Tidak lama selepas Halima Aden menandatangani kontrak dengan IMG pada 2016, model Muslim ini membuat kemunculannya di Minggu Fesyen New York untuk Kanye West di pentas Yeezy Season 5 dengan memakai hijab dan juga memakai kot dari koleksi Yeezy itu.

Di samping kejayaan Halima di dunia fesyen, dia juga memperjuangkan hak untuk wanita Islam. Tetapi, siapakah Halima Aden dan kenapa dia sangat dikenali serta dikagumi diseluruh dunia? Mari kita lihat 6 perkara ini tentang Halima.

#1. Dia hanya berusia 20 tahun dan sudah membuat sejarah dalam dunia modelling.

Apabila Halima menandatangani kontrak dengan IMG, dia menjadi model hijab pertama yang mencipta fenomena itu dengan agensi model paling top di dunia. Halima menulis di instagramnya selepas secara rasmi menjadi model untuk IMG dan sehingga kini Halima masih kekal memakai hijab.

Gigi Hadid, yang juga menandatangani kontrak untuk agensi IMG, segera menyambut kehadirannya dengan baik dalam keluarga agensi tersebut. Tidak lama selepas cover majalah fesyen CR Aden dikeluarkan, Gigi Hadid berkongsi foto Halima di Instagramnya. “HALIMA # CR10Paris,” katanya.

View this post on Instagram

HALIMA #CR10Paris

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on

#2. Halima bersaing dalam Pertandingan Miss USA 2017.

IKLAN

Remaja Minnesota ini pernah menjadi tajuk utama apabila dia bertanding dalam pertandingan Miss USA dengan memakai hijab. Dia juga memakai burkini semasa sesi memakai baju renang.

Selepas pertandingan itu, dia menulis di Instagram miliknya, “Kecantikan bukanlah satu ukuran sebaliknya kita perlu meraikan semua orang dan mengalu-alukan mereka yang berbeza daripada kita. Tahun ini banyak perkara negatif berlaku, sudah tiba masanya untuk bergerak dari kebencian dan belajar menerima. Saya memilih LOVE kerana negara yang tidak berdiri bersama akan jatuh. “

#3. Dia dilahirkan di kem pelarian Kenya

Menurut Halima, dia hanya mahu menyebarkan mesej positif tentang kecantikan dan kepelbagaian yang ada. Dia juga ingin menunjukkan kepada semua wanita Muslim lain bahawa masih ada ruang dan peluang untuk mereka.

IKLAN

#4. Dia sudah mempunyai lebih daripada 760,000 pengikut di Instagram

Selain gemar berkongsi gambar nya di instagram, Halima turut menulis kapsyen lucu dan juga kata-kata semangat yang dapat memberi inspirasi kepada semua.

#5. Dia merupakan seorang pelajar di Universiti St Cloud.

IKLAN

Pada tahun 2016, Halima ditemu-bual CNN dan berkata bahawa pengalamannya yang tinggal di kem pelarian menjadi ilham buat dirinya untuk menjadi Duta PBB satu hari nanti Dia mahu memberikan kembalikan hak kepada anak-anak yang menghadapi masalah yang sama.

#6. Dia ditemui selepas membuat kemunculan di perhimpunan anti-keganasan.

Halima ditemui berada di perhimpunan anti-keganasan pada September 2016 dan kemudian menjadi viral, Huffington Post menemu-bual aktivis mengenai acara tersebut. Semasa temubual, mereka melihat risalah untuk pertandingan Miss Minnesota, dan memutuskan untuk menukar fokus cerita mereka. Perkara itu membuatkan editor fesyen dan stylist Carine Roitfeld, menjadikan Halima sebagai Cover untuk majalah Fashion CR tersebut.

View this post on Instagram

4th graders are the cutest OMG ?? #coolkidz

A post shared by Halima (@halima) on

Hebat kan Halima Aden? semoga dia menjadi inspirasi kepada kita semua… Ingat, hijab bukan halangan untuk berjaya.

Sumber dari InStyle.Com

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI