Baju dalam yang longgar tidak dapat menyokong payudara, tetapi baju dalam yang terlalu ketat juga boleh rosak dengan cepat, malah mengehadkan pergerakan anda dan mengakibatkan kesakitan yang jelas. Tali pengikat dan tali bawah boleh menyebabkan rasa sesak dan sakit di bahu dan badan atas.

Sekiranya bra anda menyebabkan ketidakselesaan maknanya baju dalam itu tidak sesuai untuk anda. Tetapi bagaimana anda tahu jika baju dalam itu benar-benar terlalu ketat? Berikut adalah beberapa cara untuk mengetahui apakah masalah baju dalam anda ketat dan cara menyesuaikan atau menggantinya agar lebih sesuai.

Bagaimana anda tahu jika bra anda terlalu ketat?

5 Tanda Anda Perlu Tukar Baju Dalam Baru. Ini Cara Ukuran Sempurna Di Badan

Percaya atau tidak, memakai baju dalam yang terlalu ketat boleh memberi kesan negatif kepada pemakainya dengan pelbagai cara. Boleh jadi mengganggu keselesaan sepanjang pemakaian atau lebih serius lagi.

Kulit anda jengkel atau gatal

5 Tanda Anda Perlu Tukar Baju Dalam Baru. Ini Cara Ukuran Sempurna Di Badan

Baju dalam yang ketat boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit, termasuk folikulitis, dermatitis, ruam panas, dan gatal-gatal. Apabila pakaian yang ketat bergesel pada kulit, boleh menyebabkan peluh berlebihan serta kerengsaan dan keradangan folikel rambut. Bukan hanya itu, bakteria di permukaan kulit lebih mudah masuk ke dalam folikel rambut dan menyebabkan jangkitan. Ruam panas terjadi apabila saluran peluh tersumbat dan gatal-gatal boleh terbentuk melalui tekanan fizikal pada kulit.

Sentiasa menyesuaikannya

5 Tanda Anda Perlu Tukar Baju Dalam Baru. Ini Cara Ukuran Sempurna Di Badan
Sumber gambar: Her room

Anda mungkin mendapati diri dalam keadaan tidak selesa dengan sentiasa menyesuaikan tali semasa baju dalam terangkat dengan pergerakan anda.

Mengalami refluks asid, atau semakin teruk

Pakaian ketat, seperti Spanx, di perut dapat meningkatkan tekanan intra-perut sehingga seseorang dapat mengalami refluks asid dari asid yang didorong dari perut ke esofagus bawah.

Terkeluar ‘cup’ anda

5 Tanda Anda Perlu Tukar Baju Dalam Baru. Ini Cara Ukuran Sempurna Di Badan

IKLAN

Kadang-kadang baju dalam kelihatan baik di ruang ganti, tetapi ketika anda bergerak sepanjang hari, payudara anda mula tergelincir keluar dari ‘cup’ di depan atau di sisi. ‘Cup’ yang terlalu kecil boleh menyakitkan untuk dipakai, terutama jika ia mempunyai kabel bawah.

Payudara anda tidak betul-betul pada ‘cup’ atau underwire yang duduk di payudara itu sendiri juga boleh menjadi tanda bahawa baju dalam anda terlalu kecil. Kawat bawah yang dipasang dengan betul harus betul-betul menelusuri akar payudara dan harus terletak rata di tulang rusuk anda.

Badan atas sakit

Masalah baju dalam fit yang paling biasa adalah ‘cup’ yang terlalu kecil dan band yang terlalu longgar. Ini menjadikan baju dalam yang tidak menyokong, tidak selesa dan membawa kepada masalah seperti sakit bahu dan belakang badan anda. Kebanyakkan individu sering mengimbangi tali yang terlalu longgar dengan mengetatkan tali terlalu ketat yang memberi tekanan pada bahu.

Masalah umum adalah masalah kulit yang semakin teruk melalui tali yang terlalu ketat. Tali baju dalam yang ketat yang mengesel luka kulit seperti keratosis seborrheic dan tahi lalat. Situasi ini kemudian boleh membengkak atau berdarah dan terasa sakit.

Cara-cara membetulkan baju dalam yang ketat

5 Tanda Anda Perlu Tukar Baju Dalam Baru. Ini Cara Ukuran Sempurna Di Badan
Sumber gambar: Ser.com.bo

Bergantung pada masalah khusus anda, terdapat beberapa kaedah untuk melonggarkan baju dalam yang terlalu ketat atau menggantinya terus.

IKLAN

Naikkan kedudukan

Sekiranya anda menggunakan mata kail pertama atau kedua, langkah terpantas adalah beralih ke set seterusnya untuk memberi sedikit ruang pernafasan. Sekiranya anda sudah menggunakan kait terakhir tetapi belum mahu memakai bra baru, cubalah pemanjang bra.

Selaraskan tali

Sebilangan besar sokongan baju dalam adalah tali, bukan ‘cup’. Ketika tali longgar menyebabkan pita naik ke belakang, yang semakin mengganggu sokongan. Bayangkan kedudukan payudara anda, apabila belakang naik, bahagian depan turun.

Pakai pelbagai saiz

Anda mungkin mempercayai bahawa setiap orang memakai satu saiz seumur hidup. Bergantung pada banyak faktor, ukuran baju dalam anda boleh berubah-ubah. Fluktuasi hormon, usia dan kehamilan dapat mengubah ukuran baju dalam seseorang. Anda mungkin perlu mencuba beberapa saiz yang sedikit berbeza dan untuk kesesuai di masa hadapan.

Mencari ukuran baju dalam yang tepat

Tidak ada ukuran baju dalam yang “baik” atau “buruk”. Sekiranya anda menangguhkan membeli baju dalam kerana takut anda mungkin sesuai dengan ukuran yang dianggap oleh masyarakat “terlalu besar” atau “terlalu kecil,” buang garis pemikiran itu. Ukuran baju dalam yang sesuai untuk anda adalah yang paling sesuai untuk anda.

Asas-asas bra yang sesuai adalah:

5 Tanda Anda Perlu Tukar Baju Dalam Baru. Ini Cara Ukuran Sempurna Di Badan
Sumber gambar: Nordstorm

Tahap band – Jalur itu harus rata sepanjang masa, selesa tetapi tidak terlalu ketat atau terlalu longgar. Bahagian di tengah-tengah antara cawan, baju dalam berwayar hendaklah rata dengan sternum anda. Ia tidak boleh tunduk atau menekan. ”

IKLAN

‘Cup’ yang selesa – “Cup harus menyelimuti dan mengangkat tisu payudara sepenuhnya. Tidak boleh ada lebihan di bahagian atas atau sisi atau celah. Kawat harus mengesan garis besar payudara. Sekiranya wayar terlalu sempit, ia akan memotong dan jika terlalu lebar akan ada ruang kosong di dalam ‘cup’.

Lakukan “scoop and swoop” –  Bersandar ke depan, letakkan tangan lawan di dalam cawan ke arah sisi dan belakang dan tarik tisu ke atas dan ke depan dengan perlahan. Masukkan semua tisu payudara anda ke dalam cawan dan memastikan betul-betul muat.

Formula yang sering disebut sebagai cara terbaik untuk menentukan ukuran baju dalam.

5 Tanda Anda Perlu Tukar Baju Dalam Baru. Ini Cara Ukuran Sempurna Di Badan

Ukur underbust

Cari pita pengukur dan lilit di sekitar ruang di bawah payudara. Pastikan tidak melilitnya lebih ketat daripada yang anda mahukan. Sekiranya pengukuran anda bukan nombor bulat, bulatkan.

Tambah empat inci

Menambah empat inci untuk pengukuran underbust, memberi anda ukuran band sebenar. Sekiranya pengukuran underbust anda adalah nombor ganjil, bulatkan jumlah anda. Sebagai contoh, ukuran underbust 31.5 menukar ke ukuran band 36. Ukuran underbust 29 inci menukar 34 band.

Ukur payudara anda

Pakai baju dalam paling nipis yang anda miliki atau tidak. Ukur sepanjang belakang badan dan bahagian payudara anda sepenuhnya. Sekali lagi, pastikan pita pengukur tidak lebih ketat daripada yang anda selesa pakai. Sekiranya payudara anda “dangkal” (bahagian penuh dari mereka berada di bahagian bawah), anda perlu sedikit condong ke depan untuk mendapatkan ukuran yang tepat.

Pengiraan

Kurangkan nombor yang lebih kecil dari nombor yang lebih besar. Perbezaan memberi anda ukuran ‘cup’ anda: Perbezaan 1 inci adalah A, perbezaan 2 inci adalah B, dan seterusnya.

Perbezaan Dalan Inci
Saiz Cup
0 inci AA
1″ A
2″ B
3″ C
4″ D
5″ DD
6″ DDD/F
7″ G
8″ H

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI