Mungkin bagi sesetengah orang menukar cadar tilam sudah memadai namun tanpa kita sedar sebenarnya kita perlu melakukan amalan ‘permbesihan tilam’ secara berkala. Menukar cadar tidak cukup kerana kita tidak membersihkan tilam. Berikut perkongsian yang boleh diamalkan terutama bagi mereka yang mengalami masalah jerawat dan alahan pada kulit.

Tilam ni tempat biak banyak kuman-kuman kan macam kita tengok iklan febreez tu..kita habiskan masa secara puratanya 5-8 jam sehari atas tilam, so deep clean sangat perlu ok..

Nak angkat tilam jemur memang tak larat la kan nak-nak kalau tilam 12 inch tu..so boleh guna cara ni untuk buat deep clean mattress..boleh try buat dalam 4 bulan sekali or time ade family members yang demam ke sakit..

Cara :
1) vacuum tilam guna kepala vakum yang kecik muncung tirus tu ( x guna untuk vacum lantai)

Yang Ada Masalah Jerawat, Boleh Cuba Cara Basuh Tilam
.

2) hilangkan stain kat tilam : terpulang la pakai cara ape pun..for me lebih suka letak baking soda, sembur ngan cuka biarkan seketika, gosok dengan kain ( boleh skip step ni kalau tilam x kotor)

IKLAN

3) tabur baking soda biarkan dalam 4-6 jam..untuk serap moisture and odour

Yang Ada Masalah Jerawat, Boleh Cuba Cara Basuh Tilam

 

IKLAN

Posted by Syuhaidah Asmaa Khalid on Sunday, 8 September 2019

 

4) vacum lebihan soda bikarbonat tu

IKLAN

Posted by Syuhaidah Asmaa Khalid on Sunday, 8 September 2019

5) spray dettol + air

Yang Ada Masalah Jerawat, Boleh Cuba Cara Basuh Tilam
.

6) anginkan tilam dengan bukak tingkap semua

Yang Ada Masalah Jerawat, Boleh Cuba Cara Basuh Tilam
Da siap..senang kan..

Sumber kredit: Syuhaidah Asmaa Khalid