Menurut statistik, rata-rata individu yang cuba menurunkan berat badan sekurang-kurangnya empat kali setahun. Tetapi hanya 1 daripada setiap 100 orang menurunkan berat badan untuk kebaikan dan dengan bangganya boleh berkongsi kisah kejayaan penurunan berat badan mereka.

Adakah anda mahu jadi salah seorang daripada mereka, jadi kami memutuskan untuk mendedahkan rahsia ini untuk membantu anda mengurangkan penderitaan dan mencapai matlamat anda dengan lebih mudah.

Emosi, bukannya kekurangan kemahuan yang menghalang kita daripada menurunkan berat badan secara kekal. Oleh itu adalah penting anda mengetahui tentang rahsia ini sebelum memulakan perjuangan anda dengan penurunan berat badan:

1. Konsisten

6 Rahsia Diet Untuk Berjaya Kuruskan Badan. Tanpa Melibatkan Emosi

Sentiasa sangat sukar untuk memulakan diet yang menggalakkan makan hanya buah-buahan dan sayur-sayuran jika anda biasa makan terutamanya makanan segera. Ia adalah tekanan yang besar untuk badan anda dan ia akan bertindak balas dengan sewajarnya. Cuba untuk tidak menuntut terlalu banyak daripada diri anda sekaligus, sebaliknya buat perubahan progresif.

2. Jejaki kemajuan anda

6 Rahsia Diet Untuk Berjaya Kuruskan Badan. Tanpa Melibatkan Emosi

IKLAN

Percaya atau tidak, adalah sangat penting untuk memantau kemajuan anda dengan teliti. Ini akan memberi anda gambaran sebenar tentang berapa banyak berat badan yang telah hilang. Dalam kebanyakan kes, anda perlu menunggu beberapa bulan sehingga dapat melihat beberapa perubahan ketara dalam badan, jadi untuk tidak kehilangan motivasi, simpan rekod semua perubahan.

3. Aktif secara fizikal

6 Rahsia Diet Untuk Berjaya Kuruskan Badan. Tanpa Melibatkan Emosi

Pelan diet yang sihat memang membantu anda menurunkan berat badan, tetapi sangat penting untuk menggabungkan pemakanan yang baik dengan beberapa jenis senaman fizikal. Malah aktiviti berisiko rendah, seperti berjalan, jika dilakukan setiap hari ianya sangat membantu.

4. Cari sokongan daripada rakan dan keluarga

6 Rahsia Diet Untuk Berjaya Kuruskan Badan. Tanpa Melibatkan Emosi

IKLAN

Sokongan moral orang sekeliling anda amat penting apabila sedang berdiet. Mereka tahu bahawa apabila anda menyerah kepada godaan, anda akan berasa bersalah selepas itu, jadi mereka boleh mengingatkan anda untuk berhati-hati dengan makanan berkalori tinggi apabila mereka bersama anda. Itu cara mereka menyokong anda dalam pertempuran anda.

5. Tentukan jenis metabolisme

6 Rahsia Diet Untuk Berjaya Kuruskan Badan. Tanpa Melibatkan Emosi

Jika anda rasa sedang melakukan segala-galanya untuk menurunkan berat badan tetapi masih tiada hasil yang ketara, tidak mengapa. Sebenarnya, ia adalah masalah yang sangat biasa. Tetapi sebelum berputus asa, ketahui lebih lanjut tentang metabolisme anda. Jika anda mempunyai metabolisme yang perlahan, lengkapkan diri anda dengan kesabaran dan jangan biarkan diri anda lemah. Ingat bahawa keputusan jangka panjang akan dapat dilihat satu hari nanti. Anda boleh mempercepatkan metabolisme anda dengan pengambilan air biasa dan sayur-sayuran dan buah-buahan tertentu.

IKLAN

6. Sebarang diet memerlukan pengawasan

6 Rahsia Diet Untuk Berjaya Kuruskan Badan. Tanpa Melibatkan Emosi

Jika anda memutuskan untuk memulakan diet, fikirkan tentang menghubungi pakar pemakanan yang baik untuk pengawasan dan nasihat. Ingat! dengan semua “diet ajaib” yang menjanjikan untuk membakar kilogram lemak dalam masa yang singkat, anda menghadapi risiko serius untuk membahayakan kesihatan. Pelan diet rendah kalori kekurangan nutrien penting untuk berfungsi dengan baik badan anda, jadi ia akan memberi kesan negatif terhadap kesejahteraan mental dan fizikal.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

6 Rahsia Diet Untuk Berjaya Kuruskan Badan. Tanpa Melibatkan Emosi