Tidak semua daripada kita dianugerahkan rambut yang tebal, hitam dan ledat  Ada yang mempunyai rambut nipis dan jarang. Sekiranya anda mempunyai rambut yang nipis, perlu berusaha untuk memastikan ia kelihatan seperti yang anda inginkan.

Walaupun  hijabi memakai hijab tidak semestinya kita kena abaikan penjagaan rambut. Paling sakit hati bila buka hijab rambut kelihatan leper dan tidak bermaya.

Terdapat banyak cara untuk menyelesaikan masalah ini.  Admin susun senarai tip terbaik untuk membantu rambut anda kelihatan hebat setiap hari selepas menanggalkan hijab.

1. Mainkan dengan kepanjangan rambut.

Kebanyakan stylist bersetuju bahawa panjang optimum untuk rambut nipis tidak lebih rendah daripada bahu anda. Ini kerana gaya rambut pendek seperti ini memberikan gambaran jumlah yang lebih besar. Rambut panjang ini juga lebih mudah untuk disusun. Pengayaan rambut lebih panjang mungkin menjadi pilihan yang lebih baik.

2. Gayakan rambut pelbagai lapisan

Satu lagi gaya rambut yang membantu memberikan kesan yang lebih besar adalah satu lapisan yang berlapis dengan sisiran yang tidak rata atau tidak kemas. Satu lagi kelebihan potongan rambut ini sesuai dengan hampir semua jenis muka dan rambut.

3. Mewarna rambut beberapa warna

IKLAN

Anda boleh menambah jumlah rambut anda dengan menguntingnya, malahan dengan mewarnakannya. Ini mungkin merupakan sorotan biasa atau kaedah shatush (highlight) , di mana anda menggunakan beberapa warna yang berbeza satu warna. Pastikan hijabi memilih bahan yang boleh dibawa sembahyang contohnya henna.

4. Basuh rambut anda dengan cara yang betul


Malah sesuatu yang semudah mencuci rambut dengan cara yang berbeza boleh menambah jumlah rambut. Apa yang perlu lakukan adalah mengikuti beberapa peraturan asas:

[su_button url=”#” background=”#f15aee” icon=”icon: comments”][/su_button] Mulanya dengan membilas rambut dengan air panas. Ia akan membuka kutikula, yang baik untuk mengeluarkan apa-apa kotoran atau produk yang terperangkap dalam rambut. Apabila rambut dibilas dalam air suam, ia mengeluarkan minyak melalui kulit kepala dan membuka kutikula supaya mereka dapat menyerap minyak.

[su_button url=”#” background=”#f15aee” icon=”icon: comments”] [/su_button] Gunakan syampu hanya untuk akar. Kemudian sapukan sepanjang rambut anda. Hujung rambut sentiasa kering dan lebih rapuh, jadi anda tidak boleh menggosoknya.

IKLAN

[su_button url=”#” background=”#f15aee” icon=”icon: comments”] [/su_button] Sapukan perapi rambut hanya sepanjang rambut anda. Syampu pelembap, apabila digunakan pada akar, hanya membuat mereka lebih berat dan meratakan rambut.

[su_button url=”#” background=”#f15aee” icon=”icon: comments”] [/su_button] Basuh kulit kepala anda secara tetap. Ini akan meningkatkan peredaran darah dan menghilangkan sel-sel mati.

[su_button url=”#” background=”#f15aee” icon=”icon: comments”] [/su_button] Cubalah untuk tidak membasuh rambut setiap hari. Ini boleh menghilangkan lapisan pelindung dari rambut yang mengakibatkan ia menjadi lebih lemah, seterusnya mengurangkan jumlahnya. Ia juga lebih baik menggunakan syampu kering.

5. Angkat akar rambut


Pada masa kini, terdapat banyak pilihan yang tersedia ada untuk memberikan jumlah lebih banyak pada akar. Bermula dengan semburan khas dan akar rambut dan berakhir dengan hujung rambut. Hanya letakkannya dalam rambut basah anda dan biarkan kering sebelum mengeluarkannya. Akar anda akan tumbuh sedikit, tetapi tanpa memberi anda jumlah yang terlalu banyak yang kelihatan tidak wajar.

IKLAN

6. Elakkan menggunakan ‘foam’ terlalu banyak.


Sejumlah besar buih gaya boleh menggelapkan rambut anda dan menjadikannya lebih berat, seterusnya menjadikannya sangat sukar untuk menambah jumlah rambut. Aplikasikan aturan ini: untuk menggayakan rambut pendek, semua yang anda perlukan adalah jumlah buih yang kecil. Untuk rambut sederhana panjang, ia harus kira-kira saiz telur ayam, dan untuk rambut panjang saiz bola tenis.

7. Mengayakan gaya “kusut yang kreatif.”


Rambut yang licin, teliti disikat sering kelihatan jauh lebih lancar dan rata. Sedikit huru-hara, sebaliknya, boleh menjadi gaya yang awesome jika anda menggayakan dengan kreatif. Ini boleh dicapai dengan menggayakan rambut anda dalam gelombang cahaya, memegangnya kembali dengan longgar dengan pita rambut, atau menggunakan foam.

8. Gunakan syampu kering


Syampu kering boleh menjadi life saver bagi mereka yang tidak mempunyai masa untuk mencuci rambut atau menghabiskan berjam-jam menggayakannya. Ia menghilangkan kotoran dari akar anda dan juga membantu menambahkan lebat rambut. Kesan yang sama boleh dicapai dengan menggunakan baby powder.

9. Keringkan rambut dari bawah


Pengering rambut biasa juga dapat membantu memberikan kelebatan rambut. Hanya menurunkan kepala supaya rambut anda digantung di hadapan muka, dan mengarahkan udara panas dari akar ke hujung rambut. Secara alternatif, hanya angkat bahagian atas rambut dan keringkan dalam kedudukan menegak.

10. Laraskan perpisahan rambut anda


Cuba gayakan belahan rambut yang berbeza dari biasa. Anda mempunyai banyak pilihan seperti zig-zag, belahan sampingan, belahan sampingan yang rendah, atau bahkan pergi tanpa satu sama sekali. Caranya mudah boleh melebatkan rambut kepada akar rambut.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI