Kulit wajah yang sihat, mulus dan berseri membuatkan penampilan seseorang wanita itu nampak begitu mempersona. Bila lihat kulit wajah seseorang individu begitu cantik dan sihat tentunya mengundang rasa ingin tahu apa yang diamalkannya.

Namun untuk memiliki kulit yang sihat dan cantik tentulah memerlukan usaha. Kulit yang sentiasa dijaga dan dibelai akan kelihatan glowing dan berseri. Rutin penjagaan wajah yang konsisten mampu merealisasikan impian anda untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik.

Berikut amalan yang boleh dilakukan setiap hari bagi mendapatkan kulit yang sihat, berseri dan menawan.

CUCI WAJAH DUA KALI SEHARI
Jika anda sememangnya mengamalkan rutin ini, tahniah! Anda berada di jalan yang betul untuk mendapatkan kulit yang sihat dan bersinar. Mencuci wajah dua kali sehari adalah rutin yang ideal dan ia seharusnya dilakukan secara konsisten.

IKLAN
Wajib Pakai Sunscreen Setiap Hari, Rutin Mesti Buat Supaya Wajah Kekal Glowing
Sumber gambar: pngio.com

Liang pori kulit wajah lebih mudah tersumbat dengan kotoran, toksin dan banyak lagi yang boleh menyebabkan kulit anda merengsa. Dengan cucian dua kali (pagi dan malam) ia akan memudahkan kulit anda untuk menyingkirkan sel kulit mati. Syaratnya, dapatkan pencuci wajah yang sesuai dengan kondisi kulit anda. Normal, kering, berminyak atau kombinasi, periksa dan ketahui kulit anda sebelum membeli pencuci muka yang sesuai.

PAKAI SUNSCREEN BAGI MELINDUNGI KULIT
Tidak ramai di antara kita yang memakai SPF atau sunscreen ini secara konsisten. Tahukah anda ianya sangat penting untuk kesihatan kulit wajah? Jangan sesekali anda skip langkah ini kerana sinar UV mampu merosakkan sel kulit yang boleh mengakibatkan timbul tanda-tanda penuaan pra-matang. Masih belum terlambat untuk anda masukkan rutin ini ke dalam regimen kecantikan harian anda.

IKLAN
Wajib Pakai Sunscreen Setiap Hari, Rutin Mesti Buat Supaya Wajah Kekal Glowing
Sumber gambar: thehealthy.com

TAMBAH PRODUK ANTIOKSIDAN DALAM PRODUK PERAWATAN WAJAH 
Biasanya antioksidan ini datang dalam bentuk serum dan ia mampu menghalang dan melambatkan proses penuaan pra-matang. Antioksidan ini juga mampu melindungi kulit wajah anda dari radikal bebas, pencemaran dan juga stres. Pakai serum anda setiap hari di bawah sunscreen dan juga pelembap.

Wajib Pakai Sunscreen Setiap Hari, Rutin Mesti Buat Supaya Wajah Kekal Glowing
Sumber gambar: today.com

SEGERA RAWAT MASALAH KULIT WAJAH SEBELUM MELARAT
Tidak kiralah bintik itu bintik hitam atau jerawat, rawat ia sebelum ia menjadi lebih teruk. Wanita yang memiliki T-zone yang berminyak selalu mendapati pipi mereka lebih kering. Gunakan krim anti jerawat yang ditambah asid salisilik pada kawasan yang berminyak manakala gunakan produk melembap pada kawasan yang kering.

IKLAN
Wajib Pakai Sunscreen Setiap Hari, Rutin Mesti Buat Supaya Wajah Kekal Glowing
Sumber gambar: skinserum.org

MEMAKAI PRODUK PERAWATAN WAJAH YANG SESUAI
Tidak bermakna satu-satu produk mekap yang popular itu ideal untuk kulit anda. Kita semua memiliki kondisi kulit yang berbeza dan memadankan produk mekap dengan kondisi kulit anda sangat penting dalam memastikan kemaslahatan kulit wajah anda.

Wajib Pakai Sunscreen Setiap Hari, Rutin Mesti Buat Supaya Wajah Kekal Glowing
Sumber gambar: byrdie.com

Anda boleh sahaja bertanya kepada pakar dermatologi anda atau cari di dalam internet mahupun blog kecantikan akan bahan yang boleh dan tidak boleh anda pakai.

Rutin penjagaan wajah yang konsisten dan juga produk yang berpadanan dengan kondisi kulit anda akan membuatkan kulit sihat dan bersinar. Tidak perlu berbelanja beribu ringgit untuk membuat rawatan di klinik atau spa. Hanya pastikan guna produk yang betul dan konsisten menggunakannya.