Vitamin C sememangnya bagus untuk kulit. Ia menjadikan kulit lebih lembut, sihat dan berseri. Vitamin C bukan sahaja diambil secara oral tetapi juga dalam bentuk produk perawatan wajah.

Namun perlulah berhati-hati ketika membuat pilihan. Hal ini kerana jika tersalah pilih ia pasti akan meninggalkan kesan sampingan. Dapatkan info yang tepat jadi anda dapat menggunakan produk yang tepat.

Berikut perkongsian Skincare_Addicts

CARA NAK PILIH VITAMIN C

1. Pilih Yang Betul
Biasanya orang tahu vitamin C ini adalah ascorbic acid. Kajian menunjukkkan
ascrobic acid boleh dan mampu merawat hyperpigmentation atau tone dan tekstur kulit yang kita tak mahu. Proven yang ia juga stimulate and boost production of collagen.

Sumber gambar: Pinterest.com

Ada setengah brand tu, memang single datangnya ascorbic acid semata dan ada dalam bentuk Magnesium ascorbyl phospahte atau ascorbyl palmitate. Semuanya vitamin C tapi fungsi berbeza untuk kulit.

2. Air atau Minyak
Biasanya Vitamin C serum yang bagus adalah dalam bentuk air bukan minyak.

3. pH Level
Vitamin C in the form of Ascorbic Acid is only stable low pH formulations, so look for products with level 3.5 or lower.

IKLAN

4. Percentage
Products with a concentration of 20-25% Vitamin C, especially in the ascorbic acid form, are likely to produce noticeable and excellent results fairly quickly. Bagi novice, try la dulu 5% takut muka tak biasa.

Macam ada setengah tu, terbeli yang percentage tinggi, bila pakai jadi pedih, korang mix dengan toner atau moisturiser (tapi bukan aha bha toner)

Sumber gambar: soapgoddess.com

5. Bahan Tambahan
Vitamin C memanglah banyak kebaikan dia. Tetapi kadang kadang sorang sorang ni tak bagus juga. Bukan tak bagus tapi macam tak lengkap.
Lain lain powerhouse skin performers adalah Hyaluronic Acid, Ferulic Acid, plant-derived substances (phytonutrients), and other antioxidants like Vitamin E and A. So,dalam serum tu, sebaiknya ada mix dengan yang ni jugak. Untung pun untung. Kulit akan nampak lebih muda juga.

6. Jenis Kulit
Setiap orang ada jenis kulit yang berbeza. Berminyak, normal atau kering dan ada jugak sekaligus atau kita panggil kombinasi.

IKLAN

Kalau muka kita jenis normal atau oily sikit, boleh guna ascorbic acid sorang sorang dia.
Tetapi kalau kering atau sensitive, cari yang sodium or maganese ascorbyl phosphate. Dia ni akan bantu elakan kemerahan dan irritation.

Benda ni tengok kat ingredients ya sebab itu kita kena cakna bab ingredients. Bukan boleh main beli. Orang pakai cantik, kita pakai tak menjadi.

7. BERWARNA, Dont hide a truth ya
Banyak yang aku baca dari web mat saleh, atau beautyweb, beauty blogger,yang aku beli sendiri pun ada, aku tanya korean beauty guru katanya serum vitamin C yang bagus adalah dari kaler putih dan jernih. Kaler jernih dan putih. Ingat tuh!

Sumber gambar: pinterest.com

Kalau warna lain, ia menutupi keadaan di mana, adakah ia telah dioksidakan? Kita tak boleh nak tengok kalau keadaan serum tu oxidized kalau serum tu datang dalam brownish atau yellowish.

IKLAN

Tetapi ada setengah produk tu, dia memang sengaja buat ada yellowish sebab ya lah, katanya vitamin C kan, mostly kaler macam itu lebih sedap dipandang. Its up to u dear.
Etika pengilangan baik kosmetik kat oversea salah atau macam tak tepat kalau put some kaler on vitamin C serum. Tapi ada jer. Tak kata ia tak bagus tau tapi tak rekomen sangat la gitu.

8.Packaging
Semua orang harus tahu ya vitamin C adalah sensitive terhadap air dan cahaya. Bekas vitamin C serum yang bagus wajib gelap,opaque glass jar, dan ada pump getah.

Sila jangan kedekut dan habiskan dalam masa tiga bulan selepas dibuka. Lebih masa,buang dalam tong sampah. Jangan letakkan dalam bilik air ya. Setengah orang letak dalam peti tapi mereka biasanya balut dalam aluminum foil dulu sebelum letak dalam tu.

9. Jenama
Yang ni susah nak cakap. Tulis kan yang brand tu tak elok kang kena amaran saman. Korang bacalah yang aku tulis atas tu. Buat pilihan sendiri. Yes,there are many crappy brands outside.

Sumber gambar: spy.com

10. Harga
Take time, do your homework. Study about it first. Macam macam ada kat pasaran. Yang aku boleh cakap, biasanya ascorbic acid+hyaluronic acid harga tinggi sikit daripada biasa. Kesimpulan, buat pilihan diri sendiri. Ingat satu ayat ni,Your mileage may vary.

*Results from the use of beauty product may vary depending upon the individual and will depend on multiple factors, including your age, gender, skin type and condition, use of other products used, health history, lifestyle, diet and others.

Sumber kredit: Skincare_Addicts Top image: economictimes.com