Perut kecil dan rata adalah impian bagi setiap wanita, tidak terkecuali anda, bukan? Ketika sudah had tepu dan juga marah kerana perut buncit tidak mahu hilang, tentunya anda akan penat untuk berusaha mencuba.

Perasaan hingga putus asa sudah pasti. Tapi, bukan bererti mendapatkan perut kempis dan rata adalah sesuatu yang mustahil. Anda tidak perlu bingung lagi, ikuti 10 cara mudah mengecilkan perut dibawah ini, dijamin perut buncit bakal go away! Jom semak selengkapnya.

1. Senaman teratur

Cara yang paling mudah dilakukan untuk mengecilkan perut adalah olahraga. Anda boleh mencuba senaman seperti joging, lompat tali, dan berenang, bahkan yang paling sederhana dan boleh anda lakukan dari rumah saja seperti mengikuti gerakan yoga, zumba, serta berbagai senam aerobik lainnya di youtube.

2. Perbanyak minum air putih

Nah, kalau yang satu ini juga tidak kalah mudahnya untuk anda lakukan untuk mengecilkan perut. Apalagi kalau bukan memenuhi pengambilan air dalam badan. Memperbanyak minum air putih memang tidak ada ruginya, selain punyai kalori, air putih memiliki manfaat yang baik bagi tubuh untuk merumuskan racun dan lemak-lemak degil dalam tubuh anda.

3. Istirehat dan cukup tidur

Memiliki peranan yang sangat besar, istirehat dan tidur yang cukup merupakan salah satu cara mengecilkan perut yang dapat anda lakukan. Ketika waktu tidur anda kurang dari 5 jam, lemak-lemak di dalam tubuh akan cenderung lebih mudah untuk bertambah. Begitu juga yang terjadi ketika anda tidur terlalu panjang, perut akan menjadi lebih mudah buncit kerananya. Cubalah untuk tidur selama 8 jam setiap harinya secara konsisten untuk mendapatkan hasil yang maksima.

IKLAN

4. Makan dengan bahagian lebih kecil

Kalau biasanya anda makan sebanyak 3 kali sehari yang semuanya adalah makan makanan berat, anda harus mula cuba untuk mengganti kebiasaan itu, di mana anda harus sering makan tetapi dengan bahagian yang kecil. Cara mengecilkan perut yang satu ini cukup berkesan untuk mengecilkan perut dan mencegah lingkar perut anda membesar.

5. Pengambilan kacang-kacangan

Kalau anda penggemar makanan ringan, cubalah beralih ke jenis makanan ringan yang jauh lebih sihat seperti kacang-kacangan. Selain lebih rendah kalori, cara yang satu ini sangat dicadangkan untuk mengecilkan perut. Penyelidikkan menunjukkan, orang yang memakan kacang-kacangan paling tidak dua kali seminggu akan lebih mudah menjaga berat badannya dibanding mereka yang tidak.

6. Makan lebih banyak buah beri

IKLAN

Buah beri boleh membantu anda untuk menurunkan gula dalam darah dan juga melawan lemak degil. Cara mengecilkan perut ternyata betul-betul semudah ini, yang anda perlu lakukan hanyalah memperbanyak memakan buah jenis beri!

7. Minum segelas campuran air dan perahan lemon

Sebagai booster yang boleh membantu detoksifikasi pencernaan, meminum campuran air dan perahan lemon boleh membantu anda mengecilkan perut. Selain itu, cara yang satu ini boleh benar-benar meningkatkan fungsi kerja hati anda. Jangan ragu lagi sis, jom cuba!

8. Minum smoothie di pagi hari

Cara bagus untuk tetap sihat sekaligus berkesan untuk mengecilkan perut salah satunya adalah cara yang satu ini. Cubalah makan tembikai yang telah dijadikan smoothie. Kandungan asam amino di dalamnya boleh mengurankani lemak dalam tubuh serta membuat jisim otot semakin ramping. Nenas juga patut anda cuba kerana kandungan bromelain di dalamnya dipercayai boleh membantu menguraikan protein dan mencegah kembung.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI:

9. Hindari stres berlebih

Seringkali dianggap remeh, cara mengecilkan perut yang satu ini kerap dianggap tidak serius. Padahal, stres menjadi salah satu penyebab penimbunan lemak terutama dibahagian perut. Akar dari setiap permasalahan tubuh pada dasarnya adalah fikiran, ketika stres kelenjar adrenal dalam tubuh akan melepaskan hormon kortisol secara berlebihan dan itu tidak baik untuk tubuh anda.

10. Minum teh hijau

Mengandung antioksidan epigallocatechin gallate (EGCG) yang tinggi, teh hijau sangat sesuai untuk mengecilkan perut buncit anda saat ini. Tidak hanya itu, teh hijau dipercayai juga mampu meningkatkan metabolisme dalam tubuh, apalagi kalau ditambah dengan senaman ringkas agar semakin efektif manfaatnya terasa untuk anda.

Nah, itulah, cara mudah mengecilkan perut yang boleh anda lakukan. Tidak ada sesuatu yang boleh anda peroleh secara segera, segala hal tetap perlu proses. Bulatkan tekat untuk mencapai hasil yang maksima!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI