Kebiasannya bahagian hidung adalah bahagian paling sensitif dan mudah ditumbuhi jerawat. Namun ada caranya untuk memastikan bahagian hidung ini licin umpama bahagian kulit bayi.

Seperti perkongsian wanita ini Syahira Farzana di laman sosial Facebook yang memberitahu caranya bagaimana untuk mendapatkan hidung licin seperti kulit bayi.

Dengan membeli barangan yang mudah didapati dan mengikut langkah yang diberikan ini, confirm hidung anda akan menjadi licin.

INI CARA UNTUK DAPAT KAN HIDUNG LICIN MACAM KULIT BAYI!

Kita guna ayat sopan sikit lah ek. Hahahaha! Method/routine ni seminggu buat 1-2x je cukup dah. Takyah lebih lebih. Okay, nanti mesti ada yang cakap ala leceh, better guna masker vietnam settle.

Adik kakak, memang senang & puas hati bila guna pore strip tapi tahu tak dia boleh buat pores you jadi besar & buat blackhead/whitehead jadi makin banyak? Plus, pore strip tu dia tarik apa yang ada kat permukaan kulit je. Method ni kita banteras dari dalam pores gituuu.

Ini nama nya GRITTING METHOD. Apa tu? Sebab segala daki (read : sel kulit mati), oil & dirts kat dalam pores kita tu kita panggil ‘grit’. Basically ni proses untuk bersihkan pori, reduce sebaceous filaments atau SF (yes, yang kat hidung tu sebenarnya SF bukan blackhead) and buat kulit rasa lembut, less menggerutu/kasar especially area hidung.

Here we go!

1. These are all items that you need. Well, brand tak kesah ya g penting fungsi sama.

2. 1st step : BHA EXFOLIATING LIQUID

Tak kesah lah nak pakai Paula’s Choice punya BHA ke The Ordinary 2% Salicylic Acid ke or any other BHA chemical exfoliant will do. Kenapa kena guna BHA? BHA ni penetrate into pores, so basically dia exfoliate dalam pores kita.

It means dia boleh clear kan oil & dirts yang tersumbat dalam pori. So senang lah clay mask nak buat kerja nanti. Ada orang guna AHA. But personally i prefer BHA more untuk method ni sebab AHA exfoliate kat permukaan kulit je.

Apply BHA on clean face and let it stay for 20 minutes. Takyah bilas. For dry skin, korang apply BHA tu kat area yang bermasalah je sebab BHA ni drying. So maybe you boleh apply kat area hidung & dagu je.

3. 2nd step : CLAY MASK

Just like BHA exfoliant tadi, any clay mask will do. My favorite is Aztec Indian Healing Clay lah of course. People wont call this clay mask as “World’s Most Powerful Facial” for nothing kan? And the best way to do Aztec clay mask is by mix it with Bragg ACV.

Unfortunately for dry skin, you cant use this mask. No worries, there is clay mask yang you boleh guna refer to my previous post here :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1554101537961732&id=100000857014392

Without washing your face, apply clay mask for 10 minutes. Well, basically ikut lah instruction kat clay mask korang tu but it’s recommmended for you to wear it not more than 10 minutes. Clay mask ni akan suck out oil & dirts yang tersumbat dalam pores korang.

4. 3rd step : CLEANSING OIL

Oil cleanser is totally a must have for makeup junkie, well basically semua orang! Sebab dia melt away all your fd/bb cream/sunscreen/waterproof cosmetics & clean your pores better than any other makeup remover. Tak kesah nak pakai brand apa pun.

So lepas dah cuci clay mask tadi, apply cleansing oil on your dry face. Cleansing oil pakai time muka kering ye, tak payah basah kan muka cam pakai cleanser biasa tu. Let it stay around 15 mins pastu urut urut, then emulsify, pastu bilas bersih bersih & proceed with your regular cleanser.

Time urut muka tu maybe korang akan rasa cam ada grits keluar from your pores tapi syiro takde pun jadi camtu. So it depends lah. Jangan lah kecewa pulak kalau takde rasa any grits ke apa. FYI, grits tu rupa lebih kurang cam daki tu 

5. 4th step : LOW PH/MILD CLEANSER

Lepas settle bilas cleansing oil bersih bersih, just proceed with your regular cleanser & skincare routine. It is recomended for you guys ubtuk pakai cleanser yang mild dan tak mengeringkan kulit sebab bha & aztec tadi tu can be drying.

Make sure you guys hydrate & moisturize well your skin. Boleh lah nak pakai sheet mask ke or nak buat 7 layers method ke, terpulang. Sebab skincare routine kena well balanced baru kulit sihat 

Have fun!