Kata orang kalau sudah jodoh tidak ke mana. Misalnya Fattah Amin dan Fazura yang mana bermula cinta lokasi akhirnya jodoh mereka berdua sudah tertulis di Loh Mahfuz sebagai pasangan suami isteri.

Bagi wanita, pastinya lelaki yang terbaik akan dipilih untuk dijadikan calon suami terbaik. Yang mampu menjadi imam untuk membimbing dirinya ke jalan yang diredai Allah. Maklumlah perkahwinan bukan perkara main-main kerana tersalah pilih boleh menyebabkan wanita merana. lebih-lebih lagi jika dapat lelaki jenis kaki pukul atau malas.

Artikel Berkaitan: Rahsia Cinta Adam Corrie & Isteri Kekal Bahagia

Mungkin inilah antara sebab mengapa lelaki yang sudah sah menjadi suami dijadikan pilihan paling baik dan memenuhi kriteria lelaki idaman. Jom kita semak tip memilih dan mencari lelaki yang baik bagi hijabi yang masih mencari calon difikirkan sesuai.

1. Yang Berkemampuan

Dalam zaman yang mana kos sara hidup meningkat, pastinya kita mahu mencari suami yang berkemampuan dari semua segi. Maklumlah tanggungjawab mencari rezeki memang terpikul di bahu suami. Isteri masih boleh bekerja dalam istilah mahu membantu meningkatkan pendapatan seisi keluarga. Tetapi perlu meminta izin suami jika mahu bekerja.

2. Boleh Dijadikan Sebagai Pengganti Ibu & Ayah

IKLAN

Sanggup melindungi wanita daripada segala bahaya dan kecelakaan yang menimpa kerana apabila seorang wanita rela dinikahi, bererti ia rela melepaskan dirinya daripada ayah bonda yang selama ini menjadi tempat pergantungan hidup. Kini berpindah kepada lelaki yang bakal menjadi suaminya.

3. Pandai Menjaga Darjat Diri

Apabila bercakap akan di kotakan dan diamalkan. Selain daripada itu suami yang baik akan sentiasa mengajak isteri ke arah kebaikan, menjauhkan yang mungkar dan mendahului perbuatan itu. Begitu juga isteri yang baik. Sering kali la mengajak suami ke arah kebaikan dan sering mengingatkan. Kerana ada ketika suami-suami ini terlalai.

IKLAN

4. Berkebolehan Dalam Urusan Rumah Tangga

Ini yang paling beruntung jika dapat suami yang begini. Kebolehan memasak, menjahit juga membasuh akan membantu kerana lelaki yang biasa membuat kerja begini, tidak akan membebankan isterinya membuat kerja rumah sekiranya isteri tiada kemampuan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HAIRUL AZREEN IDRIS (@hairulazreen)

5. Mempunyai Sepenuh Kepercayaan Kepada Perempuan

Percaya kepada pasangannya dan dan tidak mudah bersangka buruk. Biasanya apabila suami bertugas mencari nafkah maka isteri akan menjaga segala amanah harta dan anak di rumah. Sekiranya suami tidak mempunyai kepercayaan kepada isteri, ini bererti suami akan sentiasa menyangka buruk. Begitu juga isteri jangan menaruh sebarang syak wasangka yang buruk terhadap suami.

IKLAN

6. Rajin & Berfikiran Luas

Lelaki sebegini yang patut kita jadikan calon suami terbaik. Bukan jenis yan memakan harta perempuan. Lelaki begini adalah ciri-ciri lelaki yang tidak pemalas, inginkan kemajuan serta tidak mengharapkan titik peluh isteri.

7. Mudah Memaafkan

Jika ada salah dia mudah maafkan setiap kesalahan dilakukan. Namun jangan asyik berbuat salah dan kemudian dengan senang meminta maaf. Cukup sekali dan belajar dari kesilapan dilakukan. Lelaki yang jenis tidak memaafkan ini dilabel sebagai seorang yang tinggi egonya.

8. Datang Daripada Keturunan Orang Baik-baik

Seelok-eloknya, mempunyai akhlak dan budi bahasa mulia. Lihat sahaja keluarganya bagaimana. Jika semuanya baik-baik pastinya keturunannya juga begitu. Dan jika dikurniakan zuriat nanti juga akan lahir dari keturunan yang baik-baik juga. Insya-Allah

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI