Tidak semua hijabis berfikiran panjang tentang penjagaan kereta mereka dengan sewajarnya. Tetapi jika anda berhati-hati dan mengikuti beberapa peraturan yang mudah, anda boleh mengelakkan perkhidmatan dan penyelenggaraan yang mahal dan menghalang kereta daripada rosak.

Hijabista suka mencari dan berkongsi petua yang menjadikan hidup kita lebih mudah. Khususnya untuk hijabis, kami mengumpulkan beberapa helah yang akan membantu kereta anda bertahan lebih lama.

1. Elakkan tekanan tayar sangat rendah atau tinggi.

Selalunya, tekanan tayar menjadi terlalu rendah atau tinggi dan ia meningkatkan penggunaan bahan api dan memberi kesan buruk kepada kemahiran kereta. Contohnya, ia boleh menyebabkan tergelincir atau mengalami kemalangan.  Untuk mengelakkan situasi ini, anda perlu menukar tayar pada masa yang tepat. Pertama, jangan lupa tentang perubahan tayar bermusim. Kedua, tayar depan dan tayar belakang sekurang-kurangnya setahun sekali.

2. Elakkan brek yang mendadak dan pecutan mendadak.

Percepatan tajam dan brek secara tiba-tiba membahayakan kereta. Mereka melakukan nombor pada sistem yang berbeza di dalam kereta: contohnya, kotak gear dan enjin yang mengalami tekanan pad brek dan cakera brek haus dengan cepat, kebolehkerjaan brek berkurang dan anda lebih cenderung untuk mengalami kemalangan.

IKLAN

3. Parkir dengan betul

Ini sering terjadi pada hijabis yang tidak endahkan perkara ini dan berfikiran asal boleh. Pakir kereta bukan mudah terutama untuk mereka yang tidak mahir dan beginner. Sebagai peraturan, pemandu sering beralih dari maju ke mundur tanpa berhenti sepenuhnya kereta apabila mereka letak kereta. Elakkan kebiasaan ini, kerana ia memerlukan alat pada transmisi automatik dan membawa kepada pembaikan yang mahal.  Anda harus berhenti sepenuhnya kereta dan hanya kemudian menukar gear.

4. Jangan mengabaikan simbol di papan pemuka kereta.

Dengan bantuan simbol di papan pemuka kereta, itu adalah amaran kepada anda bahawa ada sesuatu yang salah atau sistem mengalami perubahan. Sebagai contoh, suhu enjin terlalu tinggi, sesuatu yang salah dengan sistem elektrik atau tahap bendalir brek terlalu rendah. Pergi ke kedai pembaikan kereta secepat mungkin: ia akan membantu anda untuk mengelakkan pembaikan yang mahal atau kemalangan.

IKLAN

5. Jangan lupa mengenai pemeriksaan kenderaan dan pembaikan.

Salah satu sebab yang paling kerap mengapa mengabaikan tempoh masa penyelenggaraan. Dengan cara ini, ini adalah cara utama untuk mencegah pembaikan kereta mahal. Contohnya, setiap 620 batu perbatuan kereta anda perlu menyemak minyak anda dan setiap 250 batu anda perlu menukar penapis udara.  Cuba lulus pemeriksaan setiap tahun dan jangan lupa tentang ujian eveyday (tahap minyak enjin, tekanan tayar, kaca depan, dan sebagainya.) Perlu diingat bahawa penyelenggaraan rutin akan bergantung pada musim dan perbatuan.

6. Elakkan terlebih muatan.

Beban yang berlebihan berbahaya bagi hampir semua sistem kereta: suspensi, stereng, transmisi, tayar, dan enjin. Selain itu, tabiat jenis ini meningkatkan penggunaan bahan bakar dan memberi kesan negatif terhadap pengendalian kereta di jalan raya.  Untuk mengelakkan ini, pemandu perlu mengenali kapasiti muatan maksimum untuk kereta mereka dan mematuhinya. Ia juga disyorkan supaya anda menyingkirkan semua barangan yang tidak berguna di dalam kereta dan hanya membawa barang yang di perlukan.

IKLAN

7. Hentikan tabiat memijak klac sepanjang lampu isyarat merah.

Kesilapannya adalah biasa di kalangan pemandu yang mempunyai kereta dengan transmisi manual. Jangan memegang klac dalam lampu lalu lintas merah: ia memaparkan butiran mekanis terlalu cepat kerana ia membuat mekanisme berfungsi lebih ketika ia sebenarnya harus berehat. Semasa berhenti dalam jangka yang singkat, tukar ke mod neutral dan tekan klac tepat sebelum anda mula bergerak.

TIP: Bawang putih mampu membaiki cermin kereta retak. Ini caranya mura dan cepat.

Bawang putih terkenal kerana rasa dan aroma yang ia menambah kepada hidangan masakan kita. Tetapi adakah anda tahu bahawa ia berfungsi keajaiban apabila ia berkaitan dengan penyelenggaraan kereta? Anda hanya perlu mengambil bawwang putih potong dengan memanjang di tengah, gosok tepi potong di atas retak, dan lapkan jus yang berlebihan dengan tuala atau kertas. Sudah tentu, ia bukan satu penetapan profesional, tetapi ia akan membuat retak menjadi lebih tidak kelihatan buruk sehingga anda boleh membaikinya.

Kongsi petua untuk membuat kereta anda tahan selamanya? Berkongsi dengan kami dalam ruang komen!

SUMBER: BRIGHTSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI