Kanta lekap merupakan pilihan wanita masa kini berbanding kaca mata kerana ia lebih mudah dan nampak cantik bila dipakai. Namun, anda perlu menjaga kanta lekap sebaik-baiknya kerana ia berkait rapat dengan mata dan dibimbangi mata dijangkiti kuman sekiranya ia tidak dijaga dengan betul.

Banyak kes yang Hijabista dengar tentang kes individu yang hampir buta akibat pemakaian kanta lekap. Terbaru, seorang gadis bernama Siti Musliha telah berkongsi pengalamannya yang hampir buta gara-gara kanta lekap sekitar April yang lalu. Nasib baik dia bertindak pantas dan terus pergi ke klinik mata berhampiran. Jika tidak, apa agaknya yang jadi.

Hijabista kongsikan kisah Siti Musliha buat hijabi semua. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda semua.

3 April 2017 yang lalu memang pengalaman hitam aku bila mata sebelah buta sekejap sebab contact lens (CL). Aku nak share pengalaman nie untuk korang yang pakai CL, then bagitahu sekali cara yang betul jaga CL macam doctor mata bagitahu.

Sebelum aku share pasal cara pakai & jaga CL, aku nak cerita macam mana aku boleh buta sebelah mata sekejap. Aku memang jenis pakai CL bila keluar jalan-jalan. Sebab rabun tu masalah utama, selebihnya normal as perempuan nak nampak cantik.

Mata Tak Boleh Buka Langsung

Nak dijadikan cerita, masa buka CL, mata aku kering takde air dekat mata. Then aku cabut CL agak kasar but still tak menyakitkan mata. Esoknya pagi nak bangun, sebelah mata langsung tak boleh buka, pedih sakit yang teramat amat sangat sampai menangis. Menangis pun rasa pedih dan perit gila.

Terus pergi klinik mata terdekat, buat scan mata, pakai lampu biru & mata penuh dgn calar-calar sebab CL . Calar paling teruk dan paling besar lukanya betul-betul kena dekat anak hitam mata dan itu punca mata pedih dan tak boleh buka.

Pekerja tu terpaksa pakaikan bandage contact lens untuk bagi mata kurang rasa sakit buat sementara sebab aku disuruh untuk pergi klinik pakar mata untuk rawatan seterusnya dalam masa 24 jam. Takut jangkitan kuman dan boleh ke arah buta. Masa tu Allah je tahu betapa takut, sedih, menyesal, semua ada.

Lepas tu terus rujuk doktor pakar mata. Macam biasa, dia scan mata then bagi segala ubat-ubat mata yang aku kena guna secara konsistan tanpa skip. Aku dpt 4 ubat; gentamincin eye oil treatment, sterile eye pad, eye drop nicol & last sekali antibiotic amoxicillin.

Setiap 15 Minit Kena Titis Ubat

Setiap 15 minit aku kne drop gentamincin eye oil treatment tu dekat mata. Memang oily gila rasa mata macam kena bubuh minyak. Bayangkan betapa seksanya 15 minit sehari nak kena bubuh dekat mata, sama juga dengan eye drop nicol. Terpaksa kunci jam setiap 15 minit untuk 24 jam sehari.

Doktor pesan kalau nak cepat baik, kena struggle. Masa tu Allah je tahu betapa aku tak tido siang malam  demi nak baikkan mata. 4 hari babe aku tidur tak betul. Hari ke-5, alhamdulillah mata dah slow-slow boleh buka dan nampak sekeliling. No more sterile eye pad, dah macam lanun.

Itulah kisah sedih aku pasal CL. So ini cara pakai dan penjagaan CL aku nak share dari doktor mata tu sendiri. Sebelum pakai kanta lekap, pastikan tangan dicuci dengan betul. Seelok-eloknya guna air sabun, bilas dan cuci. Jika masih rasa pedih, cuci lagi kanta lekap.

Tanggal Kanta Lekap Sebaik Sahaja Sampai Rumah

Lepas letak kanta lekap dalam mata, titiskan air Renu yang khas untuk mata yang memakai kanta lekap. Biasanya kita dengar yang penggunaan maksimum kanta lekap selama 8 jam. Jadi ikut peraturan ini. Biasakan selepas balik dari mana-mana terus tanggalkan, cuci dan rendam kanta lekap.

Air Renu atau apa sahaja air rendaman untuk kanta lekap wajib ada! Jangan sesekali guna air paip ya. AWAS!

Mata Itu Anugerah Allah, Jaga Sebaiknya

Kanta lekap hendaklah sentiasa dicuci. Bilas kanta lekap sekurang-kurangnya 3 kali. Bila sudah tanggalkan kanta lekap, jangan biar mata begitu sahaja. Titiskan dengan Eye Glo supaya mata tidak menjadi merah dan kering . Air Renu & Eye Glo beli dekat Watsons okay.

Selamat menjaga contact lens anda & paling penting jagalah mata anugerah Allah bagi.

Korang, mana-mana yang malas nak cuci CL , guna ‘washer lens’. Senang je, letak air saline utk cuci CL. Letak lens kiri & kanan then putar je penutup tu sampai korang puas hati dah bersih lens tu. Putar macam mesin basuh tu. Alat nie jual banyak kat IG . Murah-murah je uols.

Air saline untuk cuci CL sahaja. Seeloknya cuci sehari 2 hingga 3 kali okay. After cuci CL, rendam dengan air RENU multipurpose solution. Take note korang.

Renu multipurpose solution . Setakat nie yang paling best solution untuk rendam CL. Memang function untuk bersih dan basmi kuman. Renu nie bantu CL sentiasa basah & selesa bila dipakai. Jangan sesekali guna solution nie bila dah tamat tempoh. Boleh guna as pencuci dan rendam CL.

Ni normal saline, solution paling murah. Air saline nie hanya untuk cuci CL & jangan sesekali guna as rendaman CL, ianya saline garam yang bukan berfungsi untuk basmi kuman. Ia sekadar mencuci CL. Bekas CL pun jangan cuci guna air paip, cuci guna air saline juga setiap 3 bulan sekali. Take note.

Sumber: Twitter Cik Siti Musliha

Tinggalkan Komen