Jerawat adalah penyakit kulit biasa yang dianggarkan 85% individu mengalaminya dalam hidup mereka. Gejalanya merangkumi jerawat yang menjengkelkan dan sukar untuk disingkirkan.

Banyak perkara boleh menyebabkan jerawat, seperti hormon, tekanan, genetik dan diet. Beberapa ubat dan produk penjagaan kulit bahkan boleh mencetuskan jerawat. Paling teruk, ia boleh menyebabkan parut kekal, kegelisahan serius atau kemurungan. Usaha pencegahan dapat membantu, tetapi tidak mudah dilakukan.

Oleh itu, kebanyakkan individu perlu mencari alternatif untuk menghilangkan jerawat dengan cepat. Walaupun terdapat banyak ubat jerawat semulajadi di luar sana, hanya segelintir yang terbukti secara saintifik dapat membantu.

Berikut adalah 4 langkah mudah untuk menghilangkan jerawat dengan cepat, hanya perlu 3 produk ini sahaja:

1. Cuci muka dengan betul

Untuk membantu mencegah jerawat, penting untuk membuang minyak, kotoran, dan peluh yang berlebihan setiap hari. Namun, mencuci muka lebih daripada dua kali sehari boleh menyebabkan jerawat bertambah buruk. Jangan cuci muka dengan pembersih keras yang mengeringkan kulit. Gunakan pembersih bebas alkohol.

Untuk mencuci muka:

  • Basahkan wajah anda dengan air suam, tidak panas.
  • Sapukan pembersih ringan dengan gerakan melingkar yang lembut menggunakan jari anda, bukan kain lap.
  • Bilas sehingga bersih, dan keringkan.

Dermalogica Clear Start Breakout Clearing Foaming Wash

Pembersih ini adalah pencuci lembut tetapi berkesan untuk kulit yang berjerawat. Rutin penjagaan kulit anda yang cermat tidak akan lengkap tanpa multitasker yang rajin ini. Pencuci muka ini membersihkan sel kulit mati, kotoran dan minyak berlebihan. Membersihkan liang-liang pori yang tersumbat dengan kotoran malah pencuci ini mampu membersihan sambil membantu menenangkan kulit. Bukan hanya untuk anda yang berkulit jerawat malah sesuai untuk kulit berminyak dan kombinasi.

IKLAN

2. Ketahui jenis kulit anda

Sesiapa sahaja boleh mendapat jerawat, tidak kira jenis kulitnya. Kulit berminyak adalah rawan jerawat. Ia disebabkan oleh kelenjar sebum kulit anda yang menghasilkan sebum berminyak terlalu banyak.

Jenis kulit lain yang boleh menyebabkan jerawat adalah kulit kombinasi. Kulit kombinasi bermaksud anda mempunyai kawasan kering dan kawasan berminyak. Kawasan berminyak cenderung menjadi dahi, hidung dan dagu, juga disebut T-zon anda.

Mengetahui jenis kulit, akan membantu anda memilih produk penjagaan kulit yang tepat. Contohnya, jika kulit anda berminyak pilih produk bukan komedogenik yang diformulasikan untuk tidak menyumbat liang.

3. Melembapkan kulit

Pelembap membantu kulit kekal terhidrat. Tetapi kebanyakkan pelembap mengandungi minyak, wangian sintetik, atau bahan lain yang boleh merengsakan kulit dan menyebabkan jerawat. Untuk mengelakkan jerawat, gunakan pelembap tanpa wangian tanpa komedogenik selepas anda mencuci muka atau ketika kulit anda terasa kering.

Dermalogica Clear Start Cooling Aqua Jelly

IKLAN

Ini adalah kesalahpahaman umum bahawa kulit yang mudah merebak melembabkan liang pori, membawa kepada lebih banyak jerawat dan menjadikan kulit berminyak. Orang muda sering mempercayai mitos ini kerana pelembap tradisional yang tebal dapat menyebabkan kulit terasa berat atau kelihatan berkilat. Pada hakikatnya, kulit berminyak masih memerlukan penghidratan terutama ketika menggunakan bahan-bahan jerawat yang kadang-kadang boleh menjadi terlalu kering.

Masukkan Cooling Aqua Jelly dalam rutin penjagaan kulit anda, pelembap jeli yang menyegarkan dan ringan untuk kulit berminyak yang memberikan penghidratan tanpa bersinar.

Formula yang sangat ringan mengandungi Kompleks Bioflavonoid seperti retinol yang bukan hanya membantu mengurangkan pengeluaran sebum tetapi berfungsi untuk memperbaiki tekstur kulit. Tambahan, sifat pencerah dan berkhasiat kulit Hyaluronic Acid membantu kulit mencapai penghidratan seimbang. Bonus tambahan warna biru sejuk jeli berasal dari campuran ekstrak tumbuhan semula jadi. Ini adalah rawatan yang menenangkan namun sangat menyeronokkan!

Bio avonoid Complex: Bahan seperti retinol yang membantu mengurangkan pengeluaran sebum yang berlebihan dan kulit yang mudah pecah.

Hyaluronic Acid: Mengunci kelembapan untuk menghidrat kulit secara mendalam dan memberikan cahaya yang kelihatan semula jadi, tanpa bersinar.

Minyak Bunga Biru dan Ekstrak Blueberry: Membantu menenangkan dan menenangkan kulit sambil memberi manfaat antioksidan.

IKLAN

Ekstrak Alga Biru: Menghidrat dan menyuburkan kulit.

4. Gunakan rawatan jerawat

Rawatan jerawat membantu jerawat cepat atau mencegahnya dari awal. Sebilangan besar mengandungi benzoil peroksida, asid salisilik atau sulfur.

Gunakan rawatan jerawat, atau gunakannya sebagai rejimen pemeliharaan untuk mengawal wabak. Untuk membantu mencegah kesan sampingan seperti kemerahan, kerengsaan dan kekeringan. Pastikan anda ikuti dengan tepat arahan penggunaan pengeluar.

Dermalogica Clear Start Breakout Clearing Booster

Setiap individu mempunyai bakteria penyebab jerawat di kulit mereka, tetapi tidak semua individu mengalami jerawat. Kadang-kadang isyarat hormon mencetuskan pengeluaran minyak yang dirangsang oleh perubahan diet dan tekanan psikologi. Apabila lebihan minyak, bakteria terperangkap dalam folikel, ini boleh menyebabkan ‘breakout’. NEW Breakout Clearing Booster, formula yang tidak dapat dilihat membersihkan bakteria penyebab jerawat hanya dalam 15 minit untuk membersihkan kulit dengan cepat.

Diformulasikan dengan Salicylic Acid, rawatan cepat ini membantu membunuh bakteria penyebab jerawat untuk membersihkan kulit dengan cepat. Teknologi TT yang dipatenkan dan Ekstrak Phytoplankton berfungsi dengan mikrobioma semula jadi kulit dan membantu mengelakkan pengeringan berlebihan.

Apa sahaja rancangan pencegahan jerawat yang anda pilih, kesabaran dan kecekalan adalah kunci utama. Setitis benzoil peroksida boleh mengecilkan jerawat semalaman, tetapi kebanyakan rawatan memerlukan beberapa minggu untuk menghasilkan hasil.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI