Apakah perkara nombor satu yang anda lakukan apabila anda cuba mengurangkan beberapa inci pinggang anda? Jinakkan tabiat pemakanan anda dan akhirnya, cuba juga pelan diet baharu. Tetapi pada hakikatnya, rancangan diet bukanlah ‘satu saiz untuk semua’.

Berhenti berdiet secara mendadak!

Semua diet berfungsi secara berbeza untuk setiap individu. Dan tiada apa-apa seperti rancangan diet yang buruk yang boleh melakukan sebaliknya dan merosakkan kesihatan anda. Berikut adalah lima diet, walaupun popular, mungkin sangat tidak baik untuk badan anda.

Diet Paleo

5 Diet ‘Trendy’ Yang Mungkin DIET BURUK Untuk Anda, Elakkan Sebelum Ada Kesan Sampingan

Diet Paleo mahu anda kembali ke zaman dahulu dan makan seperti yang dilakukan oleh nenek moyang anda dengan bergantung sepenuhnya pada sayur-sayuran, kacang, bijian dan produk haiwan, meninggalkan makanan yang diproses dan moden. Ini mungkin terdengar sangat praktikal dan boleh dilaksanakan tetapi pakar pemakanan mengatakan ia adalah idea yang sangat buruk untuk berbuat demikian.

5 Diet ‘Trendy’ Yang Mungkin DIET BURUK Untuk Anda, Elakkan Sebelum Ada Kesan Sampingan

Satu saiz tidak sesuai untuk semua orang. Perkara yang berkesan untuk orang lain mungkin tidak sesuai untuk anda. Hasilnya sangat bergantung pada iklim dan geografi. Memotong kumpulan makanan daripada diet moden anda boleh mengganggu perut anda dan mengejutkan badan. Sebaliknya, lakukan diet yang disokong oleh sains dan bukan sesuatu yang diilhamkan dari zaman dahulu.

IKLAN

Diet Asid Beralkali

Diet beralkali asid adalah diet yang sangat diperkatakan yang memberi tekanan kepada badan untuk meningkatkan kandungan asid dalam badan dan tahap pH pada tahap tenaga minimum. Dengan meningkatkan pengambilan buah-buahan, kacang dan biji berasid, ia menghilangkan banyak sumber protein dan karbohidrat. Penurunan berat badan yang terhasil mungkin cepat tetapi memperoleh tubuh nutrisi yang diperlukan apabila anda menghapuskan keseluruhan idea makanan. Ia sememangnya idea yang tidak baik untuk melakukan yang melampau ini hanya untuk mendapatkan beberapa kilo dari pinggang anda.

Jus Pembersih

5 Diet ‘Trendy’ Yang Mungkin DIET BURUK Untuk Anda, Elakkan Sebelum Ada Kesan SampinganDaripada semua rancangan diet dan pembetulan cepat, melakukan pembersihan jus dianggap sebagai cara terbaik dan paling cepat untuk menyahtoksik badan dan meningkatkan misi penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk berbuat demikian, katakana tidak. Mengambil jus dengan cepat atau membersihkan badan memperoleh nutrien sebenar yang boleh anda peroleh daripada sayur-sayuran dan buah-buahan.

5 Diet ‘Trendy’ Yang Mungkin DIET BURUK Untuk Anda, Elakkan Sebelum Ada Kesan Sampingan

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa mengikuti diet detoks mungkin membuatkan anda berasa segar dan bersih, faedahnya hanya bertahan untuk seketika. Tidak lama kemudian, anda mula berasa letih dan mengalami sakit kepala dan rasa ‘lapar’ yang melampau. Selain itu, kerana anda mengambil sangat kurang gula dan kalori, badan tidak mempunyai tenaga untuk berfungsi. Jadi, secara keseluruhannya, jus pembersihan mungkin lebih berbahaya daripada kebaikan.

IKLAN

Keseluruhan 30 hari

Diet fad jarang berfungsi untuk kebaikan, ia adalah pelan diet yang menjanjikan untuk mendapatkan bentuk badan yang anda idamkan dalam tempoh masa yang terhad dengan mengorbankan semua penat dan letih pastinya tidak bagus. Diet yang didorong oleh pengguna media sosial yang nampaknya boleh membuat anda kehilangan sehingga 15kg dalam 30 hari. Apa yang dinasihatkan oleh diet adalah memasukkan hanya makanan tertentu dalam diet anda dan mengekalkan ‘peraturan makanan’ dan bukannya menghapuskan kumpulan makanan sepenuhnya. Ini, sekali lagi, menjejaskan sistem pencernaan anda dan mengganggu indeks GI. Ia juga boleh menyebabkan ketidakpadanan hormon, metabolisme yang perlahan dan banyak masalah lain.

Diet Keto

5 Diet ‘Trendy’ Yang Mungkin DIET BURUK Untuk Anda, Elakkan Sebelum Ada Kesan Sampingan

Keto disokong oleh ramai selebriti dan itu adalah alasan yang cukup untuk orang ramai yang mengamalkannya. Berasal untuk orang yang menghidap epilepsi, ia tidak lama lagi menjadi diet kegemaran bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat dan menggalakkan kehilangan lemak dengan memaksa badan untuk mengalami ketosis dan membakar lemak sebagai bahan api.

IKLAN

5 Diet ‘Trendy’ Yang Mungkin DIET BURUK Untuk Anda, Elakkan Sebelum Ada Kesan Sampingan

Anda mungkin menurunkan berat badan selepas Keto tetapi ingat perkara ini – diet ini menggalakkan makan pekat tinggi lemak tidak sihat dan pekatan karbohidrat yang mengejutkan, sekali gus menjejaskan kualiti makanan yang anda makan. Apa yang ia juga lakukan ialah memaksa badan untuk menggunakan lemak penting, kelaparan boleh berlaku dalam beberapa hari selepas memulakan diet, dehidrasi dan mengalami keletihan. Anda harus cukup berhati-hati untuk mempertimbangkan kesan-kesan negatif ini sebelum anda memulakan misi anda untuk menurunkan berat badan.

Untuk tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi hijabista. Klik di sini.

5 Diet ‘Trendy’ Yang Mungkin DIET BURUK Untuk Anda, Elakkan Sebelum Ada Kesan Sampingan

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa. Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee