Setiap wanita mengidamkan kulit halus, bebas cela dan paling penting sihat luar dan dalam. Namun, dek gaya hidup dan keadaan persekitaran sekarang, terdapat pelbagai faktor termasuk radikal bebas di udara yang boleh menyebabkan masalah kulit kepada kaum hawa.

Sebab itu, wanita disarankan untuk berdisiplin dalam menjaga, membersih dan merawat kulit selepas memilih produk penjagaan wajah mahupun makanan tambahan yang sesuai.


Berikut perkongsian melalui Facebook Tips by Ira Norman

Salah satu penyebab kulit kusam or dull skin adalah disebabkan kulit tidak di exfoliate sehingga menyebabkan dead skin cells stay on our skin surface dan juga sebab tidak pakai sunscreen. That’s why your skin nampak kusam. Kulit dehydrated juga salah satu penyumbang ke arah kulit kusam.

IKLAN

The key is to always hydrate your skin, never ever skip to wear your sunscreen & exfoliate. Tak kisahlah dgn physical exfoliatior or thru chemical exfoliator. Lactic acid tu contoh chemical exfoliator. Scrubs tu contoh physical exfoliator. Scrub ni weekly rutin yg pada kekra wajib buat atleast seminggu 2 kali. Scrubs ni really helps to remove dead skin cells. The rules in exfoliating routine ni, Tak kisah lah nak pakai scrubs or direct acid utk exfoliate, yg penting, sunscreen jgn skip pakai everyday. Baru lah kulit tak kusam. Dah exfoliate tapi kusam jugak? Ask yourself, u pakai sunscreen ke idok.


Nak kulit nampak cerah dan tak kusam tapi skip sunscreen, mcm mane lah skin u nak cerah. If u mmg tak berhajat nk pakai sunscreen, tak perlu lah pakai any exfoliator pon. Tak membantu. When u scrubs your skin, your skin surface tu akan nipis sikit. Especially kawasan yg ada dark spots or jeragat or parut jerawat. Bila tak pakai sunscreen, skin akan directly exposed to uv rays, and menyebabkan kawasan dark spots tadi or jeragat become more darker & worse.

IKLAN


Uv rays definitely will cause skin cell’s damage. That’s why bila u scrubs, your skin nampak tak kusam, dark spots pon nampak fade away. Tapi temporary, sebabnya tak pakai sunscreen. Bila u skip suncreen or pakai sunscreen tapi tak reapply or pakai nipi sgt, bila u scrub, parut or dark spots akan pudar kejap je. Pastu akan jd more darker or tak hilang2 pon parut hitam u sebab your skin get exposed to sun rays & u keep on scrubbing your skin again & again pastu tak pakai lagi sunscreen.

IKLAN


Maka sebab itulah keadaan kulit tidak semakin pulih. Scrubs + sunscreen, dark spots boleh pudar + muka tidak kusam. Scrubs only without sun protection, dark spots endup tak kan pudar lansung, or kalau pudar pon, temporary. Lepas tu when your skin exposed again to sun rays, parut or dark spots tu akn hitam balik. So sampai bila2 pon tak kan hellok. Even u pakai brigthening serum habis stu botol dalam masa dua hari sekali pon. Tak kan hellokkk. When that happened, jgn tanye lagi, kenapa eh kulit saya makin kusam?? Tepuk dada tanya pipi tu .

* The best booster untuk kulit kusam ke or nak pudarkan parut hitam ke is EXFOLIATE, HYDRATE, SKIN BOOSTER (BRIGTHENING PRODUCT IN SERUM/ESSENSE/SPOT TREATMENT/AMPOULE), PROTECTION (SUNSCREEN).

Sumber kredit: Tips by Ira Norman