Rawatan salon berada dalam jangka masa yang lama, kesihatan rambut anda sepenuhnya bergantung kepada anda. Salah satu cara yang paling mudah untuk anda yang mempunyai lebih masa di rumah, buat masker rambut DIY. Selain penjimatan wang yang besar, masker rambut buatan sendiri dapat menjamin bahan-bahan yang anda pakai pada helaian rambut anda adalah semula jadi dan tidak beracun.

“Bahan-bahan berasaskan tumbuhan bersifat holistik, yang bermaksud satu bahan akan memberikan pelbagai faedah dan tidak akan membawa kesan negatif, seperti meninggalkan penumpukan bahan kimia atau residu,” kata penata rambut di Salon.

Dan kerana anda akan mengetahui dengan tepat bahan apa yang masuk ke rambut dan kulit kepala, anda akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk mengubah formula DIY sehingga dapat memperoleh hasil terbaik untuk jenis rambut anda.

Cara memanfaatkan sepenuhnya masker rambut DIY

Uji terlebih dahulu ramuannya: Penting untuk mempertimbangkan alahan makanan yang ada. Jika anda tidak pasti, ujian setiap ramuan di pergelangan tangan anda sebelum menggunakan di rambut anda.

Pastikan ia digunakan dengan teliti: Masker harus disapu pada rambut kering atau lembap, bahagian demi bahagian, dari akar ke hujung. “Untuk memastikan tepu sepenuhnya, sapu dengan menggunakan sikat bergigi lebar.” kata penata rambut selebriti Michelle Cleveland. (Jika anda menggunakan masker untuk mengatasi masalah kulit kepala tertentu, gunakan masker hanya pada kulit kepala anda sebagai skrub.)

Bergantung jenis rambut anda: Masker DIY boleh didiamkan di mana sahaja dari 15-60 minit, jadi bergantung pada keadaan rambut anda dan hasil yang diinginkan, anda mungkin perlu melakukan percubaan. Jika rambut anda berliang dan kering, misalnya, ia akan menyerap ramuan pada kadar yang lebih cepat dan lebih lama daripada rambut yang tidak begitu rosak. Hasil akan bertambha baik jika anda menggunakan produk yang menambah penghidratan dan kelembapan. Jangan masukkan capuran bahan seperti, cuka sari apel.

Faktor tabiat pengayaan rambut: Disarankan agar masker rambut digunakan seminggu sekali, tetapi rata-rata secara peribadi mungkin akan ada perbezaan untuk menampakkan hasilnya. Katakanlah anda ingin memakai masker untuk mengatasi penumpukan produk: “Disarankan seminggu sekali selama sekitar 15-30 minit jika anda sukar menggunakan produk anda, tetapi jika anda jarang menggunakan produk penggayaan rambut dan hanya ingin menghilangkan penumpukan dari syampu atau perapi berat, sebulan sekali selama 15 minit sudah mencukupi.

Tetap menggunakan syampu: Pastikan anda lebih teliti untuk membilas masker. Sebaiknya tutupnya sebelum anda hendak mencuci rambut untuk menjimatkan masa.

Cara membuat masker rambut DIY untuk setiap jenis rambut

1. Masker madu + minyak panas

10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalah: Kerosakan haba

Selain fakta bahawa madu mengandungi vitamin, mineral, dan protein yang membantu memperbaiki kerosakan rambut, ia juga merupakan emolien yang menambahkan kilauan. Sementara itu, minyak panas, seperti minyak zaitun, “mengandungi vitamin E dan asid lemak omega-3, yang melindungi rambut dari panas dan memperkuat keanjalan rambut,” kata Cleveland.

Bahan-bahan:

 • 2 sudu besar madu organik mentah
 • 1 sudu besar minyak zaitun extra-virgin

Langkah: Campurkan madu dan minyak bersama-sama dan panaskan campuran untuk membantu mencairkan konsistensi madu (pastikan untuk menguji suhu sebelum digunakan). Sapukan campuran pada rambut lembap dan urut, bahagian demi bahagian, dari akar hingga hujung. Tutup dengan penutup mandi atau tuala lembap yang hangat selama 15-20 minit. Bilas dengan air suam.

2. Masker Rosemary + matcha

10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

IKLAN

Masalah: Rambut nipis, rata, lemas

Minyak argan, minyak esensial rosemary, telur, dan serbuk bunga raya dalam masker ini melarang bersama untuk meningkatkan pertumbuhan dan ketebalan. Kalium dan silika (unsur mineral) dalam pisang juga bagus untuk menebalkan rambut, sementara sebatian EGCG yang terdapat dalam teh hijau dapat membantu melambatkan keguguran rambut.

Bahan-bahan:

 • 1 sudu besar minyak argan atau bunga matahari
 • 3-5 titis minyak pati rosemary
 • 1 biji pisang masak
 • 1 sudu besar serbuk bunga raya
 • 1 sudu besar serbuk teh hijau matcha
 • 1 biji telur

Langkah: Setelah mengisar bahan-bahan dengan teliti, sapukan masker ke rambut yang kering atau lembap, dari akar hingga hujung. Tutup kepala anda dengan tuala atau penutup mandi, biarkan topeng selama 20-60 minit sebelum dibilas dengan baik dengan air suam.

3. Masker minyak kelapa10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalah: Rambut kering

“Bagi mereka yang berambut kering, minyak kelapa adalah perapi semula jadi yang sangat baik,” kata Eliut Rivera, pengasas Eliut Salon di New York. Mengandungi sifat pelembab dan pembaikan, seperti asid lemak, yang menembusi batang rambut.”

Bahan-bahan:

 • 2 sudu besar minyak kelapa

Langkah: Panaskan minyak kelapa hingga cair. Sapukan dari akar ke hujung dan tutup dengan penutup mandi selama 20 minit, kemudian basuh dengan teliti.

4. Masker minyak Avokado + jojoba

10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalah: Rambut kusam

Avokado dan telur mengandungi nutrien seperti asid lemak, asid amino, vitamin E, dan biotin, yang menghidupkan semula tekstur halus dan bersinar pada rambut anda, kata Marina Perkovic, pakar kulit kepala dan rambut di Eliut Salon. Rosemary, sementara itu, adalah antioksidan kaya yang membantu meneutralkan radikal bebas yang mungkin melemahkan kutikula rambut atau mengganggu kesihatan kulit kepala anda.

Bahan-bahan:

IKLAN
 • 1 buah alpukat
 • 1 biji telur,
 • 1 sudu besar minyak jojoba
 • 3-5 titis minyak pati rosemary

Langkah: Campurkan semua bahan dengan teliti dan sapukan pada batang rambut hingga hujung (di bahagian besar rambut yang rosak), kemudian di kulit kepala. Tutup dengan penutup mandi selama 20-60 minit. Bilas dengan teliti.

5. Masker pisang + lidah buaya10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalah: Rambut kasar dan tidak teratur

Lemak, vitamin, dan beta-glukan Oatmeal memberikan kilauan, kelembapan, dan keguguran rambut, sementara susu mengandung vitamin, zink, dan kalsium yang juga menambah kilauan. Avokado, gel lidah buaya, dan pisang mengandungi nutrien, seperti asid amino dan silika, yang menghaluskan dan menebalkan rambut untuk mengawal lebih banyak helaian rambut anda. Minyak argan dan bunga matahari melawan keriting rambut dengan vitamin E. “Minyak asas ini melembapkan menembus batang rambut.

Bahan-bahan:

 • 1 sudu besar minyak argan atau bunga matahari
 • 1/3 cawan oatmeal (disediakan dengan susu keseluruhan)
 • 1 biji pisang masak
 • 2 sudu besar gel lidah buaya
 • 1/2 alpukat

Langkah: Campurkan bahan-bahan dengan teliti dan sapukan pada rambut kering atau lembap, dari akar hingga hujung. Setelah dipakai, anda boleh menutup kepala anda dengan tuala atau penutup mandi (walaupun ini tidak diperlukan). Biarkan selama 20-60 minit sebelum dibilas dengan air suam.

6. Masker pudina + cuka sari apel

10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalah: Serpihan kelemumur

Cuka sari apel (ACV) adalah cara semula jadi yang berkesan untuk membersihkan kulit kepala dengan mendalam, sifat antibakteria dan anti kelemumur. Minyak pudina ditambahkan untuk kedua-dua keberkesanannya terhadap kelemumur (ini adalah anti-radang dan antiseptik), bersama dengan kemampuannya untuk melawan bau busuk yang dikeluarkan dari ACV.

Bahan-bahan:

 • 1 bahagian cuka sari apel semulajadi
 • 3 bahagian air suam
 • 3-5 titis minyak pudina

Arahan: Syampu rambut seperti biasa, melangkau perapi. Setelah rambut anda dikeringkan dengan tuala, lembut – dan teliti – urut campuran ke seluruh kulit kepala anda. Biarkan selama 15-30 minit, kemudian bilas dengan air suam.

IKLAN

Anda boleh menambahkan perapi ringan pada batang tengah dan hujungnya jika jenis rambut anda cenderung lebih sukar diurus tanpanya, jangan gunakan perapi pada kulit kepala, kerana ia telah dibersihkan dan harus dibiarkan bernafas.

7. Masker lemon + lavender

10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalah: Kulit kepala berminyak

Gabungan ramuan ini mengandungi sifat astringen semula jadi yang membantu menghilangkan lebihan minyak dan penumpukan dari kulit kepala, sekaligus mengembalikan keseimbangan pH kulit kepala agar dapat menekan pengeluaran minyak yang berlebihan.

Bahan-bahan:

 • 1 sudu besar cuka sari apel cair (1 bahagian ACV hingga 5 bahagian air)
 • 2 sudu besar gel lidah buaya
 • 1 sudu besar jus lemon
 • 1/3 cawan oatmeal (disediakan dengan susu keseluruhan)
 • 3-5 titis minyak pati lavender

Arahan: Campurkan bahan-bahan dengan teliti dan urut perlahan ke seluruh kulit kepala anda, kemudian sapukan pada rambut dari akar hingga hujung. (Sikat bergigi lebar benar-benar dapat membantu proses ini.) Setelah digunakan, anda boleh menutup kepala anda dengan tuala atau penutup mandi jika anda mahu. Biarkan selama 20-60 minit sebelum dibilas dengan air suam.

8. Masker Castor oil10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalahnya: Rambut rapuh

Castor oil yang sejuk mempunyai sifat penguat rambut yang luar biasa. Ia mengandungi asid lemak omega-6 dan sifat antioksidan yang dapat membantu mengurangkan kerosakan rambut yang disebabkan oleh radikal bebas, dan pada masa yang sama mengganggu kerapuhan dan memperbaiki tekstur.

Bahan-bahan:

 • 1 sudu kecil minyak kastor

Arahan: Panaskan castor oil selama kira-kira 10 saat, atau hingga suam (tidak panas). Urut minyak ke kulit kepala dan ke bawah batang rambut. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan baik.

9. Masker minyak kelapa + madu

10 Resepi Masker Rambut DIY Terbaik Untuk Setiap Jenis Masalah Rambut, Menurut Pakar

Masalah: Split hujung berlimpah

Walaupun benar-benar tidak ada perbaikan untuk hujung yang terbelah, ada beberapa kaedah yang baik untuk membantu mencegah ujung pecah dari awal. Salah satu ubatnya adalah minyak kelapa DIY dan topeng madu. Ia memberikan hidrasi tahap tinggi, yang merupakan pertahanan terbaik untuk hujung rambut anda yang terbelah

Bahan-bahan:

 • 2 bahagian minyak kelapa mentah semula jadi
 • 1 bahagian madu organik mentah

Arahan: Panaskan minyak kelapa dan madu ke suhu bilik. Sapukan ke akar hingga hujung dan biarkan topeng melembapkan rambut anda selama kira-kira 25 minit. Bilas dengan baik, kerana konsistensi topeng ini cukup tebal dan berat (dan elakkan perapi selepas mencuci).