Adakah diet anda membantu atau merosakkan usaha menurunkan berat badan anda? Tidak ada yang lebih mengecewakan daripada berat badan bertambah ketika anda berusaha menurunkannya. Tetapi sebelum anda menyalahkan diri sendiri, ada beberapa perkara yang mungkin ingin anda perlu selidiki kemungkinan penyebabnya.

Sekiranya anda merasa pakaian anda sedikit ketat, itu mungkin bukan disebabkan oleh pengambilan kalori yang berlebihan. Walaupun anda menambah berat badan, alasannya mungkin lebih kompleks daripada yang anda fikirkan. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi mengapa berat badan anda bertambah dalam jangka masa berdiet.

Walaupun benar bahawa kenaikan berat badan adalah hasil pengambilan lebih banyak kalori daripada yang dibakar oleh seseorang, kadar di mana seseorang membakar kalori boleh dipengaruhi oleh banyak perkara. Genetik, sejarah kesihatan, ubat-ubatan semasa, jumlah dan jenis aktiviti, dan keseimbangan makronutrien dapat mempengaruhi cara tubuh kita menggunakan dan menyimpan tenaga.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Sekiranya anda mengalami kenaikan berat badan, anda harus tahu bahawa anda tidak bersendirian. Perlu diingat bahawa berat badan akan turun naik. Dari latihan hingga perubahan hormon, ada banyak alasan mengapa skala boleh naik atau turun beberapa kilogram. Daripada memusatkan perhatian pada perubahan berat badan dari hari ke hari, simpan catatan berat badan anda untuk melihat apakah itu naik secara konsisten.

Lihat adakah anda mengalami salah satu daripada 15 tanda amaran yang mungkin menyebabkan diet menjadikan berat badan bertambah sehingga dapat menggigitnya dan kembali ke landasan yang betul.

1. Anda tidak selesa makan di luar dan kepuasan makan di rumah sehingga rasa kenyang.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Makan berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan sehingga jumlah makanan yang dimakan menyumbang kepada kenaikan berat badan lebih banyak daripada jenis makanan yang dimakan. Perhatikan ukuran bahagian dan bagaimana tubuh anda rasa ketika makan. Matlamat untuk berhenti makan apabila anda merasa puas dan kenyang, daripada makan melebihi tahap itu. Ingatkan diri anda bahawa makanan tidak akan ke mana-mana dan bahawa anda mempunyai kebenaran tanpa syarat untuk makan , jadi tidak perlu makan berlebihan.

2 Anda membiarkan terlalu banyak waktu antara makan. 14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Menunggu terlalu banyak jam di antara waktu makan boleh menyebabkan anda terlalu lapar dan apabila anda memasuki makanan yang kelaparan, anda lebih cenderung makan sehingga anda diisi. Kekurangan yang berlebihan menyebabkan makan berlebihan dan makan berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

3. Bersederhana, walaupun dengan makanan yang sihat.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

IKLAN

“Orang yang berusaha menurunkan berat badan mungkin membuat pilihan makanan yang lebih baik, seperti avokado, minyak zaitun, dan kacang-kacangan, tetapi makan terlalu banyak makanan itu tidak akan membantu jika kuantiti terlalu besar. Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati dengan makanan sihat yang lebih baik ada makan dalam ksederhanaan.

4. Anda menyimpan air14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Peningkatan berat badan anda mungkin berkaitan dengan pengekalan air. Walaupun secara teknikal dapat menambah berat badan setiap hari, lonjakan yang ketara dari satu hari ke hari berikutnya tidak mungkin berasal dari tambahan kalori. Gejala seperti kembung boleh disebabkan oleh penahan air atau gas.

5. Anda betul-betul tertekan.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Tekanan kronik luaran dan tekanan dalaman tersembunyi memberi kesan kepada anda dari dalam dan luar. Anda mungkin makan makanan berkhasiat yang sebenarnya, tetapi anda mungkin masih mengalami kesan domino terhadap kerosakan dalaman dan sistem tubuh yang lemah. Sekiranya anda rasa tekanan menyebabkan kenaikan berat badan anda, perlu perhatikan cara berehat makan dengan yang sihat.

6. Anda mempunyai kepekaan makanan.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Sekiranya anda makan makanan yang salah untuk tubuh, itu boleh menyebabkan kerengsaan dan radang usus, termasuk usus bocor yang boleh menyebabkan anda bertambah berat badan. Dan dengan “makanan yang salah” kita tidak hanya bercakap mengenai sampah yang terlalu banyak diproses. “Makanan yang salah” untuk anda bahkan boleh menjadi makanan yang sihat dan padat nutrien seperti brokoli dan daging lembu yang diberi makan rumput. Anda tidak tahu melainkan jika anda menguji, menyiasat, dan mengaitkan hasilnya  membuat program individual untuk membantu anda membakar lemak dan sihat di bahagian dalam.

7. Makanan ringan anda terlalu besar.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

IKLAN

Banyak orang makan dan makan setiap 3-4 jam, tetapi makanan ringan boleh menjadi seperti makanan. “Tidak mencatat kalori makanan ringan anda dapat bertambah dengan cepat. Makanan ringan tidak boleh melebihi 200 kalori cadangan pakar pemakanan.

8. Anda selalu lapar.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Makanan seimbang yang menggabungkan karbohidrat kaya serat, protein tanpa lemak, dan lemak sihat membuat kebanyakan orang berpuas hati sekurang-kurangnya 3-4 jam pada siang hari. Sekiranya anda merasa lapar setiap jam atau 2 jam, perhatikan makanan yang anda makan. Makanan yang tinggi gula sederhana dan kekurangan serat dan nutrien lain dapat menyebabkan peningkatan, dan kemudian penurunan gula darah yang cepat, memberi isyarat kepada otak anda bahawa anda memerlukan lebih banyak tenaga. Ini seterusnya boleh menyebabkan anda makan lebih kerap, dan lebih banyak secara keseluruhan.

9. Anda minum minuman berkalori sepanjang hari.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Sekiranya berat badan anda meningkat, namun anda tidak terasa makan lebih banyak, kemungkinan minuman boleh dipersalahkan. Dari minuman kedai kopi yang mewah hingga minuman bertenaga, minuman dengan mudah memberikan kalori setinggi makanan.

10. Anda terlalu banyak makan garam.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

IKLAN

Kebanyakan orang mengalami perasaan / penampilan ‘bengkak’ setelah makan yang sangat masin. Perasaan kembung ini dapat memberi anda kesan kenaikan berat badan, tetapi pada orang yang sihat, ini akan hilang ketika anda mengurangkan pengambilan garam.

11. Gula darah anda ada di semua tempat.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Sekiranya anda sering mengalami tanda-tanda dan gejala ‘hangry’ goyah, mual, dahaga, mengantuk pada waktu petang, dan keletihan yang lega dengan makan anda mungkin mengalami masalah gula dalam darah. Anda mungkin terjebak dengan roller coaster gula darah tanpa henti. Ini adalah ketika anda membakar gula atau ‘menyalakan’ untuk bahan bakar dan bukannya lemak atau ‘kayu bakar lambat.’ Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan mengambil ujian kecekapan metabolik.

12. Anda telah menghilangkan semua makanan yang anda gemari.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Sekiranya hasrat anda belum dipenuhi, satu kotak coklat setelah makan tengah hari kini dapat berubah menjadi seluruh bar coklat. Sekiranya anda menghilangkan semua makanan yang anda gemari secara diam-diam ketika anda ‘memberikannya’, anda cenderung untuk bersantai.

13. Makanan anda besar dan kurang kerap.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

Sebilangan besar orang kadang-kadang selesa makan lebih banyak. Tetapi jika ini adalah perasaan biasa, anda mungkin makan lebih banyak daripada yang dapat diproses oleh badan secara sihat dalam satu sesi. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Tetapi jika tidak, ingatlah bahawa makanan besar secara berkala dapat menyebabkan pedih ulu hati / refluks, gula darah rata-rata yang lebih tinggi dari waktu ke waktu, atau bahkan mengganggu kualiti tidur anda.”

14. Anda makan terlalu kaku selama seminggu.

14 Tanda Amaran Diet Anda Menjadikan Berat Badan Bertambah

“Selama seminggu, anda mungkin sangat tegas dari hari Isnin hingga Khamis, dan kemudian beralih ke mentaliti Jumaat hingga Ahad di mana pintu-pintu banjir terbuka, yang menyebabkan makan berlebihan. Ini mungkin mensabotaj tujuan penurunan berat badan anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI