Pilihan raya baru sahaja tamat dan menyaksikan kemenangan parti Pakatan Harapan (PH) yang diterajui oleh Perdana Menteri Malaysia ke-7, Tun Dr Mahathir Mohamad. Kemenangan ini sememangnya diraikan oleh rakyat Malaysia yang bersusah-payah keluar mengundi demi memilih kerajaan yang mereka mahukan.

Antara perkara menarik yang terjadi sepanjang pilihan raya ke-14 ini adalah tumpuan yang diberikan tehadap oleh kaum wanita terhadap YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang kini merupakan Ahli Parlimen Muar. Setiap hari, pasti ada sahaja berita dan gambar beliau terpampang di laman sosial.

Kebanyakan posting di laman sosial tentang Syed Saddiq dikongsi oleh kaum wanita dengan caption yang tidak sesuai seperti “Handsomenya Syed Saddiq sampai rasa nak pecah ovari.” Kenyataan seperti ini turut mengundang teguran seorang ustaz bernama Wan Asrul Al-Kalantani.

Menurutnya,fenomena ini amat memalukan dan menjijikkan. Wanita masa kini seakan sudah tiada perasaan malu sedangkan malu itu merupakan sebahagian daripada Iman. Tambahnya lagi, jangan memalukan agama Islam jika anda seorang Muslimah.

Semoga teguran ustaz ini dijadikan pengajaran buat hijabi di luar sana. Hijabista turut bersetuju dengan teguran yang diberikan. Tidak salah memuji tetapi biarlah berpada-pada. Jangan sampai wanita Islam dipandang rendah oleh masyarakat di luar sana.

Foto: Facebook Wan Asrul Al-Kalantani

Suatu teguran kepada sekalian Muslimat.

Jangan memalukan suami anda, jika anda adalah seorang isteri.

Jangan memalukan anak anda, jika anda seorang ibu.

IKLAN

Jangan memalukan ayah anda, jika anda seorang anak perempuan.

Paling utama, jangan memalukan agama Islam, jika anda seorang Muslimah.

Kenapa? Apa yang telah jadi?

Terbaharu, dengan munculnya YB muda, iaitu Saudara Syed Saddiq, Ahli Parlimen Muar. Respon yang diterima banyak. ALHAMDULILLAH, kebanyakannya positif.

A post shared by Syed Saddiq (@syedsaddiq) on

IKLAN

Namun dalam keadaan positif itu juga terpalit secalit negatif, iaitu sikap dan gelagat wanita Muslimah atau senang cerita wanita Islam Melayu.

Dengan tanpa segan silu, terkeluar istilah pecah itu, pecah ini. Ada juga yang terang-terangan menyatakan jatuhnya hati mereka kepada YB muda ini, dan kebanyakannya adalah dari kalangan isteri orang, lebih mudah faham, seorang isteri yang masih ada suami bersamanya. Fenomena ini amat memalukan dan maaf, menjijikkan.

Kita sibuk melaungkan Daulatkan Islam, Daulatkan Melayu. Namun, inilah antara yang amat perlu djaga, iaitu Daulatkan Islam dan Melayu di dalam diri dan rumah dahulu.

Tahukah apa yang menjadikan seorang wanita itu begitu berharga? Mereka begitu berharga apabila mereka menjaga Kehormatan Diri mereka. Tidak faham? MALU. Kerana malu itu sebahagian dari Iman.

IKLAN

“Eh, suami/ayah saya steady saja, kenapa kamu hendak sibuk? “

Ya, memang ‘steady’, itulah dipanggil dayus.

Sang faqir menegur bukan kerana menyatakan sang faqir ini orang yang baik. Sekadar ingin menjalankan tugas sebagai saudara sesama Muslim.

Tolong pelihara Iman anda.

َاْلإِيْمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُوْنَ أَوْ بِضْعٌ وَسِتُّوْنَ شُعْبَةً، فَأَفْضَلُهَا قَوْلُ لاَ إِلهَ إِلاَّ اللهُ، وَأَدْنَاهَا إِمَاطَةُ اْلأَذَى عَنِ الطَّرِيْقِ، وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ َاْلإِيْمَانُ.

“Iman memiliki lebih dari tujuh puluh atau enam puluh cabang. Cabang yang paling tinggi adalah perucapan ‘Laa ilaha illALLAH’ dan yang paling rendah adalah menyingkirkan duri (gangguan) dari jalan. Dan MALU adalah salah satu cabang Iman.”(Hadith Riwayat Al Bukhari)

Sumber: Facebook Wan Asrul Al-Kalantani

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI