Mengikat rambut memang jadi pilihan paling praktik dalam menata rambut. Namun, perkara remeh ini boleh membahayakan rambut, termasuk tidak berhati-hati ketika mengikat rambut. Jangan sampai kesalahan kecil ini membuat rambut jadi rosak dan lebih parah lagi, yang mengakibatkan keguguran rambut.

Anda harus berhati-hati, berikut 7 kesalahan dalam mengikat rambut yang boleh membuat rambut rosak dan gugur.

Hati-hati, 8 kesalahan dalam mengikat rambut ini boleh membuat rambut rosak dan gugur.

1. Mengikat rambut dalam keadaan basah yang membuat rambut rapuh

Anda harus berhati-hati dalam menata rambut dalam keadaan basah, sebab pada ketika itu rambut dalam keadaan rapuh. Menyisir yang terlalu kasar berpotensi membuat rambut gugur dan mudah patah, begitu juga jika anda mengikat rambut dalam keadaan basah. Rambut basah sangat mudah patah, sebaiknya hindari untuk mengikatnya. Keringkan rambut hingga setengah kering atau membungkus rambut dengan tuala agar tidak mengganggu aktiviti harian.

2. Menggunakan pengikat rambut dengan bahan logam boleh tersangkut di rambut

Berhati-hatilah dalam memilih jenis pengikat rambut. Bahan yang digunakan penting untuk diperhatikan agar tidak merosakkan rambut. Hindari pengikat rambut dengan bahan logam, sebab bahagian logam ini boleh menyebabkan rambut tersangkut, kusut, dan rambut jadi patah. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan pengikat rambut dari bahan kain yang lembut atau getah khusus ikat rambut. Bahan ini dituntut lebih selamat untuk rambut kerana tidak menyebabkan rambut jadi kusut dan tersangkut ketika melepaskannya.

3. Gaya mengikat rambut yang sama

Meskipun penggayaan tersebut menjadi gaya kegemaran anda, sebaiknya beri rambut waktu untuk beristirehat dengan mengubah gaya rambut. Jika anda mengikat rambut di tempat yang sama dalam jangka waktu yang lama, maka akan timbul bekas ikatan apabila rambut dibuka.
Perkara tersebut mengakibatkan rambut jadi rapuh kerana mendapat tekanan yang sama terus menerus. Lama kelamaan, folikel rambut pun rosak. Untuk mengatasinya, ubah gaya rambut dalam selang waktu tertentu, sehingga rambut tidak mudah rosak dan gugur.

4. Hindari memakai gelang getah untuk rambut

IKLAN

Seringkali, rambut jadi kusut di area sekitar getah atau tersangkut pada ketika akan membuka ikatan rambut jika anda menggunakan gelang getah. Meskipun praktik, hindari untuk memakai gelang getah ini kerana boleh menimbulkan masalah pada rambut.
Rambut yang mudah kusut akan mengakibatkan rambut jadi rapuh dan muncul rasa perih di akar rambut, sehingga boleh merosak rambut dan menyebabkan keguguran. Lebih lagi jika anda memakainya terus menerus dalam waktu lama.

5. Mengikat rambut terlalu ketat sehingga rambut dalam keadaan tertarik

Mengikat rambut terlalu ketat memang terasa selesa, kerana tidak ada helaian rambut yang terlepas. Namun, kebiasaan ini boleh menimbulkan masalah. Jika rambut diikat terlalu ketat, rambut akan berada dalam posisi tertarik sehingga boleh meregang. Lama-kelamaan, rambut jadi rapuh dan mudah gugur, sehingga rambut anda pun akan menipis.

Kebiasaan ini juga boleh merosak folikel rambut dan dalam jangka waktu lama, boleh mengganggu kesihatan kerana membuatkan anda jadi sakit kepala. Pastikan memberikan ruang pada rambut untuk bernafas pada ketika mengikatnya dengan cara mengikat sedikit renggang. Boleh juga dengan sesekali membuka ikatan rambut.

6. Mengikat rambut dalam waktu lama

Untuk anda yang memiliki banyak aktiviti, mengikat rambut tentu jadi pilihan agar rambut tidak terasa mengganggu. Namun, mengikat rambut dalam waktu yang lama hanya akan membuat rambut sukar bernafas. Semasa waktu rehat dari aktiviti, lepaskan rambut seberapa ketika, sekaligus mengubah tempat mengikat, agar rambut tidak terasa tertekan.

IKLAN

7. Tidur dengan rambut diikat kerana menghalang rambut untuk bernafas

Untuk menghindari rambut kusut ketika bangun tidur, ramai yang mengatasinya dengan mengikat rambut. Selain itu, mengikat rambut ketika tidur juga menjadi solusi agar rambut tidak menyentuh wajah ketika anda tidur. Namun, kebiasaan ini sebaiknya ditinggalkan kerana hanya akan membuat rambut semakin rosak.
Tekanan yang didapat pada rambut ketika anda bergerak dalam tidur akan membuat rambut jadi rosak. Akibatnya, rambut jadi rapuh dan mudah patah. Biarkan rambut bernafas pada malam hari dengan cara mengleraikannya pada ketika anda tidur.

8. Menarik lepas ikatan rambut dengan kasar

Membuka ikatan rambut memang hal yang remeh, tapi anda harus berhati-hati. Pastikan anda membuka ikatan tersebut dengan lembut agar tidak rosakkan rambut. Menarik lepas ikatan rambut dengan kasar atau memaksa ikatan agar terlepas akan rosakkan rambut hingga ke akarnya.

Kebiasaan ini hanya akan membuat rambut jadi mudah gugur dan patah. Selain itu, rambut jadi mudah kusut dan bercelaru, sehingga kemungkinan untuk gugur ada kemungkinan besar. Urai ikatan dengan perlahan hingga akhirnya terlepas tanpa menimbulkan rasa sakit.

Meski kelihatan remeh, tapi kebiasaan ketika mengikat rambut ini berbahaya jika dibiarkan. Pastikan anda menghindari 8 perkara di atas agar rambut tidak mudah rosak dan gugur.

IKLAN

Cadangan Syampu Untuk Rambut Gugur Sesuai Untuk Wanita Berhijab

1. Clear Anti Hair Fall Anti-Dandruff Shampoo

CLEAR Anti Hair Fall Anti-Dandruff Shampoo dapat menguatkan rambut dari akar dan 98% mengurangkan rambut gugur. Syampu yang pakar untuk keguguran rambut ini mengandungi nutrium ginseng bagi menggalakkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan keguguran. Memberi wangian bunga berseri Freeschia, mawar dan melati berserta Aprikot yang lazat dan buah Pic. Dirumus khas menggunakan campuran yang kaya dengan 10 nutrien dan aktif botani, mampu mengaktifkan lapisan pelindung semulajadi kulit kepala, menjadikan anda bebas kelemumur.

2. Pantene Pro-V Hair Fall Control Shampoo

Pantene Shampoo Hairfall diformulasi dengan Pro-Vitamin yang baru berfungsi lebih dari sekadar membersih kerana ia mampu untuk menguatkan rambut, kurang kusut dan mengurangkan keguguran rambut. Syampu ini mengandungi teknologi penghalang kerosakan keratin bagi membantu mencegah kerosakan rambut akibat penggunaan produk yang tidak bertepatan dengan kulit kepala anda. Sesuai digunakan bukan sahaja untuk rambut gugur malahan rambut berminyak juga. Ianya dapat menghalang penghasilan minyak dan sebum berlebihan pada kulit kepala dengan menutup liang pori.

3. My Home Lab Shampoo Santan

Produk lokal ini diperbuat daripada santan dan minyak kelapa asli, pati Oren dan pati Rosemary. Jika anda mempunyai rambut yang alami masalah keguguran dan sering bertudung ketika cuaca panas dan lembap, syampu ini sesuai untuk anda. Ianya mampu untuk menyuburkan kulit kepala, mengawal minyak, merawat kelemumur, menguatkan rambut, menyegarkan dan melegakan stress di kulit kepala anda. Diperbuat daripada Vitamin E dan Pro Vitamin B5, syampu ini akan memastikan rambut anda kekal segar dan tidak berbau walaupun berhijab sepanjang hari.

4. Moist Diane Botanical Organic Lavender Shampoo

Syampu ini diperbuat daripada bahan organik bunga lavender, minyak Moroccan Argan dan Shea Butter untuk membersih rambut dan kulit kepala secara mendalam tanpa menghilangkan minyak semulajadi pada rambut. Sifat Shea Butter yang mempunyai kuasa penyembuhan dan anti-radang, menjadikan syampu ini sesuai untuk kulit kepala sensitif. Juga melegakan ketegangan saraf di rambut kerana kerap diikat atau disanggul, aroma syampu ini akan meningkatkan kualiti tidur anda.

5. Olaplex No. 4 Bond Maintenance Shampoo

Jika anda inginkan rambut yang sihat, tidak rosak, bermaya dan bervolume, inilah penyelesaiannya. Olaplex telah digunakan oleh kebanyakan hairdresser di serata dunia dan telah menjadi produk holy grail mereka. Syampu ini membaiki kutikel rambut anda yang lemah kerana faktor-faktor seperti mewarnakan rambut, menggunakan alat pengering rambut berhaba tinggi dan juga tidak menggunakan produk penjagaan rambut ekstra. Sesuai untuk rambut yang frizzy dan kering yang ekstreme, syampu ini memberi lembapan dan rambut mudah diurus. Rambut anda akan berkilau dan tidak akan mudah putus, gugur, dan kusut.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI