Kita yang tinggal di negara yang beriklim tropika akan terdedah dengan sinaran UV yang boleh merosakkan kulit dan kerana kurang prihatin mengenai hal ini, risiko untuk kita mendapat kanser kulit adalah sangat tinggi. Sekiranya anda mula menggunakan pelindung matahari setiap hari seawal umur 20an, anda dapat mengurangkan pendedahan kepada cahaya matahari dari 57% – 67% setelah mencapai umur 70 tahun.

Sumber gambar: Oleg

Ramai yang tidak sanggup berhabis untuk krim yang mengandungi SPF dan melakukan banyak kajian untuk mendapatkan alternatif terbaik untuk melindungi kulit daripada sinaran UV. Akibatnya, mereka terpedaya dengan mitos mengenai sinaran UV tanpa mengetahui kebenaran di sebaliknya. Di sini kami ingin membantu anda mendapatkan kepastian mengenai mitos tentang sinaran UV yang anda perlu tahu.

Sumber gambar: Moose

Mitos & Fakta 1

Anda tidak akan terdedah kepada sinaran UV di bawah cuaca yang mendung. Jangan percaya mengenai mitos ini. Anda masih lagi terdedah kepada sinaran UV pada hari yang mendung kerana radiasi UV boleh menembusi kabus, awan dan kabut yang tebal.

IKLAN

Mitos & Fakta 2

Duduk di bawah payung di tepi pantai dapat melindungi kulit daripada sinaran UV. Sebenarnya, pasir pantai berupaya memantulkan 17 peratus sinaran UV. Jadi duduk di bawah payung tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kepada anda.

Sumber gambar: Anna

Mitos & Fakta 3

IKLAN

Memakai baju berlengan panjang dapat mengelak daripada sinar UV. Anda silap. Sekiranya anda memakai baju berlengan panjang yang nipis, radiasi UV masih mampu menembusinya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

IKLAN

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI