Setiap kali ingin keluar rumah, pastinya anda akan mengambil masa yang lama untuk bersiap-siap. Tetapi, hijabi kini tidak perlu lagi menghabiskan masa berjam-jam di depan cermin untuk mendapatkan solekan yang sempurna. Hanya gunakan beberapa helah yang boleh menjadikan solekan anda lebih mudah dan cepat. Berikut merupakan 21 helah solekan yang mampu mengubah hidup anda.

1. Tukarkan Eyeliner Pensel Kepada Gel

KREDIT : Pinterest

Penggaris mata jenis gel sememangnya mudah untuk digunakan. Tetapi anda boleh ubah penggaris mata jenis pensel kepada gel hanya dengan letakkan hujung penggaris mata anda di atas api selama satu saat. Tunggu kira-kira 15 saat untuk mencairkannya dan sapukan pada mata.

2. Semak Solekan Di Bawah Cahaya Yang Berbeza

KREDIT : Pinterest

Kemungkinan pencahayaan di dalam bilik yang tidak baik boleh merosakkan solekan anda. Apabila masuk ke dalam kereta, lihat kembali solekan anda di cermin kereta sebelum pergi ke mana-mana. Cahaya di luar yang terang akan membantu anda melihat kembali solekan anda, bimbang ada mana-mana tempat yang anda mungkin terlepas pandang.

3. Tanggalkan Pengilat Kuku Dengan Mudah

KREDIT : Pinterest

Anda hanya perlukan gam putih (Elmer berfungsi dengan baik) untuk dijadikan base coat. Kemudian, sapu sahaja sebarang warna pengilat kuku yang anda suka. Apabila anda mahu membersihkan pengilat kuku tersebut, anda boleh terus sahaja mengupasnya.

4. Mata Kelihatan Lebih Besar

KREDIT : Pinterest

Sapu maskara anda ke arah hidung dan bukannya ke atas. Ia akan membantu menjadikan bulu mata anda lebih tebal dan akhirnya menjadikan mata anda tampak lebih besar.

TERKINI DAN TERBAHARU

Maskara terbaharu dari Benefit BADgal BANG! Ini mampu bertahan selama 36 jam lamanya. Dirumus dengan mudah hingga mampu mencapai pada setiap bahagian. Menariknya, ia akan buat mata anda tampak lebih besar.

5. Cara Menyembur Minyak Wangi Yang Betul

KREDIT : Pinterest

Jangan sembur minyak wangi pada sebarangan tempat. Jika tidak, anda akan berbau seperti kilang minyak wangi, lama kelamaan akan habis dan tidak akan mencium bau apa-apa. Sebaliknya, semburkannya pada titik nadi.

6. Jangan Buang Lebihan Makeup Cecair Daripada Tiub

KREDIT : Pinterest

Jangan buang solekan dalam tiub hanya kerana ia kelihatan seperti kosong. Potong tiub separuh terbuka dan kaut isinya lalu masukkan ke dalam bekas plastik. Ini adalah cara terbaik untuk menjimatkan wang.

7. Buat Bayangan Mata Sendiri Dengan Eyeliner Putih

KREDIT : Pinterest

Jika anda benar-benar mahu warna pembayang mata lebih menyerlah, gunakan helah ini. Sapukan eyeliner putih di seluruh kelopak mata. Kemudian gunakan pembayang mata kegemaran anda. Warna putih akan membantu menaikkan warna.

IKLAN

8. Cat Eye Hanya Dengan Gunakan Penggaris Mata

Lukis cat eye dengan eyeliner. Kemudian, isikan ruang yang telah anda lukis menggunakan eyeliner tersebut. Anda kini memiliki cat eye yang cukup sempurna!

9. Eyeliner Winged Yang Sempurna Dengan Sudu

KREDIT : Pinterest

Untuk mendapatkan kesan bersayap yang menjadi kegemaran, anda hanya memerlukan satu item biasa iaitu sudu. Lakarkan celak di mata seperti lakukan untuk melihat mata kucing, tekan sebelah bulat sudu dengan kelopak mata dan gerakkan sudu ke luar untuk mewujudkan kesan bersayap.

10. Guna Pakai Berus Maskara

KREDIT : Pinterest

Terdapat pelbagai berus maskara yang menjadi kegemaran. Anda tidak perlu membuangnya apabila maskara sudah kehabisan cecairnya. Bersihkan dan gunakannya dengan jenis maskara yang lain.

11. Mudahnya Melakar Smoky Eyes

KREDIT : Pinterest

Dengan eyeliner anda, lukis hashtag miring di sudut luar setiap mata. Sapukan pada seluruh kelopak mata anda dan anda telah pun dapat efek smoky tanpa banyak kerja.

IKLAN

12. Aplikasi Gam Bulu Mata Dengan Mudah

KREDIT : Pinterest

Tidak dapat dinafikan, letak gam pada bulu mata memang rumit. Untuk jadikannya lebih mudah, letakkan gam pada klip rambut. Kemudian sapukan gam pada bulu mata. Cepat dan mudah!

13. Gincu Tahan Lebih Lama

Pakai lipstik kemudian letakkan tisu di bibir. Kemudian ambil berus solekan yang telah digunakan dan sapukan pada bibir. Habuk atau debu tersebut akan buat warna lipstick itu tahan lebih lama.

14 Buat Lip Gloss Sendiri

KREDIT : Pinterest

Jangan buang eye shadow yang sudah hancur. Sebaliknya, tukarkannya menjadi pengilat bibir. Hancurkan eye shadow menjadi serbuk. Kemudian campurkan dengan jeli petroleum untuk membuat apa-apa warna lip gloss yang anda suka.

15. Mewujudkan Kontur Semulajadi

KREDIT : Pinterest

Ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui di mana untuk meletakkan blush atau bronzer untuk kontur. Cara mudahnya adalah menggunakan pensel eyeliner, atau juga pemegang berus make-up. Letakkan demgan lurus pada bahagian bawah cheekbone untuk mendapatkan sudut yang betul.

IKLAN

16. Buat Busur Cupid Sempurna

KREDIT: Pinterest

Gunakan lip liner (rona yang sama dengan gincu anda) untuk melukis “X” pada bibir atas. Sapukan lipstik, menggunakan “X” sebagai panduan. Anda akan mempunyai pout yang cukup sempurna.

17. Tutup Mata Bengkak & Lingkaran Gelap

KREDIT: Pinterest

Lupakan teknik mengenakan concealer secara dotted. Sebaliknya, gunakan ia dalam bentuk segitiga, dengan asas pada garis bulu mata dan hujung di bahagian bawah pipi. Ini akan menyembunyikan kemerahan di bawah mata, dan mencerahkan seluruh wajah.

18. Elakkan Gincu Di Gigi Mencacatkan Senyuman

KREDIT: Pinterest

Selepas menggunakan gincu, letakkan jari anda di dalam mulut. Tutup bibir di sekitar jari, kemudian tarik jari anda keluar. Gincu yang berlebihan akan melekat pada jari anda dan bukan pada gigi.

19. Remoisturize Maskara

KREDIT: Pinterest

Jangan buang maskara yang sudah kering. Sebaliknya, tambah beberapa titis solution kanta lekap. Ini akan menjadikan ia lembap dan ia akan berfungsi seperti baru dibeli.

20. Lentikkan Bulu Mata Dengan Segera

KREDIT: Pinterest

Gunakan pengering rambut untuk memanaskan alat bulu mata bulu mata. Biarkan sejuk sedikit, kemudian gunakan seperti biasa. Haba yang ada pada curler akan buat bulu mata anda lentik secara automatik.

21. Sapukan Perapi Syampu Pada Malam Hari

KREDIT: Pinterest

Gunakan perapi syampu sebelum tidur. Ketika tidur, perapi syampu akan meresap ke dalam rambut. Apabila anda bangun, anda akan dapat rasakan yang rambut anda kini lebih tebal dan terbentuk.

SUMBER: LIFEHACK

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI