Memiliki kulit yang sihat dan cantik menjadi impian setiap wanita. Kulit yang sihat menjadikan seseorang wanita itu lebih berkeyakinan. Namun semuanya bergantung kepada cara penjagaan kulit anda. Pastikan anda lakukan rejim yang konsisten setiap hari untuk mendapatkan hasil yang diidamkan.

Jika anda tidak tahu produk yang sesuai dengan anda, apa kata cuba amalkan tip yang dikongsi oleh wanita bernama Sara Damia menerusi akaun Facebooknya. Menurut Sara Damia, produk-produk yang dicadangkannya ini boleh didapati di farmasi sahaja.

Foto: Facebook Sara Damia

1) #Cleanser

Untuk pencuci muka sis pilih Cetaphil, takpelah mahal sikit asalkan puas hati. Sebelum-sebelum ni pernah guna local product, ok juga takde masalah, cuma berminyak, tak boleh tahan. So bila jumpa je cleanser ni alhamdulillah sangat sebab memang berkesan. Banyak function tau, nak guna jadi makeup remover boleh, moisturizer pun boleh.

Tips: cuci muka 2 kali sehari, waktu pagi lepas bangun tidur dan malam sebelum masuk tidur. Untuk kulit normal boleh guna air suam, lebih cepat serap ke dalam kulit muka. Untuk kulit berminyak pula kena cuci guna air suhu bilik, tak boleh guna air suam tau, skin korang akan jadi lebih cepat berminyak. Sambil cuci tu urut-urut sikit muka, usap menghala ke atas, tu tips awet muda. Pernah jumpa sorang aunty, dia cikgu umur 50++ tapi muka dia satu kedutan pun takde. Dia cakap memang dari muda dia amalkan cuci muka macam tu, jangan sesekali lurut muka ke bawah kalau tak nak kulit berkedut. Lepas dah siap cuci tu, jangan lap muka guna tuala atau apa-apa sekalipun, biarkan muka kering sendiri, duduk lah depan kipas ke aircond ke kalau nak cepat kering

*Cuci muka penting untuk refresh muka dan hilangkan kotoran yang lekat pada wajah, barulah kulit boleh bernafas. Kalau tak bersih, liang roma akan tersumbat dan halang pertumbuhan sel-sel kulit baru seterusnya mengundang kepada pembentukan pigmentasi, hahaha. Dah macam ayat kamus pun ada. Pointya kalau cuci muka pun malas, balik kerja terus tidur, tak disiplin macam sis suatu ketika dahulu, berangan jelah nak flawless, hihi. Ok,next!

2) #Toner

This is my new bae, soothing facial toner for sensitive skin. Toner ni memang sesuai untuk semua jenis kulit. Best tau, wangi pun wangi, lepas pakai muka rasa fresh giteww.

Tips: Lepas dah cuci muka tadi, ambil kapas, tuang toner kat kapas, usap pada muka. Pastu jangan tinggal gitu je, picit-picit muka guna jari supaya toner tu absorb betul-betul dalam kulit. Tunggu lebih kurang 2-3mnit kalau nak apply apa-apa kat muka lepas pakai toner

*Toner wajib ada untuk balance kan balik pH level kulit kita. Toner lah yang menutup semula liang roma terbuka waktu kita cuci muka tadi.

3) #Serum

Ok, tak kesah lah serum apa pun yang korang guna, tapi serum ni serum paling magic yang sis pernah try, highly recomended. Dia ada dua, lagi satu tu anti-kedut, tapi sis pilih yang ni Bio essence rose gold for glowing skin. Hari-hari guna sampai tak perasan dah nak habis, haha.

IKLAN

Tips: pilih serum yang sesuai dengan masalah kulit kita. Pakai serum lepas pakai toner tadi, kalau siang sis cuci muka+toner+serum and then baru makeup, malam repeat step yang sama cleanser+toner+serum pastu tidur. Kena konsisten ye syg-syg, buat hari-hari, baru dapat result yang positif. Serum ni kira macam pengganti krim siang dan malam sebab sis tak boleh pakai krim, nanti oily teruk dan naik pimple. Dulu first time try ni sbb ada sorang kakak tu muka dia macam kulit telur even tak makeup sekalipun, dia tak guna apa-apa skincare tau,s erum ni je. Cara apply letak sikit kat tapak tangan, sapu dan ratakan ke seluruh wajah. Buat urutan muka perlahan-lahan sampai serum meresap ke dalam kulit.

*Serum penting untuk merawat kulit kita yang semakin kurang kolagen seiring dengan peningkatan usia. Serum menjadikan kulit muka lebih halus dan lembut. Biasanya MUA akan apply serum sebelum makeup orang untuk dapat effect makeup lebih flawless, untuk makeup tahan lama pulak korang boleh try sapu ais kat muka before makeup.

4) #Scrub

Haa untuk scrub pap pap sis pilih Fresh skin from St Ives. Actually dia ada 3, pilih ikut masalah kulit masing-masing. Yang green tea tu untuk orang yang nak clearkan blackhead & whitehead, apricot blemish control tu untuk kulit berjerawat, so skin yang ada masalah selain daripada tu boleh guna yang apricot fresh skin ni. So far guna ni ok, tak rasa nak tukar.

Tips: scrub muka at least seminggu 1 kali. Kalau macam sis, buat selang seli, minggu ni scrub mnggu depan masker. Kalau rajin dan ada masa buat lah 2 kali seminggu, tapi jangan too much, exfoliate skin memang bagus, tapi kalau over nanti kulit boleh meradang dan semakin nipis. Scrub muka lepas cuci muka guna cleanser, before pakai toner.

*Scrub digunakan untuk menanggalkan sel2 kulit mati, memudarkan parut dan melicinkan kulit. Orang yang sering makeup sangat-sangat memerlukan scrub untuk mencegah pori-pori muka daripada tersumbat.

5) #Masker

Masker memang sis guna bahan-bahan semulajadi je, hahaha. Ada banyak, tapi ni lah 3 benda yang selalu repeat. Yogurt asli, tomato yang dibekukan dan madu (baru beli semula madunya, maklumlah guna 1 rumah).

Tips: masker ni pakai seminggu sekali dah ok. Kalau rajin set lah hari, contoh ambil hari Isnin & Khamis. Isnin scrub, Khamis masker. So setiap minggu hari Khamis tu tukar-tukar lah, minggu ni yogurt, minggu depan madu pulak. Yogurt tu terus apply gitu je lepas cuci muka, biarkan 15 minit dan bilas, nak campur sikit yogurt dengan soda bikarbonat pun boleh. Selalu berangan kalau ada suami kat rumah, apa yang kita sapu kat muka kita sapu sekali kat muka dia, hahahaha. Ok maaf lari topik. Jom sambung..

Tomato tu pulak sis tonyoh setiap malam kat muka sebelum tidur time datang bulan, hehe. Kalau hari biasa nak jadikan masker, sis campur dengan madu, biarkan 15 minit dan cuci. Kalau nak apply just madu sahaja atas kulit pun boleh. Sis ada kazen muka dia breakout, dia rawat pakai madu je, hari-hari dia sapu madu kat muka sampai sekarang dah gebu gebas dah.

*Kandungan dalam yogurt mampu mencerahkan kulit dan memudarkan parut. Madu tu pula ada 1001 khasiat, antaranya termasuklah menghilangkan jerawat dan menghaluskan kulit. Keistimewaan tomato pula dapat mengatasi kulit berminyak, melembut dan glowing kan wajah. Masker ni umpama treatment untuk kulit, sama juga macam rambut, kenapa kita kena buat treatment? Sebab taknak rambut rosak, so macam tu jugalah dengan kulit muka kita ye tuan puan.

6) #Agnesia

Jangan terperanjat, korang tau tak bedak ni boleh hilangkan jerawat pasir? Alaa yang tumbuh banyak tapi kecik-kecik tu haa. Ye, boleh hilang! Dulu waktu mula-mula pakai tudung, bila buka tudung ada jerawat kecik-kecik kat bahagian muka yang tertutup dengan tudung, mungkin kulit tak dapat bernafas, gatal-gatal pulak tu, sampai lah satu hari gatal tak menahan sis tepek bedak tu kat bahagian jerawat pasir and then bawa tidur.

Bangun je pagi tengok cermin, suprise sangat sebab dah tak gatal and better. Pastu buat research dan rupanya memang betul pun bedak ni boleh hilangkan jerawat pasir, dalam hati cakap kalau tau dari dulu lagi sis buat gitu, hahaha. So start dari hari tu setiap malam sebelum tidur memang tepek bedak ni kat area yang bermasalah, alhamdulillah brkesan sampai sekarang tak pernah lagi ada jerawat pasir kat muka. Korang kena try!

*Jangan risau, kulit takkan jadi kasar, lagipun bedak ni just sapu kat sebahagian area je, bukannya satu muka.

7) #Acnegel

Yang ni korang kena ada 1,tak kesahlah brand apapun, tapi sis prefer to oxy, acne pimple medication. Yang ni guna dia kalau korang tumbuh jerawat batu yang besar-besar tu tak memasal, sapu je tebal-tebal kat atas jerawat and then bawa tidur. Insha’Allah esoknya bangun dah okay.

Tips: Kalau tumbuh jerawat jangan picit, ni cakap dari pengalaman, memang akan merebak kecuali jerawat tu dah sampai stage 3, di mana bila kita picit sikit je gunung berapi tu akan meletus dengan jayanya, itu korang boleh usik, sebab dia takkan tinggalkan parut yang kronik. Tapi kalau baru nak tumbuh, gatal nak picit juga, proses baik pulih skin akan jadi lebih lama, jerawat tu akan tinggalkan kesan hitam yang makan minggu baru nak hilang dan lebih teruk boleh tinggalkan lubang kat muka kita. Sama juga dengan blackhead kat hidung, tolonglah jangan picit hari-hari, nanti terkopek-kopek kulit kat area tu, I’ve been there.

8) #Makeupremover

And after all, this is my only choice to remove dirt from face, tak nak lain, haha. Ada dua, 1 lagi colour pink but I choose the blue one, untuk oily skin.

*Sis guna ni before cuci muka balik kerja sebelum tidur, kalau time pagi-pagi nak cuci muka tu tak usah ler, hahaha. Cara dia ambil kapas, tuang sikit pastu usap kat muka, maka akan keluarlah segala kotoran, minyak dan makeup tertanggal kat kapas tu. Makeup remover kena ada sebab cuci muka sahaja memang tak cukup bersih, kalau tak percaya boleh buat testimoni, cuci muka macam biasa, pastu ambil wet tissue and try lap sikit kat muka. Mesti ada lagi kesan minyak dan lain-lain. So kena buang dulu kotoran kat wajah guna makeup remover, baru guna cleanser k.

9) #Vaseline

The last one is vaseline, semua orang wajib ada. Sis guna ni setiap hari sebagai pelembap bibir dan setiap malam sebelum tidur sapu kat bulu mata atas dan bawah. Hasilnya sekarang bulu mata bawah dah ada dan tumbuh dengan lebatnya, hihi. Jarang dah pergi work pakai mascara, adalah sometimes tapi tak selalu, mungkin setiap Ahad baru pakai mascara. Saja melaram sebab pakai baju jalan, hari-hari lain kena pakai uniform. Vaseline ni serbaguna, termasuklah mencerahkan siku dan melembutkan kulit kasar di tumit.

Sekian untuk perkongsian kali ni, semoga bermanfaat untuk semua. Tak perlu habis beribu-ribu untuk dapatkan kulit yang bersih. Jangan lupa minum air kosong at least 1 hour 2 liter untuk kulit yang sihat dan cantik. Mana tau semua sempat flawless sebelum raya, hihi. Good luck gais!

Sumber: Facebook Sara Damia