Semakin hari semakin ramai yang tampil di media sosial berkongsi kisah mereka berjaya mengurangkan berat badan. Rata-rata sebelum ini berat mereka mencecah 100 kg dan setelah mengamalkan diet, hilang separuh dari berat asal. Mereka ini tidak sesekali skip makan, malah ada yang mengambil hidangan empat hingga lima kali dalam sehari.

Walaupun proses diambil agak perlahan, tetapi lama kelamaan akan hasilnya akan kelihatan. Seperti perkongsian wanita yang menggelarkan dirinya Mek Anis ini berjaya menurunkan sebanyak 10 kg tanpa skip makan 4 hingga 5 kali sehari. Ramai yang menekan butang share sebaik dia memuat turut posting ini di laman facebooknya.

Diet yang diamalkan memanglah tidak skip makan tetapi menekankan 12 aspek lain yang dipratikkan dalam amalan untuk mengurangkan  berat badan.

Assalamualaikum ramai hok pm mek tny make gapo…ni mek share hok mano nok turun berat cara sihat deh…mek share ni utk kebaikan bersama..uti sihat sama2…ni menu mek utk lost weight 10kg pertama…utk KG seterusnya…menu lain plok deh…follow menu ni dulu lah dehhh…

1-❎ air manis

2-❎ air ais

IKLAN

3-✅ 3liter air sehari, at least.

4-❎ makanan bergoreng

5-minum green tea kosong tanpa gula time bfast n sebelum tido

IKLAN

6-BREAKFAST 6.30pm-8.30am wAJib
-conflakes kosong xboleh cococrunch ka honeystar ke xboleh..(try kellogs conflakes ,sedap)+low fat milk (brand farm fresh bagus tapi expired cepat ,so amik dutch lady low fat milk pun da ok) @ telur 2 biji, xkisah masak ke separuh masak ke @overnight oat (rendam oat dlm susu low fat semalaman,nk makan baru tabur buah atas tue)

7-SNACKING-10.00 am-11am
Buah apple hijau,pisang atAu apa ² je buah buahan ..yogurt pun bagus ..yogurt amik yg natural low fat (lagi baik greek yogurt) snacking nie bagus untuk mengelak kita makan banyak time lunch n dinner .

8-.LUNCH 12.30PM-2.00PM Wajib
Nasi segenggam (seeloknya brown rice )+ikan bakar@ayam bakar@telur+sayur banyak lagi bagus..NASI XLEH ADA KUAH kalo xleh juga mkn nasi kering boh la 2 sudu kuah JANGAN lebih..lunch kalo xmo nasi leh tukar ke roti..TAPI BUKAN ROTI PUTIH..leh amik roti gardenia canadian purple wheat -plastik color purple(kat 7e taman sena ada) @ wholemeal gardenia (plastik hijau)..tp paling bagus purple tu sbb GI rendah ..GI tu ka kandungan karbo..

IKLAN

9-DINNER 6.00PM -8.00pm
Apple hijau & sup ayam @sayur

10- workout at least 3 kali seminggu…apapun pemakanan tu penting..workout saja makan xjaga memang berat xakan turun tp jaga pemakanan xworkout berat mesti turun (lambat ) workout n jaga pemakanan mesti turun (cepat)?

11-tido kena cukup

12-xleh stress ² ?

PS-UNTUK PERMULAAN KALO XLEH IKOT YG ATAS CUBA SLOW ² .KURANGKAN PORTION MAKANAN..CTH BFAST MAKAN NASI LEMAK 2 BUNGKUS KURANGKAN JADI 1 BUNGKUS..MCMTU GAK GAN LUNCH,SELALU NASI TAMBAH AMIK NASI BIASA PASTU NEXT WEEK KURANGKAN KE SEPARUH PASTU BARU KURANGKAN KE SEGENGGAM @SUKU

Xpaham leh tanya mek