Setiap dari kita dilahirkan dalam saiz tubuh badan dan ketinggian berbeza-beza. Ada yang tinggi, gempal dan juga rendah. Bagi yang memiliki tubuh rendah, pasti menyimpan impian untuk menjadi tinggi. Usah risau ada beberapa teknik yang popular dan berjaya menjadi lebih tinggi 1.5 cm dalam satu minggu menurut pakar perubatan dari luar negara.

Posisi yang betul akan menambah inci ketinggian kita.  Admin ingin berkongsi apa yang perlu dilakukan untuk menjadi lebih tinggi seperti supermodel tanpa melakukan sebarang pembedahan.

1. Segalanya Boleh

Badan kita sebenarnya menjadi lebih tinggi ketika anda sedang tidur. Dalam 10 minit berbaring di belakang anda menambah ketinggian 5 mm. Ini berlaku kerana tulang belakang mengecut pada siang hari dan kembali terbentuk apabila berbaring.

Lakukan senaman tertentu untuk ikhtiar menjadi tinggi. Walau bagaimanapun ingat bahawa orang dewasa yang zon pertumbuhannya telah tutup (> 25 tahun) tidak akan mendapat apa-apa hasil yang mengagumkan.

2. Kayuh Basikal


Untuk menjadi lebih tinggi hanya dengan menunggang basikal. Caranya dengan laraskan tempat duduk supaya anda perlu meregangkan kaki untuk mencapai pedal. Jangan letakkannya terlalu tinggi kerana ia boleh merosakkan sendi anda.

IKLAN

3. Bergayut

Ini adalah satu latihan yang amat mudah. Anda tidak perlu melakukan chin-up: hanya bertahan ke palang gayut dan biarkan elama yang boleh bertahan, dan secara beransur-ansur sehingga yang mampu. Latihan ini membantu menguatkan otot-otot tulang belakang dan abdomen.

4. Berdiri Di bahu


Dalam senaman ini, meregangkan kaki anda ke atas dengan seberapa segera yang boleh. Adalah penting untuk menjaga badan pada cara yang betul dan tidak membenarkan kaki jatuh dengan tiba-tiba, ia boleh membuatkan anda cedera.

IKLAN

5. Senaman ‘Cobra’


Selain ianya baik untuk tulang belakang anda, senaman ini juga boleh meregang belakang anda, ABS belakang pinggul dan punggung.

6. Senaman Membongkok Tubuh


Semasa membongkok, cuba pastikan kaki lurus dan sentuh jari anda ke jari kaki. Mualakan secara perlahan-lahan, dan  beransur-ansur untuk latihan seperti ini.

7. Senaman Lompat Tali


Anda boleh melompat tali, bermain bola keranjang, atau lompat setempat. Latihan ini membantu menguatkan tulang dan otot, dan pada waktunya, anda akan menjadi lebih tinggi sedikit.

IKLAN

8. Senaman Ketam Pada Bahu


Latihan mudah ini membantu menguatkan bahagian bawah badan semasa mengepam ABS dan juga punggung.

9. Berenang

Berenang merupakan salah satu latihan paling bagus boleh membantu anda menjadi lebih tinggi. Di dalam air, beban pada cakera dan tulang intervertebral jauh lebih rendah, dan sendi menjadi lebih mudah alih. Ini menjadikan peningkatan ketinggian menjadi lebih mudah.