Kebanyakan wanita risau berat badan akan naik selepas makan secara berlebihan dan tidak mengambil kisah tentang kalori yang diambil setiap hari. Siapa yang mampu menolak pelbagai sajian menyelerakan sekiranya sudah dihidangkan di depan mata kan? Sebaiknya, kira kalori yang diambil setiap hari untuk mengelakkan berat naik.

Bercakap tentang berat badan, seorang gadis bernama Aja telah berkongsi rahsia bagaimana dia berjaya menurunkan berat badan sebanyak 12kg dalam masa 2 bulan menerusi akaun Twitternya. Daripada 60kg, Aja telah berjaya memiliki berat badan idaman iaitu 48kg. Wow, memang hebat! Tidak semua mampu menurunkan berat badan sebanyak itu.

Aja tidak lokek untuk berkongsi tip yang diamalkannya. Diharapkan tip ini memberi manfaat kepada hijabi di luar sana yang masih mencari-cari cara yang sesuai untuk menurunkan berat badan. Semoga berjaya!

************************************

Foto: Twitter Ajaoemji @Ajafn_

Berjaya kurangkan hampir 12kg dalam 2 bulan. Gambar kiri berat aku 60kg. Sekarang berat aku 48kg. 10RT aku share tips.

Okay ready for tips? Hehe. Tapi sebelum aku bagitau, tips ni korang kena kuat iman la sikit haha. Ala bukan lama sangat. Ikut metabolisme badan korang. Kalau tinggi, lagi lah cepat bakar lemak-lemak comel yang terkumpul tu. Kalau rendah lek benda still boleh.

Aku punya metabolism pun rendah juga tapi alhamdulillah boleh.

1. Setiap pagi, minum air lemon panas. Potong dua slice masuk dalam air kacau-kacau, minum. Kalau nak lebih pergh letak serai then rebus. Sedap k, no worries. Kalau boleh jangan skip la. Sehari sekali cukup.

2. Minum air banyak-banyak supaya rasa kenyang sebelum makan k untuk lebih cepat. Sehari kena banyak minum air. Untuk setiap 25kg, mesti 1 liter air. Kiralah berapa liter korang punya. Lepas tu aku makan buah. Aku cuba untuk rasa full dari makan buah. Plus SEDAP pergh no worries.

Foto: Twitter Ajaoemji @Ajafn_

3. Kalau nak rasa full, makan avokado belah dua untuk breakfast. And sebelah lagi untuk lunch. Yang penting minum air k jangan lupa.

4. Sehari aku makan 3 kali. Pagi, lunch and sebelum masuk Maghrib, dalam jam 6 macam tu. Aku makan sayur. Selalunya aku makan sawi buat sup hahahaha. So takdelah guna minyak. Bawang besar, putih, ikan bilis. Siap! Kalau nak tumis pun boleh jugak (kalau nak lagi sedap la)

5. Ok part ni yang aku cakap kena kuat iman tu. Susah sikit. Secara jujurnya, selama 2 bulan proses aku ni, eh sebenarnya sebulan++ cuma yang 2 bulan ni result akhir la. SAY NO TO NASI. Aku tak makan nasi langsung. Mula-mula ja susah, lama-lama korang terbiasa.

6. Tapi kita kena ambil carbo juga. So kadang-kadang aku makan roti masa lunch. Tapi itu kadang-kadang la.

7. Guna satu mangkuk kecil yang sama setiap kali makan. Penuhkan dengan sayur dulu. Lepas tu boleh la cuit-cuit sikit lauk-lauk lain. Tapi yang bergoreng say no more. Ambil la ikan yang sup-sup tu. Ambil sepotong cukup dah.

Foto: Twitter Ajaoemji @Ajafn_

8. Setiap kali ada masa lapang, buat la exercise sikit-sikit. Ingat tau diet 80% exercise 20% saje. Tapi still kalau nak lagi cepat dush dush dush buat la push up ke squat ke fuh PLANK ya ampun. Buat semua dalam seminit-seminit. Tak payah banyak-banyak. Sikit-sikit cukup la. Suka hati.

9. Sebelum tidur, buat la leg raise. Pilihlah satu dua dari gambar ni. Kalau aku buat sit up 30 dengan sitting twist 50. Aku malas nak buat semua so aku pilih dua tapi buat lama sikit la, hehe. Tak sampai pun 3 minit la tak payahlah malas sangat. Tapi sebelum tu jangan lupa solat Isyak dulu, haha.

10. Okay last ni penting. Mintalah doa, doa supaya istiqomah. Kalau kita nak kurus, buat macam mana pun tapi kalau tanpa izinNya, tak dapat juga kan. Ni serious talk k. Hahahaha. Ok bai. Target la lepas raya ni, hahaha.

Awal-awal je susah. Lama-lama okay. Nanti korang bangga dengan diri korang sebab macam tak sangka boleh buat. Percayalah.

Banyakkan baca inspirational quotes kat Google and tengok video-video transformation orang kat YouTube. Kalau korang jeles, semangat naik wo. Beli baju idaman, target muat baju tu. Done. Tak payahlah makan ubat macam-macam.

Setakat 2 bulan apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan keinginan korang yang bertahun-tahun tu. Ni antara quotes yang menguasai aku.

Selamat mencuba.

Sumber: Twitter Ajaoemji @Ajafn_

Tinggalkan Komen