Kebiasaannya kita mesti dengar orang yang mengatakan kulit ayam tidak sangat tidak sihat untuk dimakan. Selain dikatakan banyak lemak, ia juga dikatakan boleh meningkatkan kolestrol dan mengundang masalah kesihatan seperti darah tinggi dan penyakit jantung.

Ramai juga yang berpendapat ia boleh menaikkan berat badan sekaligus merasa takut untuk menikmatinya.

Namun, jangan terkejut kerana menurut kajian yang dijalankan oleh beberapa pakar kesihatan di Universiti Harvard, mereka mendapati sebenarnya kulit ayam tidak mendatangkan pun sebarang masalah kesihatan terutamanya terhadap jantung.

Tak Jadi Gemuk Pun Makan Kulit Ayam Malah Banyak Khasiatnya!
.

IKLAN

Sebenarnya, bahagian kulit yang sering dibuang itulah yang mempunyai banyak khasiat malah bagus untuk jantung anda.

Menurut laporan tersebut, lemak ayam tergolong dalam kategori tidak tepu dan lemak jenis ini mampu mengurangkan tekanan darah tinggi dan paras kolestrol yang teruk disebabkan hormon seseorang.

IKLAN

Bukan itu sahaja, kalori dalam kulit ayam juga tidak terlalu tinggi sebenarnya sehingga boleh menyebabkan kegemukan.

Tak Jadi Gemuk Pun Makan Kulit Ayam Malah Banyak Khasiatnya!
.

IKLAN

Di samping itu, kulit ayam juga boleh berfungsi sebagai penghalang kepada minyak daripada terus menyerap ke dalam daging ayam yang dimasak.

Selain itu, anda juga tidak perlu menambah terlalu banyak garam untuk menjadikannya lebih sedap kerana ia sudah sememangnya lazat. Selepas ini tidak perlulah merasa ragu-ragu lagi untuk menikmati kulit ayam!

sumber: Astro Awani, stethnews.com