Penghalang kulit adalah bahagian penting dalam kulit. Secara ringkasnya, penghalang kulit boleh digambarkan sebagai lapisan pelindung paling luar kulit. Oleh itu, adalah perlu untuk mengekalkan penghalang kulit supaya keadaan kulit tidak mudah menyusahkan.

Apakah perkara yang boleh mengganggu fungsi penghalang kulit? Jadi, inilah 5 tabiat yang merosakkan skin barrier, lihatlah!

Artikel Berkaitan : Cantik Tapi Nampak Bahaya! Ramai Yang Tergamam Melihat Wanita Ini Pakai Celak Arab

1.Terlalu kerap mencuci muka

5 Kebiasaan Yang Menyebabkan ‘Skin Barrier’ Jadi Rosak! Wajib Tahu!

Mencuci muka terlalu kerap ternyata menjadi salah satu punca penghalang kulit rosak. Sabun pencuci muka dan air yang digunakan terlalu kerap boleh menanggalkan minyak semula jadi kulit, menjadikan kulit berasa kering dan mungkin lebih sensitif. Kulit terasa kering dan lebih sensitif, ini contoh skin barrier pada kulit tidak dalam keadaan baik.

2.Eksfoliasi Berlebihan

IKLAN

5 Kebiasaan Yang Menyebabkan ‘Skin Barrier’ Jadi Rosak! Wajib Tahu!

Pengelupasan kulit anda disyorkan untuk menanggalkan sel kulit mati yang kusamkan muka anda atau menyumbat liang-liang anda, tetapi melakukannya terlalu kerap juga boleh merosakkan penghalang kulit anda. Daripada membuang kulit mati, pengelupasan berlebihan juga boleh mengangkat lapisan pelindung kulit.

3.Tidak menggunakan moisturize 

5 Kebiasaan Yang Menyebabkan ‘Skin Barrier’ Jadi Rosak! Wajib Tahu!

IKLAN

Orang yang mempunyai kulit berminyak sering memandang rendah peranan pelembap muka. Walaupun menggunakan pelembap muka akan memberikan nutrien yang diperlukan kulit untuk mengekalkan kelembapan dan penghalang kulit yang kuat. Tidak menggunakan pelembap sebenarnya boleh melemahkan penghalang kulit dan menyebabkan masalah kulit seperti jerawat, kekeringan dan kusam.

4.Menggunakan Produk Skincare dengan Kandungan yang Keras

5 Kebiasaan Yang Menyebabkan ‘Skin Barrier’ Jadi Rosak! Wajib Tahu!

Penggunaan produk penjagaan kulit dengan bahan aktif sangat membantu dalam merawat masalah kulit, tetapi anda masih perlu berhati-hati dalam penggunaannya. Menggunakan produk penjagaan kulit dengan bahan aktif yang tidak memenuhi cadangan penggunaan boleh menyebabkan kerosakan pada penghalang kulit, bukannya kulit yang sihat anda berhadapan dengan masalah kulit yang lain.

IKLAN

Artikel Berkaitan : Patutlah Bawah Mata Kering, Mengelupas Dan Bengkak, Rupanya Dalam Krim Mata Ada Bahan-Bahan Ini

5.Pencemaran Udara

5 Kebiasaan Yang Menyebabkan ‘Skin Barrier’ Jadi Rosak! Wajib Tahu!

Pencemaran juga menjadi punca kepada kelemahan penghalang kulit pada kulit. Sekiranya anda seorang yang sering aktif secara semula jadi, anda harus memastikan produk penjagaan kulit yang anda gunakan adalah mencukupi supaya ia tidak terjejas oleh tekanan persekitaran. Sebelum keluar rumah, pastikan anda telah menggunakan pelembap muka dan juga pelindung matahari untuk membantu mengekalkan penghalang kulit.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI