Salah satu rutin perawatan kulit wajah yang sering menjadi pilihan ramai wanita tidak terkecuali kaum lelaki ialah memakai sheet mask. Malah ia sudah menjadi rutin wajib dalam merawat kulit wajah.

Sheet mask lebih mudah dan pratikal digunakan. Tidak hanya praktikal dan mudah digunakan, topeng wajah jenis ini juga dapat menjadikan wajah anda lebih cerah, lebih halus, lembab, dan anjal dalam sekelip mata.

Photo by Sam Lion from Pexels

Oleh itu, kerana penggunaannya hanya sekali, adalah penting untuk menggunakannya secara optimum agar tidak ada intipati yang terbuang. Berikut dikongsikan tip cara penggunaan sheet mask dengan cara yang betul.

Simpan Sheet Mask Dalam Peti Sejuk

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Simpan sheet mask di dalam peti sejuk sebelum memakainya. Sheet mask yang sejuk akan menjadikan wajah anda kelihatan lebih segar. Sangat menenangkan ketika digunakan dengan sempurna setelah seharian penat melakukan urusan kerja. Pakailah semasa berehat sebelum melelapkan mata. Pastikan tanggalkan sheet mask sebelum tidur.

Gunakan Mengikut Tempoh Masa Yang Ditentukan
Mungkin anda pernah terfikir, menggunakan sheet mask dalam tempoh yang lama akan membuatkan wajah anda akan lebih halus. Fikirkan semula. Memakai sheet mask pada wajah anda terlalu lama, apalagi membiarkannya semalaman semasa anda tidur hanya akan merosakkan kulit wajah anda.

IKLAN
Photo by Anna Shvets from Pexels

Hal ini kerana sheet mask akan kering dari semasa ke semasa, sehingga akan menarik kelembapan semula jadi pada kulit wajah. Oleh itu, gunakan sheet mask mengikut tempoh masa yang disyorkan pada pembungkusan. Rata-rata penggunaan sheet mask ialah antara 15-20 minit.

Potong Sedikit Bahagian Pembungkusan

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Semasa menggunakannya, jangan tergesa-gesa untuk membuka bungkusan sheet mask. Potong sedikit terlebih dahulu di kiri atas atau kanan plastik bungkusan. Kemudian, keluarkan cecair yang ada di dalamnya. Ini bagi mengelakkan pembaziran cecair yang tersekat di dalam bungkusan. Sapukan pada bahagian yang anda inginkan seperti leher atau tangan dan lengan.

Ratakan Dengan Jari Anda Dan Tarik Bahagian Sisi

IKLAN
Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Semasa meletakkan sheet mask pada wajah anda, pastikan anda mengibarkannya dengan jari agar sheet mask tidak ada gelembung. Dengan cara ini ini, sheet mask akan melekat dengan sempurna. Jangan lupa untuk menarik sheet mask di kiri dan kanan wajah sehingga wajah terasa tertarik. Ini juga boleh menjadi rawatan anti-penuaan.

Gunakan Kedua-dua Sisi

Photo by Anna Shvets from Pexels

Sekiranya sebelum ini anda hanya menggunakan sebelah sahaja sheet mask, mari ubah kebiasaan. Amat memalukan jika sheet mask masih mempunyai intinya, tetapi anda membuangnya. Sekiranya masa penggunaan yang disyorkan adalah 20 minit, gunakan satu sisi terlebih dahulu, kemudian setelah 10 minit, balikkan sheet mask dan gunakan sisi yang lain pula.

Gunakannya Dengan Kerap

IKLAN
Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Kunci penjagaan wajah adalah melakukannya dengan kerap. Gunakan sheet mask kegemaran anda dua hingga tiga kali seminggu agar wajah anda lebih sihat, lebih halus, lembap, dan rapi.

Sapukan Pada Bahagian Badan Lain

Photo by Polina Kovaleva from Pexels

Setelah selesai menggunakan sheet mask pada kulit wajah, biasanya sheet mask itu masih mempunyai sedikit esen melekit. Cara pertama yang boleh anda lakukan, lipat sheet mask, kemudian tepuk di bahagian wajah anda sehingga cecair menyerap lebih banyak ke dalam liang kulit. Seterusnya, gunakan sheet mask untuk bahagian tubuh yang lain. Anda boleh berbuat demikian di bahagian tubuh yang selalunya kering seperti siku, lutut, atau bahagian tubuh anda yang cenderung kasar.

HIJABISTA: Sheet mask berfungsi dengan lebih berkesan ia lebih mudah. Ini kerana kandungan dalam sheet mask lebih mudah  ‘meresap’ menembusi lapisan kulit. Kandungan yang dapat diserap oleh kulit lebih daripada cara penggunaan biasa menggunakan jari.

Sumber kredit: Top image: Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI