan secara berbungkus pun mudah disediakan.

Walau bagaimanapun, semakin kerap anda makan makanan segera, semakin negatif ia menjejaskan kesihatan badan dan kulit anda. Makanan segera mencetuskan penampilan jerawat pada kulit.

Artikel Berkaitan : Selalu Ulang Pakai Anak Tudung Yang Sama, Punca Jerawat Tumbuh Di Dahi. Ini Rawatan Sewajarnya!!

IKLAN
  1. Makanan berminyak

Adakah Anda Mahukan Kulit Bebas Jerawat? Hadkan Pengambilan 4 Perkara Ini!

Makanan berlemak adalah sinonim dengan kandungan lemak yang tinggi. Kandungan lemak ini mencetuskan pertumbuhan jerawat. Jika anda ingin mengelakkan jerawat, kurangkan pengambilan makanan kaya minyak, seperti makanan bergoreng.

Daripada makan makanan berlemak, anda boleh menggantikannya dengan keledek panggang.

Ini adalah makanan dan minuman yang mencetuskan pertumbuhan jerawat pada kulit. Kalau nak elak jerawat, kurangkan makanan dan minuman ni okay?

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI